«Δυνατός τουρισμός στην Ηλεία» – Επίσκεψη της Σόφιας Ζαχαράκη στο νομό

Share

Με ανακοινώσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα φέρουν την Ηλεία σε ένα σημείο ανάπτυξης της τουριστικής δύναμης που διαθέτει, μέσω προγραμμάτων που ήδη υλοποιούνται και αναμένεται να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, έφτασε χθες στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, η υπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, προσκεκλημένη από τον δήμαρχο, Γιάννη Λέντζα, στο πλαίσιο της 88ης Ιππικής Έκθεσης που πραγματοποιείται σήμερα στην Ανδραβίδα.

Η κ. Ζαχαράκη, τόνισε πως η παρουσία της στην Ηλεία επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που δείχνει το υπουργείο και η Κυβέρνηση στην περιοχή τόσο στο τουριστικό κομμάτι όσο και στο κομμάτι της φιλοξενίας, εκφράζοντας την διάθεση να αναδειχθούν πρωτοβουλίες – όπως είναι η Ιππική Έκθεση – που αποτελεί, όπως ανέφερε, ένα ξεχωριστό κομμάτι που έχει προοπτικές τουριστικής αξιοποίησης.

Η επίσκεψη της κ. Ζαχαράκη ξεκίνησε από το δημαρχείο της Βάρδας, όπου στο σημείο την υποδέχθηκαν η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο εντεταλμένος σύμβουλος – βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Χρήστος Μπιλίρης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Κοροβέσης, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, οι αντιδήμαρχοι, Παναγιώτης Βαγγελάκος, Νίκος Σίνος και Αλεξάνδρα Γιαννίτση, ο υπεύθυνος Τύπου Γραμματείας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Ν.Δ., Λευτέρης Βαρουξής, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας της ΝΔ, Γιώργος Λαμπρόπουλος, το μέλος της ΔΕΕΠ Ηλείας, Κώστας Αναγνωστόπουλος, κ.α.

Την ευκαιρία να συνομιλήσουν για διάφορα θέματα αξιοποίησης του τουριστικού προϊόντος της Ηλείας, αλλά κυρίως για την αξιοποίηση της περιοχής της Υρμίνης Κουνουπελίου είχαν η Σοφία Ζαχαράκη και ο υπεύθυνος Τύπου Γραμματείας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Ν.Δ. Λευτέρης Βαρουξής. Η κ. Ζαχαράκη, άκουσε με ενδιαφέρον τον κ. Βαρουξή, με τον οποίο την συνδέει εκτός από κοινή πολιτική σκέψη και μακρά φιλία.

«Μικρές εκδηλώσεις κάνουν μεγάλη διαφορά εκδηλώσεις οι οποίες μπορεί να φαίνονται ως προς την έκταση ότι είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά δεν είναι. Αν μας βλέπετε να είμαστε παντού στην Ελλάδα από άκρη σε άκρη θα δείτε ότι προσπαθούμε να αναδείξουμε όλα αυτά γιατί προσδίδουν στο τουριστικό προϊόν μιας περιοχής, στο πολιτιστικό αποτύπωμα μιας περιοχής, σε όλα αυτά που θέλει να αναδείξει με έναν τρόπο πολύ συνεκτικό και πολύ συστηματικό. Και νομίζουμε πως και η Ανδραβίδα μπορεί πραγματικά να προσδώσει σε όλη αυτή την κοινή προσπάθεια που γίνεται για την αύξηση της βελτίωσης της ποιότητας την οποία μπορούμε να παρέχουμε ως χώρα και την αύξηση και της μέσης δαπάνης για τον ταξιδιώτη ο οποίος επιλέγει τη χώρα μας.

Μεγάλο ενδιαφέρον να γίνουν προσπάθειες ώστε οι παλαιές εγκαταστάσεις των λουτρών της Αρχαίας Υρμίνης να αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε να αναπτύξουν τον τουρισμό και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής, έδειξε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη. Μάλιστα, η υπουργός, με το κινητό στο χέρι κατέγραψε εικόνες από το σημείο δηλώνοντας εντυπωσιασμένη από την ομορφιά του τοπίου.

Αν αναλύσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής θα έμενα σε όλα αυτά τα οποία δίνει η γη και εδώ τα δίνει γενναιόδωρα, είναι όλα πρόσφορα, το κομμάτι της σύζευξης πρωτογενούς τομέα και τουρισμού το οποίο δουλεύω πάρα πολύ στο υπουργείο με τα αγροτουριστικά προγράμματα τα οποία τρέχουν, με τα κομμάτια που δουλεύουμε για την βελτίωση των υποδομών μέσω του ταμείου Ανάκαμψης θα δείτε πραγματικά γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις πάνω στο κομμάτι του ιαματικού τουρισμού, των τουριστικών λιμένων, στο κομμάτι της προσβασιμότητας για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, στο κομμάτι του καταδυτικού τουρισμού, της γαστρονομίας και του αγροτουρισμού όπως είπα και βέβαια αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει και ο αναπτυξιακός για το κομμάτι του τουρισμού μέχρι τον Δεκέμβριο οι μελέτες και οι προτάσεις, όπως επίσης το ΕΣΠΑ και τα leaders τα οποία δίνουν άλλη πνοή ειδικά στην Περιφέρεια», ανέφερε η κ. Ζαχαράκη.

Βιωσιμότητα, ισορροπία, ποιότητα

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις της η κ. Ζαχαράκη, τόνισε ότι το υπουργείο έχει θέσει τρεις βασικούς στρατηγικούς στόχους για τον τουρισμό οι οποίοι είναι η βιωσιμότητα, η ισορροπία και η ποιότητα. Αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με την συνέργεια και τη συνεργασία όλων, επεσήμανε.

«Η μαγική λέξη για εμάς είναι η συνέργεια. Η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα είναι η ουσία της προσπάθειας που κάνουμε στο υπουργείο μαζί με τον Βασίλη Κικίλια έτσι ώστε να πετύχουμε τρεις στρατηγικούς στόχους, το στόχο της βιωσιμότητας στον τουρισμό, μας ενδιαφέρει να έχει διαφοροποίηση το τουριστικό προϊόν για να επέλθει μια ισορροπία γεωγραφική.

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος, θάλασσα και τα νησιά, η Ελλάδα είναι όλα τα υπόλοιπα που μπορούν να εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν, να διαχυθεί το τουριστικό προϊόν παντού στη Χώρα και να διαχυθεί και χρονικά, να μη μιλάμε μόνο για ενενήντα μέρες σεζόν. Να μπορούμε να επεκτείνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αξιοποιώντας τις πολύ καλές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που έχουμε, τις υποδομές οι οποίες βελτιώνονται και χαίρομαι που εκπροσωπώ μια Κυβέρνηση που βοηθά στη βελτίωση των υποδομών, το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό αποτύπωμα το οποίο είναι εξαιρετικά πλούσιο στην περιοχή που βρισκόμαστε και να έρθουμε και στον τρίτο στόχο πέραν της βιωσιμότητας και ισορροπίας που είναι η ποιότητα», τόνισε η κ. Ζαχαράκη.

Γ. Λέντζας: «Κοινές ανησυχίες με την υπουργό για αναβάθμιση τουριστικά του δήμου»

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Γιάννης Λέντζας, ανέφερε ότι: «Πάντοτε με την υπουργό έχουμε τις ίδιες ανησυχίες όπως προανέφερε στο να μπορέσουμε να έχουμε τουρισμό που να αναβαθμίζει την περιοχή, που να μην βασίζεται μόνο στην ακτογραμμή, αλλά να έχουμε αξιοποίηση και του δάσους Στροφυλιάς, σεβόμενοι φυσικά όλες τις συνθήκες και τους περιβαλλοντικούς όρους. Έχουμε τις ιαματικές πηγές της αρχαίας Υρμίνης, καθώς και στο Κουνουπέλι το κτίριο που ζητούμε να παραχωρηθεί για να αξιοποιηθεί τουριστικά. Έχουμε το Κοτύχι το οποίο αποτελεί υδροβιότοπο και πάλι θα χρειαστούμε και εκεί τη βοήθεια του υπουργείου. Δίνουμε επίσης βάρος στον θρησκευτικό τουρισμό, αλλά και στον καταδυτικό τουρισμό. Στο τουριστικό μας προϊόν θέλουμε να υπάρχει συνέργεια της κτηνοτροφίας, της γεωργίας, της αλιείας. Είμαστε η ατμομηχανή του Νομού. Πιστεύω πως έχουμε όλα τα εχέγγυα, όλες τις υποδομές, αλλά χρειάζεται αξιοποίηση και συνεχής αγώνας από όλες τις πλευρές».

Για την Ιππική Έκθεση

Με αφορμή την παρουσία της υπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη στην έναρξη της 88ης Ιππικής Έκθεσης που ξεκινά σήμερα, στην πόλη της Ανδραβίδας, ο κ. Λέντζας, επεσήμανε ότι: «Είναι πρώτη φορά στα χρονικά που υπουργός Τουρισμού επισκέπτεται την Ιππική Έκθεση για να την αναδείξει και θα δούμε τι ακριβώς χρειάζεται να ξεφύγει από τα δεδομένα της Ελλάδος και να γίνει μια Διεθνής Ιππική Έκθεση. Η Ανδραβίδα έχει συνδεθεί με το άλογο, είναι το brandname της Ανδραβίδας, έχει Ιππικό Κέντρο, πρόσφατα ολοκληρώσαμε την φωταγώγηση του δρόμου προς το ιππικό κέντρο. Είναι μεγάλη χαρά και πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε άριστα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε το όραμά μας που σίγουρα δεν περικλείεται σε δύο-τρία πράγματα είναι μεσομακροπρόθεσμο».

Η ιππική έκθεση του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στόχος είναι η αναβάθμισή της σε μια διεθνούς τύπου έκθεσης που θα συγκεντρώνει συμμετοχές από Ελλάδα και εξωτερικό. Στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα η μεγάλη επίδειξη βρέθηκε η υπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, όπου είδε από κοντά τα άλογα που συμμετέχουν. Δίπλα της ήταν και ο Λευτέρης Βαρουξής, που διαθέτει άπειρες γνώσεις αφού εδώ και χρόνια ασχολείται με την ιππασία, έχοντας πολλές επιτυχίες ως αναβάτης.

Να σημειωθεί τέλος ότι η κ. Ζαχαράκη, επισκέφθηκε τα λουτρά της Αρχαίας Υρμίνης, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους τους, ενώ λίγο αργότερα βρέθηκε στην Ανδραβίδα, τον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα η Ιππική Έκθεση και συμμετείχε στον εορτασμό της Αγίας Σοφίας όπου στην ομώνυμη εκκλησία της Ανδραβίδας παρακολούθησε τον εσπερινό που τελέσθηκε χθες το απόγευμα.

Τις θρησκευτικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν επίσης οι βουλευτές Ηλείας της ΝΔ, Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο δήμαρχος, Γιάννης Λέντζας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Κώστας Χαντζής, ο υπεύθυνος Τύπου Γραμματείας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Ν.Δ., Λευτέρης Βαρουξής, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας, Γιώργος Λαμπρόπουλος, ο διευθυντής του Κέντρου Φιλοξενίας Μυρσίνης, Ναμπίλ Μοράντ και ο υποψήφιος Βουλευτής Ηλείας, Νίκος Καλάκος.

Παντού και πάντα παρούσα είναι η υπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία κατά την επίσκεψή της χθες στα λουτρά της Αρχαίας Υρμίνης στο Κουνουπέλι, αποδέχθηκε πρόσκληση να εμφανισθεί σε τηλεοπτική εκπομπή του Θεσσαλικού TRT. Έτσι, με φόντο το πανέμορφο Κουνουπέλι η κ. Ζαχαράκη μίλησε στους τηλεθεατές της Θεσσαλίας για θέματα της αρμοδιότητάς της, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα εικόνες από την περιοχή της Ηλείας

Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: «Στόχος η ανάδειξη της Ηλείας σε μοναδικό τουριστικό προορισμό»

«Ο Νομός μας έχει, όλες εκείνες τις δυνατότητες και προϋποθέσεις για να ενισχύσει τις ειδικότερες μορφές τουρισμού και ιδίως τον ιαματικό τουρισμό, με τις ιαματικές πηγές να εκτείνονται από τον Καϊάφα έως το Κουνουπέλι και τα λουτρά Αρχαίας Υρμίνης, τα οποία και επισκεφθήκαμε. Για την ανάδειξη της Ηλείας σε μοναδικό τουριστικό προορισμό, θα πρέπει να αναπτυχθεί δε περαιτέρω και ο ιππικός τουρισμός. Η περιοχή μας και ειδικότερα η Ανδραβίδα έχει μακραίωνη ιστορία, ήδη από τα ομηρικά έπη, στην ιππική παράδοση, την οποία διατηρούν με μεγάλη επιτυχία οι «αλογατόρηδες» της Ανδραβίδας, αλλά και όλου του Νομού, στηρίζοντας σημαντικές εκδηλώσεις, όπως την Ιππική Έκθεση, μια γιορτή – θεσμό, η οποία λαμβάνει παραδοσιακά χώρο την ημέρα εορτασμού της Αγίας Σοφιάς και φέρει τη στήριξη τόσο του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και τώρα πλέον του κράτους.

Είχα την ευκαιρία να μιλήσω για την ιππική παράδοσή μας με την Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που ήταν και η τιμωμένη χώρα της 86ης ΔΕΘ και να τους προσκαλέσω να επισκεφθούν το Νομό μας. Ευχαριστώ πολύ τόσο την Υπουργό όσο και το Δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης που εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν σε αυτή την σημαντική συνάντηση με την Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την τουριστική ανάπτυξη της Ηλείας».

Ένα μπουκέτο με λουλούδια δέχθηκε με την άφιξή της στο δημαρχείο της Βάρδας, η υπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, από τον δήμαρχο Γιάννη Λέντζα. Ο κ. Λέντζας, θέλησε να δείξει την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπο της υπουργού για την αγαστή συνεργασία που έχουν προσφέροντάς της μια όμορφη ανθοδέσμη την οποία η κ. Ζαχαράκη δέχθηκε με συγκίνηση.

Ν. Κοροβέσης: «Σημαντική η συνεργασία με το υπουργείο και την υπουργό Σ. Ζαχαράκη»

«Για πολλοστή φορά θα πω ότι η συνεργασία που έχουμε σαν Περιφέρεια με το υπουργείο γενικότερα και την υπουργό ειδικότερα είναι πολύ σημαντική. Μας βοήθησε πάρα πολύ τόσο στην τουριστική καμπάνια που κάνουμε, αλλά και στο Ολύμπια land της Περιφέρειας, που η Σοφία Ζαχαράκη το πίστεψε από την αρχή και ήταν αρωγός και νομίζω τα αποτελέσματα πλέον φαίνονται. Το τελευταίο μας επίτευγμα ήταν η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Υπουργός επισκέφθηκε το περίπτερό μας, το οποίο κατά κοινή ομολογία ήταν το καλύτερο περίπτερο που είχε ποτέ η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».