Αχαϊα Ηλεία Τουρισμός

Δυτ. Ελλάδα: Στα «τυφλά» ξεκίνησαν οι ξενοδόχοι – Ο Άραξος ανοιχτός με 29 χώρες

Ακούστε το άρθρο
Εξαιρετικά δύσκολο αποδεικνύεται το «ξεκλείδωμα» της τουριστικής αγοράς στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, λόγω κορονοϊού, με τις επιχειρήσεις να κινούνται ακόμα «στα τυφλά», πάνω σε ένα δύσβατο μονοπάτι.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, από τη Δευτέρα, άνοιξαν πάλι, τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, αλλά, όπως καταγγέλλουν οι ξενοδόχοι, δεν έχουν πάρει σε ΦΕΚ, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, εδώ και ημέρες.
Προχθές το βράδυ, στο ξενοδοχείο «Αστήρ» της Πάτρας, έγινε άτυπη συνάντηση 38 ξενοδόχων από όλη την Αχαΐα, όπου αποτιμήθηκε η κατάσταση και επισημάνθηκε αυτό το πρόβλημα, ότι δηλαδή, οι επιχειρήσεις που καλούνται να ανοίξουν από αύριο, δεν έχουν πάρει ακόμα στα χέρια τους, τις σχετικές υγειονομικές ντιρεκτίβες, για το πώς θα λειτουργήσουν.
Όπως τόνισε στην «ΠτΚ» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανέλλης, ούτε οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές (ΕΦΕΤ, Υγειονομικό) μπορούν να δώσουν οδηγίες και κατευθύνσεις, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση.
ΤΟ «ΚΛΕΙΔΙ»
Τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης του κλάδου, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα χρονοδιαγράμματα επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων (από 1 Ιουνίου τα 12μηνης λειτουργίας, από 15 Ιουνίου τα εποχικά) ακολούθησε προχθές, η γνωστοποίηση της επανέναρξης των πτήσεων εξωτερικού σε δύο φάσεις.
Από τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν μόνο τα αεροδρόμια Αθήνας – Θεσσαλονίκης και την 1η Ιουλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα και των άλλων περιφερειακών αεροδρομίων, μαζί και αυτό του Αράξου, προς το παρόν για 29 χώρες.
Στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις άρχισαν να ανακοινώνουν την επαναλειτουργία τους, μεταξύ 1ης και 3ης Ιουλίου, περιμένοντας να «ξεκλειδώσει» και η ζήτηση από τουρίστες.
Αυτή τη στιγμή, όμως, το «κλειδί» του ανοίγματος του τουρισμού, κρατά η Γερμανία, γιατί είναι η μόνη από τις πέντε κύριες αγορές εισερχόμενου τουρισμού (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία) που περιλαμβάνεται στην πρώτη φάση ανοίγματος των Ελληνικών συνόρων.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είναι έτοιμη να ανακοινώσει επίσημα το «ξεκλείδωμα» των ταξιδιών εκτός συνόρων από 15 Ιουνίου. Τουρ οπερέιτορ και αεροπορικές εταιρείες πιέζουν για άνοιγμα των γερμανικών συνόρων, αλλά ακόμα είναι άγνωστο πως θα αντιδράσουν οι ίδιοι οι Γερμανοί πολίτες.
Επιφυλάξεις διατηρεί ο Χρήστος Κανέλλης, καθώς η TUI, έχει ήδη ακυρώσει πολλά προγράμματα κρατήσεων, ενώ θεωρεί πολύ δύσκολο για τους Γερμανούς, να πάρουν το αυτοκίνητό τους και να ταξιδέψουν οδικώς μέχρι την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, παραδοσιακές χώρες εισερχόμενου τουρισμού, όπως η Γαλλία, η Ρωσία και η Πολωνία, βρίσκονται ακόμα σε «καραντίνα».
ΤΟ «ΚΡΥΦΟ» ΧΑΡΤΙ
Ετσι, το μονοπάτι που καλείται να πάρει φέτος η Ελλάδα, οδηγεί στον οδικό τουρισμό και στο πλαίσιο αυτό, η αγορά των Βαλκανίων, αποκτά ιδιαίτερη αξία. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, η Δυτική Ελλάδα διαθέτει ένα «κρυφό χαρτί» σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες.
Ο μεγαλύτερος «πελάτης» μας τα τελευταία χρόνια, ακόμα και από την Γερμανική αγορά, είναι η Αλβανία. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2019 έγιναν πάνω από 93.000 επισκέψεις από την Αλβανία, δηλαδή, περισσότερες και από τις αφίξεις στο αεροδρόμιο Αράξου.
Δεύτερος «πελάτης» τουρισμού είναι η Γερμανία με 70.000 επισκέπτες και ακολουθεί η Γαλλία με 45.000, που δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται ακόμα στην πρώτη φάση ανοίγματος της τουριστικής αγοράς.
Προφανώς, ο κύριος όγκος των Αλβανών επισκεπτών, δεν σχετίζεται άμεσα με τουρισμό, αλλά με κάποια σχέση συγγένειας ή εργασίας, όμως καταγράφονται έτσι, από την Τράπεζα της Ελλάδος, αφού πάρα πολλοί διαμένουν σε ξενοδοχεία. Πάντως, ο μεγάλος όγκος διανυκτερεύσεων προέρχεται κυρίως από τη Γερμανία (466.000) ενώ ακολουθούν η Γαλλία (263.000) και η Αλβανία (223.000).

Όλη η επικαιρότητα