Αρθρογραφία

Δύσπιστοι μέχρι αποδείξεων…

Ακούστε το άρθρο

Δεν πρέπει να περιμένουμε αλλά να πιέζουμε συνεχώς ανατρέποντας κάθε ενδεχόμενο να γίνει και αυτό, κάτι σαν… το κακό παράδειγμα του δρόμου Πύργου – Πατρών…

Το θέμα της Πανεπιστημιακής Σχολής ή ακόμα και των Σχολών όπως τονίσθηκε στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει σημείο αναφοράς και στην σημερινή μας τοποθέτηση.

Η «ατζέντα» της υλοποίησης και της τελικής έκβασής του παραμένει ανοικτή, χωρίς καν να έχουν συμπληρωθεί οι πρώτες σελίδες της. Όσο τα γραπτά εχέγγυα απουσιάζουν ακόμη από την υπόθεση, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τίποτα δεδομένο και για κανένα λόγο.

Όπως επίσης δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα «παιχνίδι» που επιδιώκεται, και ενδεχομένως να προκαλεί επιπρόσθετη ζημιά ως προς τον στόχο, μεταξύ των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου.

Οφείλουμε να είμαστε ακόμη καχύποπτοι και δύσπιστοι. Τηρώντας αταλάντευτα αυτή την στάση μέχρι οι θεωρίες να γίνουν πράξεις, και οι πιθανότητες να εξελιχθούν σε πραγματικότητες.

Είναι εξαιρετικώς δύσκολο και ασφαλώς ανεπίτρεπτο να «κτίζουμε» τις ελπίδες μας, σε κάτι που μέχρι σήμερα ακούσαμε ότι θα γίνει, αλλά ακόμη δεν έχουμε καταλάβει ούτε τον τρόπο, ούτε τον χρόνο της εφικτής παρουσίας και λειτουργίας του στον Πύργο και την Ηλεία.

Δεν επαναφέρω το θέμα των υποδομών όπως το έκανα στο προηγούμενο σημείωμά μου, και το οποίο διαπιστώνω ότι δεν μας προβλημάτισε όσο θα έπρεπε να και το θεωρώ, ως το μείζον ανάχωμα στη σύντομη δημιουργία των ΤΕΦΑΑ στην περιοχή μας.

Παρήγορο είναι πάντως το στοιχείο της παραμονής των υπαρχουσών φοιτητών στην ηλειακή πρωτεύουσα αν και εφόσον ισχύσουν οι προφορικές δεσμεύσεις. Μπορεί να τεθεί και ως προϋπόθεση μέχρι τη διασφάλιση και ανάπτυξη της Πανεπιστημιακής Σχολής, αν τούτο δεν επιτευχθεί στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά που έχει προγραμματισθεί.

Σημαντικό βέβαια θα είναι και το υπόλοιπο πλαίσιο Τμημάτων μαζί με τα ΤΕΦΑΑ που ευχόμαστε να προχωρήσει παράλληλα, αποτελεσματικά και σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έγιναν από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, και από τον κυβερνητικό Βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε και τις προθέσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου που αν και αφήνει «ασαφές τοπίο» χωρίς να έχει μιλήσει συγκεκριμένα, τάσσεται υπέρ των αναβαθμισμένων ακαδημαϊκών δομών στο Νομό μας.

Οι προθέσεις όμως, θα αποκτήσουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς, αν «επί χάτρου» και με έγγραφες πλέον απαντήσεις στα ερωτήματα του Δήμου Πύργου, το Υπουργείο Παιδείας μας κατατοπίσει επαρκώς, για το γνωστικό αντικείμενο και τις ειδικότητες, για την χρηματοδότηση και σε σύντομο χρόνο διευθέτηση των υποδομών, την αντιμετώπιση των αντιδράσεων και των επιφυλάξεων του ίδιου του Πανεπιστημίου που έχει ήδη δείξει τις αρνητικές του διαθέσεις απέναντι στον Πύργου.

Όπως και να ‘χει δεν πρέπει να περιμένουμε, αλλά να πιέζουμε, διατηρώντας το ζήτημα στην «επιφάνεια» ανατρέποντας κάθε ενδεχόμενο να γίνει και αυτό, κάτι σαν το… κακό παράδειγμα του δρόμου Πύργου – Πατρών…

Όλη η επικαιρότητα