Πολιτική

Δυτική Ελλάδα: “Ανθρακες ο θησαυρός του πετρελαίου – Θα θυσιάσουν περιβαλλοντικά την περιοχή για το… τίποτα”

petrelaio_oikologoi.png
Ακούστε το άρθρο

Μετά την Καθηγήτρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σοφία Σταματάκη και οι Οικολόγοι – Πράσινοι, με ανακοίνωση τους σήμερα το μεσημέρι, επισημαίνουν ότι ο “ντόρος” που έχει γίνει για τα πετρέλαια στη Δυτική Ελλάδα δεν είναι συμβατός με τα πραγματικά κοιτάσματα σε Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα.

“Πριν λίγες μέρες το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε ότι πρέπει να μπει δεσμευτικός στόχος για τη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και για το 2030, σε μια πορεία προς μια οικονομία απαλλαγμένη από τον άνθρακα ως το 2050”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Και προστίθεται: “Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Σαμαράς φαίνεται πως αδυνατεί να κατανοήσει προς τα πού βρίσκεται το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας και αποδεικνύεται προσκολλημένος σε ενεργειακές νοοτροπίες και οπτικές περασμένων δεκαετιών.

Ο πρωθυπουργός θα είχε δίκιο λέγοντας ότι «είναι προς το συνολικό συμφέρον όλης της Ευρώπης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών» αν αναφερόταν στον αέρα, τον ήλιο, τη βιομάζα, το νερό… Θα αποδεικνυόταν επίσης ειλικρινής η αγωνία του για το κόστος της ενέργειας αν πίεζε για φιλόδοξες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας η οποία μπορεί να προσφέρει τεράστιο περιθώριο μείωσης του ενεργειακού μας κόστους, που για την ΕΕ υπολογίζεται πως μπορεί να φτάσει τα 250 δις το χρόνο το 2030.

Ο κ. Σαμαράς λησμονεί ότι η Ευρώπη είναι βαθιά εξαρτημένη από το εισαγόμενο πετρέλαιο χωρίς καμιά ουσιαστική δυνατότητα να ελέγξει την τιμή του.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική πραγματικότητα ας ακούσει τους ειδικούς που εξηγούν ότι τα συνολικά εκτιμώμενα κοιτάσματα πετρελαίου σε Κατάκολο, Πατραϊκό και Ιωάννινα δεν μπορούν να καλύψουν τις εθνικές μας ανάγκες για παραπάνω από 1 χρόνο.

Κυρίως, ας ζητήσει πρώτα ολοκληρωμένες μελέτες περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων για τις περιοχές που θα θυσιαστούν στο βωμό του πετρελαίου”.

 

Όλη η επικαιρότητα