Δύσκολη ήταν η χρονιά που πέρασε για το Επιχειρείν – Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηλείας

Share

Αρνητικό κατά 114 ήταν το ισοζύγιο των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στην Ηλεία το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το μητρώο του Επιμελητηρίου.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία ήταν μια δύσκολη χρονιά για την επιχειρηματικότητα στο νομό, καθώς δεν ήταν αρκετοί αυτοί που τόλμησαν ένα νέο εγχείρημα, ενώ εντύπωση προκαλεί ο μικρός αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων που έκαναν την εγγραφή τους στο Επιμελητήριο Ηλείας. Αντίθετα, είδαμε να κυριαρχεί ο κλάδος των υπηρεσιών και του εμπορίου.

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, το γεγονός ότι σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, την υγειονομική κρίση, την ενεργειακή κρίση, που ίσως αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρηματιών, αλλά και την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, το επιχειρείν δεν σταμάτησε, δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης το 2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηλείας, από  την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 355 εγγραφές στα μητρώα. Πιο αναλυτικά, στο Εμπορικό Τμήμα εγράφησαν 101 επιχειρήσεις, στο  Μεταποιητικό Τμήμα οι εγγραφές ανήλθαν στις 36, στο Τουριστικό Τμήμα ιδρύθηκαν 15 επιχειρήσεις και στο Τμήμα Υπηρεσιών 203.

Αντίστοιχα, οι διαγραφές στο Επιμελητήριο Ηλείας για το έτος 2022 έφτασαν συνολικά τις 469. Πιο συγκεκριμένα, από το  Εμπορικό Τμήμα διεγράφησαν συνολικά 88 επιχειρήσεις και 50 από το Μεταποιητικό. Ακολούθως, από το Τουριστικό Τμήμα έκλεισαν 12 επιχειρήσεις και 319 από το Τμήμα Υπηρεσιών.

«Βλέπουμε λοιπόν ότι έχουν κλείσει περισσότερες επιχειρήσεις. Βέβαια, αυτά τα στοιχεία δεν είναι τα πραγματικά των διαγράφων που έχουν γίνει. Δηλαδή, μπορεί μια επιχείρηση να έκλεισε, είτε να μην έκανε τη διακοπή στην εφορία, είτε ακόμη και αν έκανε διακοπή, να μην μας έφερε ένα αντίγραφο να μας το δηλώσει, γιατί δε συνταξιοδοτείται ο επιχειρηματίας. Οπότε, περιμένει να μας τα φέρει στο τέλος, όταν του ζητηθεί κάποιο χαρτί από εμάς για να πάρει την σύνταξη. Έτσι, δεν έχουμε μια πραγματική απεικόνιση των επιχειρήσεων οι οποίες διεγράφησαν» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο Διευθυντής του Επιμελητήριου Ηλείας Γιάννης Αντωνόπουλος.

Γιάννης Αντωνόπουλος

Παράλληλα, ο κ. Αντωνόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη βελτίωση της κατάστασης προς το καλύτερο. Ωστόσο, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «σύμφωνα τουλάχιστον με το 80% των επιχειρηματιών η εικόνα είναι ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Γενικά η επιχειρηματικότητα στην Ηλεία πιστεύω  ότι έχει πάρα πολλά προβλήματα και μακάρι αυτά να θεραπευτούν».