Αγροτικά Ηλεία

Ηλεία: Δύο προβλήματα «μαραίνουν» τη φράουλα – «Αυλαία» για μια άσχημη χρονιά

Ακούστε το άρθρο

Όχι μόνο δεν ήταν μια καλή χρονιά για την φράουλα Ηλείας η φετινή που κλείνει τις επόμενες μέρες με τα τελευταία φορτηγά να φεύγουν με τον «κόκκινο χρυσό» για το εξωτερικό, αλλά τα δύο ακανθώδη προβλήματα το εργασιακό και το φορολογικό που διαιωνίζονται, προκαλούν πρόβλημα για το μέλλον της καλλιέργειας.

Μιλήσαμε με καλλιεργητές και εξαγωγείς οι οποίοι ανέφεραν στην «Πατρίς» τα δύο μεγάλα προβλήματα που ελλείψει πολιτικής βούλησης με το εργασιακό στην κορυφή, παραμένουν άλυτα. Δεν καταφέραμε να βρούμε κάποιον από τον συνεταιρισμό «Υρμίνη».

Γιάννης Αρβανιτάκης- «Strawberry Arvanitaki»

Ένα από τα παλαιότερα συσκευαστήρια φράουλας στην Βουπρασία είναι των αδελφών Αρβανιτάκη, των παραγωγών που γνωρίζουν  τα προβλήματα του «κόκκινου χρυσού», προβλήματα που παραμένουν άλυτα παρά τις υποσχέσεις.

Ο παραγωγός και περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Αρβανιτάκης μας μίλησε για τα δύο ακανθώδη προβλήματα της καλλιέργειας, το εργασιακό και την φορολογία: «Είχαμε μια χρονιά μέτρια φέτος, δεν ήταν από τις καλές σε σημείο που δικαιώνεται η φράση « κάθε πέρυσι και καλύτερα». Το πρόβλημα των παραγωγών της φράουλας είναι το εργασιακό και η φορολογία. Δηλαδή και καλή χρονιά να ήτανε δεν θα λάμβανε κανείς παραπάνω παρά μόνο η εφορία. Αγωνιζόμαστε επί χρόνια να λύσουμε το εργασιακό θέμα, ένα πρόβλημα από το οποίο εξαρτάται αν θα μείνει αυτή η καλλιέργεια ή δεν θα μείνει. Στο εργασιακό με τους εργάτες γης δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Υπάρχει αδυναμία της Πολιτείας επί σειρά ετών. Το θέμα αυτό δεν λύνεται και όπως όλα δείχνουν έτσι θα δουλεύουμε. Μας υποχρεώνουν με…νόμο να δουλεύουμε με παράνομους εργάτες.»

«Η φορολογία είναι το άλλο μεγάλο ακανθώδες πρόβλημα. Η φορολογία πρέπει να μειωθεί. Είναι παράλογο και αυτό ισχύει για όλα τα αγροτικά προϊόντα, να συνδέονται οι φόροι με το ΕΦΚΑ και  προκαταβολές φόρων. Δηλαδή είναι απόλυτο ότι θα κερδίσεις και την άλλη χρονιά; Είναι παραλογισμός! Κάποια στιγμή δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε…»

Δημήτρης Τακτικός- «Τακτικός ΑΕ»

Η εταιρία «Τακτικός ΑΕ» με δραστηριότητα την εμπορία, συσκευασία, παραγωγή και τυποποίηση αγροτικών προιόντων, εξάγει φράουλες και άλλα αγροτικά προϊόντα σε περίπου 20 χώρες και κάνει τζίρο περίπου 12 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ κάθε χρόνο η εταιρία έχει άνοδο 15-25% επί του τζίρου.

Μιλήσαμε με τον υπεύθυνο της εταιρίας κ. Δημήτρη Τακτικό: «Η χρονιά φέτος ήταν  πάρα πολύ δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι φράουλες ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο και μέχρι σήμερα κάνουμε συγκομιδή. Όλο το χειμώνα είχαμε κενό γιατί ο καιρός ήταν βαρύς ,με κρύα και βροχές και η φράουλα χρειάζεται ήλιο. Η παραγωγή πήγε πολύ πίσω για το λόγο αυτό και η συγκομιδή έχει φθάσει μέχρι τώρα.»

Δύο στάδια τιμών

Αναφερόμενος στις τιμές ο κ. Τακτικός δήλωσε: «Υπάρχουν δύο στάδια , δύο περιοχές τιμών: Η μία περιοχή είναι η Ανατολική Ευρώπη και η άλλη η δυτική. Συνήθως τιμές στην Ανατολική Ευρώπη ήταν πιο υψηλές αλλά με το εμπάργκο της Ρωσίας δημιουργήθηκε πρόβλημα. Οι τιμές τώρα εκεί είναι χαμηλότερες και καμιά φορά είναι και αδιάθετες. Οπότε οι παραγωγοί ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε αγορές στη Δυτική Ευρώπη  κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Θέλει χρόνο και χρήμα, διαφήμιση και εκθέσεις. Φέτος οι τιμές στην Δυτική Ευρώπη ήταν σταθερές.»

Το εργασιακό λύνεται με βούληση

Για το εργασιακό ο κ. Τακτικός είπε: «Το εργασιακό είναι τεράστιο πρόβλημα και πρέπει να λυθεί άμεσα. Από εμάς δεν μπορεί να λυθεί γιατί είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Η φράουλα έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει και στέγαση και ότι άλλο χρειάζεται. Όχι ότι οι εργάτες γης θέλουν να μπουν μέσα σε σπίτια, αφού έχουν μάθει να ζουν σε καταυλισμούς, αλλά επειδή έχουμε άλλη κουλτούρα εμείς πρέπει να τους μάθουμε να ζούνε σύμφωνα με την δυτική κουλτούρα. Αυτό όμως πρέπει να γίνει με νόμο, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και όχι αυθαίρετα. Εμείς στο συσκευαστήριο έχουμε φτιάξει ήδη κτίσματα με όλες τις υποδομές και φιλοξενούμε εργάτες από Ρουμανία και το Πακιστάν που έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Το πρόβλημα είναι ότι εγώ αν δαπανήσω ένα ποσό και κατασκευάσω  κτίσματα για τους εργάτες γης από τους οποίους το 70% είναι παράνομοι, θα κατηγορηθώ για σωματεμπορία. Το πρόβλημα λύνεται αν υπάρχει πολιτική βούληση. Στην Ισπανία το πρόβλημα λύθηκε, γιατί υπήρχε βούληση»

Πρόβλημα η φορολογία

Τέλος αναφερόμενος στην φορολογία ο κ. Τακτικός σχολίασε: «Η υψηλή φορολογία είναι ένα θέμα που απασχολούσε πάντα την Ελλάδα. Τα τελευταία δέκα χρόνια πληρώνουν πάντα αυτοί  που είναι καθ’ όλα νόμιμοι και δεν πληρώνουν  οι παράνομοι, αυτοί με τις μαύρες δουλειές. Έτσι κάθε φορά που το Κράτος αυξάνει την φορολογία την πληρώνουν οι νόμιμοι. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται σταδιακά πρόβλημα ύπαρξης εταιριών»

Μωυσίδης Ιορδάνης-«Ήλιδα»

Ο αγροτικός συνεταιρισμός Ήλιδα με μέλη 22 παραγωγούς, παράγει και εμπορεύεται φράουλες εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης.

Συναντήσαμε τον αντιπρόεδρο του συνεταιρισμού «Ήλιδα» κ. Μωϋσίδη Ιορδάνης  ο οποίος δήλωσε: «Η σεζόν δεν πήγε τόσο καλά φέτος, λόγω καιρού και ούτε και η τιμή ήταν τόσο καλή. ΟΙ τιμές ήταν διαφορετικές: άλλη για Ανατολική και άλλη για Δυτική Ευρώπη. Σε σχέση με πέρυσι οι τιμές δεν ήταν ίδιες, ήταν πιο χαμηλές αλλά και η απόδοση πολύ χαμηλή. Ίσως κατά 30-35% μειωμένη.»

Επίσης αναφερόμενος στο εργασιακό ο κ. Μωυσίδης δήλωσε: «Το εργασιακό παραμένει μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες, αλλά δεν μας έχουν απαντήσει και έτσι υποχρεωνόμαστε να δουλέψουμε παράνομα. Συμφωνούμε να γίνουν από εμάς ξενώνες για τους εργάτες γης αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να νομιμοποιηθούν οι εργάτες, γιατί διαφορετικά αν κάνω ξενώνα και φιλοξενήσω 20-30 άτομα θα κατηγορηθούμε για σωματεμπορία! Να μας πούνε πρώτα πώς θα δουλέψουν οι εργάτες , με κάρτα δεν ξέρω πώς, και μετά να ξεκινήσουμε εμείς. Ότι μας ζητήσουν μπορούμε να τα κάνουμε.»

Αδικημένος νομός

Τέλος ο κ. Μωυσίδης εξέφρασε μια απορία που είναι απορία και χιλιάδων άλλων αγροτών: «Η φράουλα φέρνει συνάλλαγμα στον τόπο αλλά η Πολιτεία δεν την έχει προσέξει. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα αγροτικά προϊόντα που παράγει η περιοχή μας εδώ στην Ηλεία. Δεν έχει προσεχθεί ο πρωτογενής τομέας και δεν ξέρω γιατί. Και γενικά ο νομός μας είναι αδικημένος»

Όλη η επικαιρότητα