Ελλάδα

DW: 120.000 πρόσφυγες έτοιμοι να περάσουν στην Ελλάδα από τη θάλασσα

Ακούστε το άρθρο

Ελλάδα και Βουλγαρία σηκώνουν το βάρος των απειλών σε βάρος της Ευρώπης που έκανε τελικά πράξη ο Τούρκος πρόεδρος “ανοίγοντας τις πόρτες” στα τουρκικά σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες που ζούν στην Τουρκία. Μάλιστα όπως αναφέρει η DW 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη κοντά στα παράλιες για να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το σήμα και από τα ξημερώματα της Παρασκευής εκατοντάδες επιχείρησαν και επιχειρούν να περάσουν δια ξηράς και θαλάσσης.

DW: 120.000 πρόσφυγες έτοιμοι να περάσουν στην Ελλάδα από τη θάλασσα
7

Στον Έβρο το τελωνείο των Κήπων έχει κλείσει και ο στρατός βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής προσπαθώντας να “σφραγίσει” τα σύνορα, ενώ το σκοτάδι δυσκολέυει την επιχείρηση. Για τον λόγο αυτό στρατιώτες με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων επιχειρούν να “πιάσουν” όλα τα περάσματα που χρησιμοποιούν οι διακινητές.

εβρος
εβρος
εβρος

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, 300 περίπου άνδρες του Στρατού Ξηράς μαζί με δυο λόχους των Ειδικών Δυνάμεων, έχουν ήδη λάβει φύλλο πορείας προκειμένου να ενισχύσουν τις υπάρχουσες δυνάμεις επιτήρησης στην ελληνο-τουρκική μεθόριο, αλλά και να αυξήςουν την πληρότητα των μονάδων του στρατεύματος, τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά, εξαιτίας του φόβου πρόκλησης ακόμη και ενός θερμού επεισοδίου, σε μια πιθανή προσπάθεια της Τουρκίας να στρέψει το ενδιαφέρον της τουρκικής κοινής γνώμης από τα ανατολικά στα δυτικά σύνορα της.

Ενδεικτική της κινητικότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο στράτευμα, είναι ότι μετακινούνται στελέχη των ΕΔ ακόμη και απο την 8η Μεραρχία που εδρεύει στα Γιάννενα.

εβρος
εβρος
εβρος

DW: 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη κοντά στα παράλιες

Το μεσημέρι της Παρασκευής οι Πούτιν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία όπου αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα νέες κύκλος διαπραγματεύσεων με το ρωσικό κλιμάκιο στην Άγκυρα.

Η Τουρκία ζητά τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιντλίμπ και πιέζει με το προσφυγικό δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες. Πλέον τα τουρκικά παράλια και τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτα μέχρι νεωτέρας. Όπως αναφέρει η DW 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη κοντά στα παράλιες για να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

3

Επιχείρησαν παράνομη είσοδο και στη Βουλγαρία

Επιπλέον πρόσφυγες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να μπουν στην Ευρώπη και από την Βουλγαρία. Μάλιστα και η γειτονική χώρα είναι έτοιμη να αναπτύξει έως και 1.000 στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στη μεθόριο με την Τουρκία προκειμένου να αποτρέψει την εισροή παράτυπων μεταναστών, όπως δήλωσε ο βούλγαρος υπουργός Άμυνας.

Ο Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ δήλωσε πως η συνοριακή αστυνομία εμπόδισε δύο ομάδες περίπου 30 ανθρώπων να εισέλθουν στη Βουλγαρία από την Τουρκία νωρίς σήμερα μετά τη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν θα σταματά πλέον τους Σύρους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

καστανιες

Η Βουλγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα χερσαία σύνορα της οποίας με την Τουρκία υπερβαίνουν τα 300 χλμ., δεν έχει δεχθεί πιέσεις από μετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Τι λέει η Τουρκία

Η Τουρκία δεν θεωρεί ότι η απόφασή της να επιτρέψει σε ορισμένους από τα εκατομμύρια των προσφύγων που φιλοξενεί να περάσουν στην Ευρώπη θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της με την Δύση, δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Αλτούν δήλωσε ότι οι πρόσφυγες αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και επίσης του κόσμου και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα “δεν είχε άλλη επιλογή” παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων.

Η απόφαση “να ανοίξουν οι πόρτες” από την Τουρκία ελήφθη στη διάρκεια έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η εντολή του Ερντογάν ήρθε μετά την αιματηρή επίθεση Άσαντ στη Συρία και ενώ η Τουρκία μετράει δεκάδες νεκρούς στρατιώτες στην Ιντλίμπ.

via

Όλη η επικαιρότητα