WEB tv Ηλεία

Δυσοσμία απελπιστική «πνίγει» τα Λεχαινά

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι της πλατείας Σαραντοπούλου.
Ακούστε το άρθρο

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι της πλατείας Σαραντοπούλου στα Λεχαινά, από τα λύματα που χύνονται από φρεάτιο του βιολογικού καθαρισμού που βρίσκεται στο σημείο, με αποτέλεσμα η δυσοσμία ειδικά τώρα το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες να είναι αφόρητη.

Ο συγκεκριμένος αγωγός του βιολογικού, όπως ανέφεραν οι κάτοικοι, φαίνεται να έχει υποστεί ζημιά, καθώς το φρεάτιο υπερχειλίζει συχνά και τα λύματα χύνονται στον δρόμο παρά το γεγονός πως εταιρεία εκκενώσεων κάθε είκοσι περίπου ημέρες πραγματοποιεί τον καθαρισμό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποχέτευσης των δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού, Έκτορας Ρουμελιώτης, επεσήμανε ότι από τον Σεπτέμβριο θα μπορέσει ο Σύνδεσμος να προχωρήσει σε αποκαταστάσεις ζημιών και σε άλλα σημεία που εντοπίζονται προβλήματα ζητώντας από τους πολίτες να είναι υπομονετικοί.

Το πρόβλημα που παρουσιάζει ο εν λόγω αγωγός, πιθανόν να οφείλεται σε καθίζηση λόγω κατασκευαστικού λάθους, κάτι το οποίο γνωρίζει ο Σύνδεσμος και όπως δήλωσε ο κ. Ρουμελιώτης, προκειμένου να μην δημιουργηθούν ζητήματα μόλυνσης αλλά και για να αποφεύγεται η εμφάνιση λυμάτων στον δρόμο, έχει προσωρινά βρεθεί η λύση της εκκένωσης μέσω εταιρείας που κάνει τον καθαρισμό.

Μάλιστα ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε ότι καθιζήσεις και ζημιές στον αγωγό του βιολογικού δεν εμφανίζονται μόνο στα Λεχαινά αλλά και σε άλλες κοινότητες, προβλήματα που αναμένεται να αποκατασταθούν άμεσα μόλις καταφέρει ο Σύνδεσμος να εξασφαλίσει χρήματα από τον προϋπολογισμό του που αναμένεται να εγκριθεί αλλά και με την είσπραξη ποσών από τους δύο δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

«Όσον αφορά για τις ζημιές, έχουν γίνει κάποιες καθιζήσεις σε κάποια σημεία, δεν είναι μόνο στα Λεχαινά, είναι σε όλο το δίκτυο υπάρχουν κάποια προβλήματα που τα έχουμε εντοπίσει, μας έχουν ενημερώσει οι πολίτες, έχουμε συζητήσει με το πενταμελές του Συνδέσμου με την υπόλοιπη διοίκηση και έχουμε ενημερώσει την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης ώστε να γίνει αντικατάσταση σε άσφαλτο ή αδρανών υλικών που θα χρειαστεί. Αυτή την στιγμή είμαστε σε τελική φάση να τελειώσει ο προϋπολογισμός μας να εγκριθεί γιατί μας τον γύρισαν δύο φορές πίσω από την Περιφέρεια, και περιμένουμε να εισπράξουμε κάποια χρήματα από τους δήμους και από τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και από τον δήμο Πηνειού για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις βλάβες που έχουν γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουμελιώτης.

Από Σεπτέμβρη οι αποκαταστάσεις

Ο κ. Ρουμελιώτης, μιλώντας στην εφ. Πατρίς, ζήτησε από τους πολίτες την υπομονή τους ώστε να μπορέσει ο Σύνδεσμος να «ορθοποδήσει» οικονομικά κάτι που αναμένεται να γίνει από Σεπτέμβρη ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και στην αποκατάσταση των όποιων ζημιών έχουν εμφανιστεί στο δίκτυο του βιολογικού.

«Θα έλεγα να κάνει λίγο υπομονή ο κόσμος να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις βλάβες αυτές. Είναι πολύ απλές οι βλάβες, τις έχουμε εντοπίσει είναι κατανοητό για τον κόσμο ότι στεναχωριούνται και έχουν πρόβλημα και δεν μπορούν να πάνε στα σπίτια τους, ειδικά ο κ. Κεκάτος.

Τον έχουμε εξυπηρετήσει επανειλημμένως του στέλνει ο Σύνδεσμος κάθε δεύτερη εβδομάδα βυτίο και καθαρίζει την παροχή αυτή. Πιστεύω ότι αρχές Σεπτέμβρη θα αντικατασταθεί ο σωλήνας και δεν θα έχει πρόβλημα. Από την πλευρά μου κάνω ότι μπορώ, ως πρόεδρος έχω φτιάξει κάποιες βλάβες με δικά μου μέσα, δικά μου μηχανήματα από τσέπη μου και κάνουμε ότι είναι αναγκαίο για να μην έχουμε εστία μόλυνσης μέσα στα χωριά και έξω όπως ήταν στην Μυρσίνη που αντικαταστήσαμε έναν κεντρικό αγωγό που έσπρωχνε από το αντλιοστάσιο της Μυρσίνης τα λύματα στο κεντρικό αντλιοστάσιο. Αυτό το έργο το έκανα εγώ σαν Ρουμελιώτης Έκτορας και όχι σαν Σύνδεσμος Ηρακλής γιατί ήταν ένα έργο που έπρεπε να γίνει. Και ότι μπορώ συμβάλω γιατί σαν Σύνδεσμος δεν έχουμε ταμείο.

Είμαστε μείον 250 χιλ. ευρώ, οφείλονται χρήματα σε εργολάβους, σε ηλεκτρολόγους σε κάποιες εταιρείες που είχαν αναλάβει για τη συντήρηση του εργοστασίου. Και το παλεύουμε γιατί ζητώ χάρες από επαγγελματίες και προμηθευτές να μου προσφέρουν όπως μπορούν για να κάνουμε παρεμβάσεις», τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης.

Διονύσης Παναγιώταρος, πρόεδρος Τ.Κ. Λεχαινών

«Ότι υπάρχει πρόβλημα είναι γεγονός γιατί μένω εκεί κοντά. Αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές και στο παρελθόν, έχει έλθει αποφρακτικό το έχει ξεβουλώσει αλλά και πάλι δημιουργείται αυτό το πρόβλημα. Ενδέχεται και να είναι κατασκευαστικό λάθος. Να έχει γίνει προβληματικό και χρειάζεται κάτι παραπάνω να κοιτάξει ο Σύνδεσμος Ηρακλής γιατί όταν βουλώνει και ξαναβουλώνει κάτι συμβαίνει. Υπάρχουν φυσικά και σε άλλα σημεία κάποιες κακοτεχνίες, κάποιες βυθίσεις πολύ μεγάλες και πρέπει να δοθεί μέριμνα γιατί κάποια σημεία βγάζουν λύματα κάτι που είναι και το πιο σοβαρό. Πιστεύω ότι ο Σύνδεσμος Ηρακλής, θα βοηθήσει, θα δει τα προβλήματα και θα τα αποκαταστήσει».

Σπύρος Κεκάτος, κάτοικος περιοχής

«Ενοικιάζω το μαγαζί εδώ και μου κάνουν παράπονα ότι μυρίζει το φρεάτιο. Αυτό είναι κατασκευαστικό λάθος και εδώ και ένα χρόνο έρχονται το αδειάζουν κάθε είκοσι μέρες και ξαναγεμίζει και πάλι τα ίδια. Βγαίνουν έξω τα λύματα και κυλούν στο δρόμο. Το Χειμώνα με τα νερά είναι πιο συχνό το φαινόμενο και τώρα το καλοκαίρι δεν μπορείς να περάσεις από το σημείο που μυρίζει έντονα. Από την ημέρα που συνδεθήκαμε με τον βιολογικό αυτό είχε πρόβλημα, είναι κατασκευαστικό λάθος και πρέπει να γίνει παρέμβαση».

Νικόλαος Παράσχης, επαγγελματίας

«Πρέπει ο δήμος να το φτιάξει, μυρίζει πολύ έντονα. Δεν είναι δυνατόν οι ακαθαρσίες να βρίσκονται μέσα στην πόρτα μας. Το χειμώνα πλημμυρίζει και τώρα το καλοκαίρι η δυσοσμία είναι αφόρητη. Πρέπει να δοθεί μια λύση για να σταματήσει αυτό το κακό».

Όλη η επικαιρότητα