Ηλεία Υγεία

Δύο κρούσματα ιλαράς σε φαρμακοποιό και νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Αμαλιάδας!

Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα κρούσματα ιλαράς σε νοσηλευτικό προσωπικό κατέγραψε και το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, παίρνοντας την ‘σκυτάλη’ από άλλα Νοσοκομεία της χώρας στα οποία έχουν σημειωθεί περιστατικά από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε έξαρση της νόσου.

Στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας καταγράφηκαν δύο κρούσματα, τα οποία σύμφωνα και με την σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αφορούν σε μία φαρμακοποιό του Νοσοκομείου και σε μία νοσηλεύτρια, κάτι που επιβεβαίωσε και ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γιάννης Λέντζας, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα καθησυχαστικός.

Διαψεύδει περισσότερα περιστατικά

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ έχει τίτλο ‘Θερίζει η ιλαρά στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας’, ωστόσο πλην των δύο κρουσμάτων δεν έχει καταγραφεί άλλο περιστατικό και σύμφωνα με τον κ. Λέντζα δεν προκαλούν έκπληξη και ανησυχία από την στιγμή που η νόσος βρίσκεται σε έξαρση.

Η φαρμακοποιός του Νοσοκομείου νοσηλεύτηκε σε Νοσοκομείο της Πάτρας και έχει λάβει ήδη εξιτήριο, ενώ η νοσηλεύτρια που προσβλήθηκε από ιλαρά μετέβη το βράδυ της Τρίτης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του και νοσηλεύεται εκεί κυρίως για προληπτικούς λόγους για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιας επιπλοκής, αν και στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για σοβαρές επιπλοκές.

Επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας υπάρχουν και άλλοι νοσηλευτές αυτή την στιγμή που εμφανίζουν συμπτώματα ιλαράς (υψηλό πυρετό κ.α.), κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται, καθώς σύμφωνα και με την δήλωση του κ. Λέντζα τα κρούσματα είναι δύο.

Τα αντιδραστήρια

Η ΠΟΕΔΗΝ στηλιτεύει την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια Νοσοκομεία και εν προκειμένω στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να διαγνωσθεί η ιλαρά αφού το Νοσοκομείο δεν διαθέτει αντιδραστήρια για να ελεγχθούν οι ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ.

Προς επίρρωσιν των αναφερομένων, η ΠΕΟΔΗΝ συνοδεύει την ανακοίνωσή της και με την απόδειξη παροχής υπηρεσιών από ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο στο ποίο κατέφυγε η νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Αμαλιάδας για να κάνει εξετάσεις και να διαπιστωθεί ότι πάσχει από ιλαρά.

Από την πλευρά του ο κ. Λέντζας σημείωσε ότι τα δύο περιστατικά δεν εξετάστηκαν από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, αλλά με δική τους απόφαση πήγαν σε άλλα Νοσοκομεία όπου και έγινε η διάγνωση και όχι λόγω της έλλειψης αντιδραστηρίων».

Βολές και για ‘Άγιο Ανδρέα’

Από τα βέλη της ΠΟΕΔΗΝ δεν ξέφυγε ούτε το Νοσοκομείο ‘Άγιος Ανδρέας’ Πατρών, καθώς στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι νοσηλεύτρια των ΤΕΠ του εν λόγω Νοσοκομείου νοσηλεύεται αυτή την στιγμή με επιπλοκές της ιλαράς στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου. Καταγγέλλεται επίσης ότι ούτε το Νοσοκομείο ‘Άγιος Ανδρέας’ διαθέτει αντιδραστήρια για να διαπιστωθεί εάν οι ασθενείς πάσχουν από ιλαρά.

«Η ιλαρά εξαπλώνεται και τα Νοσοκομεία δεν έχουν αντιδραστήρια για έλεγχο αντισωμάτων. Όχι μόνο για τους επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς. Δεν έχουν αντιδραστήρια ούτε και για τους ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ και εμφανίζουν συμπτώματα ιλαράς!!! Πότε θα αφήσει το φαίνεσθαι ο Αν. Υπουργός Υγείας και θα δώσει τη δέουσα προσοχή σε αυτό το μείζον ζήτημα; Όταν θρηνήσουμε θύματα γιατρούς και νοσηλευτές. Ασχολείται επί παντός επιστητού και όχι με τα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΠΕΟΔΗΝ.

Όλη η επικαιρότητα