Ηλεία

Δυτ. Ελλάδα: Χέρι χέρι βία και κορωνοϊός – Στοιχεία σοκ, 5 περιστατικά στην Ηλεία τον Απρίλιο

Ακούστε το άρθρο

Μαζί «κλεισμένοι» θύμα και δράστης

27 περιστατικά βίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον Απρίλιο του 2020… τα 5 στην Ηλεία –  Έναντι 11 περιστατικών στην Περιφέρεια τον Απρίλιο του 2019

«Ενός κακού, μύρια έπονται» που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα συμβεί κάτι κακό, ακολουθούν και πολλά άλλα, όπως αναφέρει από τον 4ο αι. π.Χ ο αρχαίος Έλληνας τραγικός Σοφοκλής.

Στο ζενίθ η ενδοοικογενειακή βία λόγω εγκλεισμού

Μείναμε σπίτι, αλλά… δεν ήμασταν ασφαλείς

Την 3η θέση στην ενδοοικογενειακή βία κατέχει η  Ηλεία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραχώρησε στην εφημ. «Πατρίς» η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2020, το μήνα δηλαδή που κρίθηκε εξαιρετικά δύσκολος από τους ειδικούς καθώς θύμα και θύτης έπρεπε να συνυπάρξουν κλεισμένοι στο ίδιο σπίτι λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού, στην τηλεφωνική γραμμή 15900 γνωστοποιήθηκαν 27 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Από τις 27 υποθέσεις, οι 5 αφορούν την Ηλεία, οι 8 την Αιτωλοακαρνανία και οι 11 την Αχαΐα.

Τον Απρίλιο του 2019 τα περιστατικά βίας στην περιφέρεια συνολικά ήταν 11 με 1 να αφορά την Ηλεία, 4 την Αιτωλοακαρνανία και 6 την Αχαΐα.

Ως περιστατικά βίας με φυσική παρουσία καταγγελίας και μήνυσης στα αστυνομικά τμήματα παρουσιάζονται λιγότερα σε αριθμό κι αυτό επειδή δεν υπήρχε η ελευθερία κίνησης των θυμάτων λόγω του εγκλεισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ τον Απρίλιο του 2019 στην Ηλεία καταγγέλθηκαν 6 υποθέσεις βίας με 6 συνολικά θύματα, ενώ τον Απρίλιο του 2020 οι υποθέσεις βίας στην Ηλεία που καταγγέλθηκαν στα Αστυνομικά Τμήματα ήταν 2, με 2 συνολικά θύματα.

Πολλές  περιπτώσεις παρέμειναν στο σπίτι με πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά και μόνο τα ακραία περιστατικά είδαν το φως της δημοσιότητας, στα περισσότερα από τα οποία επενέβησαν οι γείτονες και οι συγγενείς των θυμάτων. Πέρα λοιπόν από τις επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία και τις συνήθειές μας, ο κορωνοϊός δημιούργησε και πολλά επιμέρους προβλήματα φέρνοντας στο φως παθογένειες στον θεσμό της οικογένειας. Έτσι λοιπόν ο υποχρεωτικός εγκλεισμός που επέβαλαν οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις για να σταματήσει η διάδοση του covid19 είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν μαζί κλεισμένοι για πολλά μερόνυχτα το θύμα με τον δράστη, όπου γυναίκες, άντρες, παιδιά, γονείς και αδέρφια έχοντας ήδη προβληματικές σχέσεις έμειναν στον ίδιο χώρο κλεισμένοι να συζούν όχι από επιλογή, αλλά υποχρεωτικά και αναγκαστικά και έτσι κάτω από άσχημες συνθήκες, μην μπορώντας να αντέξει ο ένας τον άλλον, διέψευσαν πανηγυρικά το λογότυπο «μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς».

Όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα έφυγα για να μη γίνουν τα χειρότερα…
 
Η Μαρία 36 ετών με καταγωγή από περιοχή της Ηλείας, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα για υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι ήξερε τί θα ακολουθήσει με τον ατίθασο χαρακτήρα του συζύγου της, μας λέει «Τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση ήταν άσχημη, φωνές, τσακωμοί και ξυλοδαρμοί μέσα στο σπίτι και μπροστά στα παιδιά, αλλά ευτυχώς που είναι πολύ μικρά. Όλα αυτά είχαν γίνει καθημερινότητα από το περασμένο καλοκαίρι. Τους τελευταίους μήνες ξάπλωνα από νωρίς με τα παιδιά γιατί είχα βαρεθεί τους καυγάδες μας όταν επέστρεφε «εκείνος» από το καφενείο. Και η γειτονιά τα άκουγε. Σε έναν τελευταίο τσακωμό μας δύο βράδια πριν από την καραντίνα, με έβγαλε έξω από το σπίτι δύο ώρες, τα παιδιά κοιμόντουσαν δεν κατάλαβαν. Αλλά τί να καταλάβουν είναι κάτω από 3 ετών και 14 μηνών το μωρό.. Όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα φοβήθηκα…έστειλα ένα μήνυμα στην ξαδέρφη μου που ζει σε κάποιο ορεινό χωριό και με πρόφαση ένα λόγο υγείας της πήρα τα παιδιά και έφυγα. Τη Μεγάλη Τρίτη τον πήρε τηλέφωνο ο δικηγόρος μου και το ίδιο απόγευμα ενημέρωσα τη μητέρα μου με τον αδερφό μου. Εάν παρέμενα εκεί, δεν ξέρω πώς θα είχε εξελιχθεί η κατάσταση, μπορεί και να γινόμαστε πρώτο θέμα στα κανάλια. Τις επόμενες ημέρες το λόγο έχει η δικαιοσύνη… ».
Η βία υπήρχε, ο εγκλεισμός ήταν η αφορμή, μας εξηγεί ο Ψυχολόγος κ. Παν. Γεωργακόπουλος
 
Στους λόγους εκδήλωσης και αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας το προηγούμενο διάστημα του εγκλεισμού αναφέρθηκε ο κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος,Ψυχολόγος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πύργου όπου τόνισε χαρακτηριστικά «Η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι δεν αποτελεί το αίτιο για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά την αφορμή. Ούτως ή άλλως η βία συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει.
Με την υποχρεωτική παραμονή των γυναικών στο σπίτι αφού σταμάτησαν τη δουλειά λόγω των μέτρων αναγκαστικά βρίσκονταν μεγαλύτερη διάρκεια στον ίδιο χώρο με το μέλος που τους ασκούσε βία. Το ίδιο και τα παιδιά που σταμάτησαν το σχολείο και τις δραστηριότητες με αποτέλεσμα να παραμένουν κλεισμένα στο σπίτι και να έχουμε αύξηση σε περιστατικά βίας. Η κατάσταση που επικρατούσε, τα κρούσματα που ακουγόντουσαν και η προτροπή των ειδικών να παραμείνουμε όλοι στο σπίτι προσέθεταν σε ένα ήδη βεβαρυμένο οικογενειακό περιβάλλον αγχογόνα στοιχεία τα οποία ωθούσαν περισσότερο στην εκδήλωση της βίας. Σε όλα αυτά λειτουργεί αρνητικά η επαγγελματική και οικονομική αβεβαιότητα π.χ επιστήμονες που έμειναν άνεργοι και δεν πήραν το επίδομα, καταστήματα που έκλεισαν κτλ. Συνεπώς αποδεικνύεται ότι η έξαρση της βίας αυτήν την περίοδο οφείλεται στην πίεση λόγω του υποχρεωτικού εγκλεισμού η οποία θα οδηγούσε έτσι κι αλλιώς στη βία, αλλά μέσα από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες εκδηλώθηκε σε εντονότερο βαθμό, κατέληξε» .
Στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Πύργου
 
Ως δήμος και Κοινωνική Υπηρεσία είμαστε πάντα δίπλα στα θύματα βίας και κακοποίησης , όπως άλλωστε και σε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πύργου κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.
Η αναγκαστική παραμονή των μελών μιας οικογένειας λόγω των μέτρων, σίγουρα διόγκωσε τα μεταξύ τους προβλήματα, οδήγησε τις σχέσεις στο κόκκινο και τελικώς παρήγαγε βία. Με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτουμε ως δήμος προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις, να βοηθήσουμε και κυρίως να στηρίξουμε ηθικά και ψυχολογικά τις γυναίκες που απευθύνονται σε εμάς. Είναι λυπηρό το σπίτι που για όλους είναι το ησυχαστήριό μας, για κάποιες γυναίκες να γίνεται κολαστήριο. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι σύμφωνα με μελέτες ο άνθρωπος τα τελευταία χρόνια έχει επιβαρυνθεί με οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά περιστατικά βίας και η πολιτεία θα έπρεπε να προσαρμοστεί στις ανάγκες των καιρών και να γίνει πιο ευέλικτη και με καλύτερα αντανακλαστικά απέναντι στα θύματα, είτε είναι γυναίκες, είτε είναι παιδιά, είτε αφορούν τη νομοθεσία, είτε αφορούν στην παροχή βοήθειας. Είμαστε δίπλα σε όσες συμπολίτισσες χρειαστούν την οποιαδήποτε μορφή στήριξης, θεωρώ ότι κάποια στιγμή το κεφάλαιο της βίας πρέπει να αντιμετωπιστεί από άλλη οπτική γωνία, με πιο σύγχρονα μέσα και σαφώς πιο αποτελεσματικά, πρόσθεσε ο κ. Βγενόπουλος.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Έμφυλη βία στην εποχή του Κορωνοϊού
 
Έκανα έκκληση για τον τερματισμό της βίας, παντού. Για πολλές γυναίκες και κορίτσια η απειλή ελοχεύει εκεί που θα έπρεπε να είναι πιο ασφαλείς. Στα ίδια τους τα σπίτια. Γι’αυτό κάνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι όλου του κόσμου.
Ξέρουμε ότι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι καραντίνες είναι απαραίτητες για την καταστολή του COVID-19. Αλλά μπορεί να παγιδεύσουν τις γυναίκες στον ίδιο χώρο με τους βίαιους συντρόφους τους. Σε μερικές χώρες, ο αριθμός των γυναικών που τηλεφωνεί σε υπηρεσίες υποστήριξης έχει διπλασιαστεί.Οι τοπικές ομάδες στήριξης έχουν παραλύσει, ορισμένα κέντρα για θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν κλείσει ή άλλα είναι πλήρη. Καλώ όλες τις κυβερνήσεις να καταστήσουν την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία, αυτό σημαίνει αύξηση των επενδύσεων σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Στο κόκκινο η ενδοοικογενειακή βία τον Απρίλιο στη γραμμή sos 15900
 
Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων τον τελευταίο μήνα έλαβε συνολικά 1.769 κλήσεις. Oι κλήσεις για περιστατικά βίας τον Απρίλιο έφθασαν τις 1.070, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις το Μάρτιο ήταν 325 Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα περισσότερα θύματα βίας ήταν σύζυγοι και σύντροφοι στο 61% των περιστατικών. Δηλαδή, 485 σύντροφοι τον Απρίλιο δέχτηκαν βία, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το 10% των περιστατικών βίας αφορούσε σε 77 παιδιά. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το 8% των περιστατικών αφορούσε σε πρώην συντρόφους με 56 θύματα και 67 περιστατικά αφορούσαν περιστατικά βίας κατά γονέων και αδελφών.
 
Η κύρια ηλικιακή ομάδα που κάλεσε στη γραμμή SOS, ήταν από 40-54 ετών
(27%), με αμέσως επόμενη την ηλικιακή ομάδα των 25-39 ετών (18%).
 
Η οικογενειακή κατάσταση της πλειοψηφίας των ωφελουμένων ήταν έγγαμες
(52%), με παιδιά (62%) και απασχολούμενες (21%).
 
 
Τέλος, όσον αφορά στα αιτήματα των ωφελούμενων, το 40% ήθελε
ψυχοκοινωνική στήριξη και το 36% νομική συμβουλευτική και βοήθεια.
Επιπλέον, σε περιπτώσεις παιδιών γυναικών θυμάτων βίας υπήρξε
συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού.
9 στα 10 άτομα που κάλεσαν το 15900 τόλμησαν για πρώτη φορά να αναφέρουν το περιστατικό βίας.
Οι κλήσεις με χαρακτηρισμό «περιστατικό βίας» αυξήθηκαν κατά 16.5%
Οι κλήσεις που αφορούν αποκλειστικά ενδοοικογενειακή βία έχει αυξήθηκε κατά 6,5%

Όλη η επικαιρότητα