Δυνατή φωνή σε σιωπηρή διαμαρτυρία – Αντιδρούν στο νέο πολυνομοσχέδιο οι εκπαιδευτικοί της Ηλείας

Σε σιωπηρή διαμαρτυρία στην Κεντρική Πλατεία Πύργου, προχώρησαν χθες οι εκπαιδευτικοί Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης, με κύρια επιδίωξη την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία και την ανάκληση της απόφασης για ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, που θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία.

Στη σιωπηρή διαμαρτυρία έδωσαν το παρών αρκετοί εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι σωματείων, γονείς κ.ά.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Τρύφωνας Αθανασόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά:

Βρισκόμαστε ξανά στους δρόμους και έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντι στους μαθητές, στους γονείς, στην κοινωνία, στο εκπαιδευτικό σύστημα, να αναδείξουμε τις πολιτικές που διαφωνούμε και ταυτόχρονα να ανατρέψουμε στην πράξη όλα αυτά που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και προσπαθεί να πετύχει με την πολιτική της. Η κυβέρνηση έχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι η εφαρμογή του σχολείου της αγοράς και το δεύτερο η μείωση του κόστους για την παιδεία και αυτό το πετυχαίνει με το πολυνομοσχέδιο που έφερε.

Ποια είναι τα βασικά σημεία με τα οποία διαφωνούμε; Το πρώτο είναι η τράπεζα θεμάτων, που είναι ένα φίλτρο για να υλοποιήσουν τους στόχους τους τα παιδιά, να συνεχίσουν στην ανώτατη εκπαίδευση δηλαδή και να μορφωθούν και το δεύτερο το οποίο μάλιστα τις τελευταίες ώρες το ξανασκέφτεται η κυβέρνηση, είναι το όριο των δεκαεπτά. Βάζοντας αυτό το ηλικιακό όριο στην Ηλεία από τους 1.200 μαθητές που έχουμε στα ΕΠΑΛ οι 150 δεν θα συνέχιζαν. Και το τρίτο το σημαντικότερο είναι η αξιολόγηση που χρόνια προσπαθούν να περάσουν…

Όταν εμείς λέμε αξιολόγηση, έχουμε στο μυαλό μας συγκεκριμένα πράγματα τα οποία ήδη εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει εφαρμοστεί η αξιολόγηση, έχουμε τα εξής αποτελέσματα. Την διαφοροποίηση των σχολείων, την χρηματοδότηση με βάση αυτή τη διαφοροποίηση, στη συνέχεια τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και ταυτόχρονα τις απολύσεις εκπαιδευτικών για το κλείσιμο σχολείων Αυτό είναι το μοντέλο που προωθείται. Από ποιους προωθείται αυτό το μοντέλο;

Από τις δυνάμεις της λεγόμενης αγοράς, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον  ΟΟΣΑ με την εργαλειοθήκη του και φυσικά από τον σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε, είμαστε υπέρ της γενικής παιδείας, να υπάρχει μια ολοκληρωμένη γνώση στα παιδιά και στη συνέχεια να κάνουν τις επιλογές τους. Όχι να τα βάζουν από τα πρώτα βήματα της ζωής τους στον ανταγωνισμό. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν κάποια εργαλεία όπως την απαξίωση του δημόσιου σχολείου και την απαξίωση των ίδιων των εκπαιδευτικών».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Εκπαιδευτικών Περιφερειών Πύργου κα. Αντωνία Μπρή ανέφερε:

«Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατάρτιση ενός σχεδίου νόμου που περιέχει ρυθμίσεις και διατάξεις που δημιουργούν έντονους προβληματισμούς και ανησυχία σε όλους μας. Ταυτόχρονα η υπουργική απόφαση της 15ης Μαΐου που ενώ εξαντλείται στο θέμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκομένων στην διαδικασία, μοιάζει να επιλέγει να μην αναφερθεί στην παιδαγωγική πλευρά του ζητήματος. Ανάγει τη συγκεκριμένη μορφή εκπαίδευσης σε πρόταση καινοτομίας, όταν η εφαρμογή της απαιτεί την έκθεση των εμπλεκόμενων σε επικίνδυνα μονοπάτια. Όμως η πραγματικότητα που το Υπουργείο Παιδείας δεν θέλει να δει, είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που θέλει να μεταφέρει. Η εκπαιδευτική διδασκαλία στη σχολική αίθουσα δεν είναι άκαμπτη, βιβλίο, δάσκαλος, μαθητής… Είναι συνεχής διάλογος, ενθάρρυνση, απορίες, άσχετες κουβέντες και λάθη. Λάθη που βοηθούν στην εξέλιξη του μαθήματος. Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχει σιγή… Πρέπει και υπάρχει θόρυβος. Μόνο μέσα από το θόρυβο εκφράζονται αβίαστα και αυθόρμητα οι σκέψεις των παιδιών, πάνω στις οποίες οικοδομείτε η γνώση και ο δάσκαλος δεν μένει αμέτοχος, δεν παρακολουθεί μόνο μία άτακτη συζήτηση, αλλά διευκολύνει και καθοδηγεί, ώστε όσα ακούγονται να μπορούν να ταξινομηθούν και απο μόνοι τους οι μαθητές τους να μπορούν ανακαλύψουν το νέο και να είναι σε θέση να το περιγράψουν και να το αναλύσουν, να το εφαρμόσουν στην πράξη. Αλήθεια ποιος πιστεύει ότι μαθητής που δεν θα βρίσκεται στην τάξη, θα μπορεί να παρακολουθεί εξ αποστάσεως όλο αυτό το κλίμα. Το μικρόφωνο θα ανοίγει λέει για τον εκπαιδευτικό… Μα ο εκπαιδευτικός στην τάξη περισσότερο ακούει, μιλάει για να κάνει ερωτήσεις και να οδηγεί σε διλήμματα.  Να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διάλογο. Ο δάσκαλος ακούει και καταγραφεί στον πίνακα όσα λέγονται σωστά και λάθη, μέχρι οι ίδιοι οι μαθητές να καταλήξουν με τη βοήθεια τους στο αληθές και στο επιστημονικά αποδεκτό. Πώς θα μπορέσει να παρακολουθήσει αυτή τη διαδικασία ο μαθητής όταν βρίσκεται στο σπίτι του; Το μάθημα της τάξης μπορεί να καταγραφεί αλλά ποτέ δεν θα φτάσει στον μαθητή που παρακολουθεί μακριά από την σχολική  αίθουσα».

Μίλησαν ακόμη μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και ο Χρήστος Γαρύφαλλος πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως, ενώ όλοι οι συγκεντρωμένοι έκαναν έναν κύκλο σιωπηρής διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας.