Εκπαίδευση Ηλεία

Δυναμική παρουσία του Συλλόγου Φοιτητών του ΤΕΙ Αμαλιάδας: «Θέλουμε να συνδεθούμε με την τοπική κοινωνία»

Ακούστε το άρθρο

Ενεργό ρόλο, τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στα τοπικά δρώμενα, διεκδικεί ο Σύλλογος φοιτητών του Τμήματος ‘Τεχνολόγων Γεωπόνων’ του ΤΕΙ Αμαλιάδας.

Το νέο Ακαδημαϊκό έτος έχει ξεκινήσει με δυναμική παρουσία του Συλλόγου, η οποία αποτυπώνεται μέσα από δράσεις και ενέργειες που στόχο έχουν να αναδείξουν αφενός το γνωστικό αντικείμενο του τμήματος και να το συνδέσουν με την τοπική οικονομία αφετέρου να ενσωματωθούν οι φοιτητές στην τοπική κοινωνία και να γίνουν ενεργό κύτταρο στην περιοχή.

ΤΕΙ Αμαλιάδας: «Το επόμενο βήμα είναι… Πανεπιστήμιο!»

Είναι αυτονόητο ότι για να ενσωματωθεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα σε μία μικρή τοπική κοινωνία απαιτεί χρόνο και σκληρή δουλειά, αφού τίποτα δεν είναι αυτονόητο και τίποτα δεν γίνεται από την μια ημέρα στην άλλη.

Σταθερά βήματα

Απαιτείται χρόνος και σταθερά, στοχευμένα βήματα, τόσο από πλευράς εκπαιδευτικού ιδρύματος όσο και από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, είτε πρόκειται για το εκπαιδευτικό προσωπικό είτε για τους φοιτητές. Κάτι που οι δύο πλευρές το γνωρίζουν καλά και αυτό ήταν γνωστό από τον αρχικό σχεδιασμό και σήμερα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Οι φοιτητές όχι απλώς διεκδικούν αλλά πράττουν και οι πράξεις τους αποτυπώνονται πλέον στην καθημερινή τους παρουσία στην πόλη της Αμαλιάδας. Προ ημερών τελεσφόρησε μία προσπάθεια που είχαν ξεκινήσει με τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας και πλέον υλοποιείται ένα αίτημα που θα έχει οφέλη αμφίδρομα και για τις δύο πλευρές. Με την απόφαση του εμπορικού κόσμου της πόλης να παράσχει ειδικές εκπτώσεις στους φοιτητές, θα ωφεληθούν αφενός οι φοιτητές αλλά και τα ίδια τα καταστήματα, αφού ο φοιτητόκοσμος έχει πλέον ένα επιπλέον κίνητρο για να στηρίξει την τοπική αγορά.

«Μέχρι σήμερα πολλοί φοιτητές επέλεγαν να μεταβαίνουν σε άλλες πόλεις, κυρίως στην Πάτρα, για να κάνουν τις αγορές τους. Πλέον έχουν ένα κίνητρο να επιλέγουν τα καταστήματα της Αμαλιάδας και θέλουμε αυτά τα άτομα που ζουν εδώ να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην τοπική κοινωνία» θα πει ο πρόεδρος του Συλλόγου των φοιτητών Κωνσταντίνος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, ο Σύλλογος δέχεται μεγάλη στήριξη και από τα καταστήματα στον πεζόδρομο της πόλης, συχνά διοργανώνει πάρτι με την βοήθεια των καταστημάτων και ενισχύει και το ταμείο του που έπαψε να είναι μηδενικό!

Ενεργοί φοιτητές

Την αίσθηση που έχει διαμορφωθεί, σε ότι αφορά την δυναμική παρουσία του Συλλόγου των φοιτητών τόσο σε ότι αφορά εντός όσο και εκτός Τμήματος, την επιβεβαιώνει και ο ίδιος. Ήδη οι Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου έχουν αποκτήσει μία νέα δυναμική, η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι φοιτητές δεν προσπερνούν αδιάφορα.

«Οι φοιτητές ενδιαφέρονται και θέλουν να είναι ενεργοί στο τμήμα και πηγαίνουμε από το καλό στο καλύτερο. Στηρίζουμε το τμήμα, έχουμε άριστη σχέση με τους καθηγητές μας και υπάρχει άλλη προσέγγιση και μεγάλη όρεξη για το μάθημα. Μάλιστα, εμείς οι ίδιοι σαν φοιτητές αναζητούμε πλέον το κάτι παραπάνω σε ότι αφορά την εκπαίδευσή μας» θα πει ο Κωνσταντίνος και σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνεται και εκπαιδευτική εκδρομή από τον Σύλλογο εντός του Φεβρουαρίου στην Θεσσαλονίκη, για συμμετοχή στην έκθεση Agrotica.

Προ ημερών οι φοιτητές ξεκίνησαν δράσεις για να διαμορφώσουν τον εξωτερικό χώρο του ΤΕΙ, τον δικό τους χώρο, και προχώρησαν σε φύτευση φυτών στον προαύλιο χώρο στα πλαίσια του μαθήματος πολλαπλασιαστικού υλικού με τον καθηγητή τους κ. Γιώργο Κοτσίρη.

Τα όποια εσωτερικά προβλήματα υπήρχαν έχουν επιλυθεί και ο σχεδιασμός του Συλλόγου επικεντρώνεται στην υλοποίηση δράσεων και εκτός τμήματος, όπως για παράδειγμα μία δενδροφύτευση που προγραμματίζεται, έτσι ώστε να αναπτυχθεί περισσότερο η σχέση ΤΕΙ και τοπικής κοινωνίας.

«Θέλουμε να συνδεθούμε με την τοπική κοινωνία και τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και συνεργασίες» τονίζει ο Κωνσταντίνος Αναστασιάδης, οποίος μεταφέρει και την θετική άποψη που έχουν οι φοιτητές για την πόλη της Αμαλιάδας.

‘Σύμμαχοι’

Βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτό εάν ο Σύλλογος δεν είχε την στήριξη και την ασφάλεια, την αμέριστη συμπαράσταση των καθηγητών του Τμήματος. Όπως λέει ο Κωνσταντίνος, η σχέση τόσο με τον νέο πρόεδρο του Τμήματος Γιώργο Ζερβουδάκη όσο και με τους υπόλοιπους καθηγητές είναι άψογη και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία.

«Πορευόμαστε από κοινού, είμαστε ‘σύμμαχοι’ για την καλή λειτουργία του τμήματος» θα πει ο Κωνσταντίνος και σίγουρα αυτή η ‘συμμαχία’, εφόσον προστεθεί σε αυτή και η τοπική κοινωνία, θα επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για όλους.

Όλη η επικαιρότητα