Ομογένεια

Δυτική Ελλάδα: Έλληνες – Καναδοί υπήκοοι, επιστρέφουν στον Καναδά λόγω κρίσης

Ακούστε το άρθρο

Η παρατεταμένη οικονομική καχεξία στην Ελλάδα, η υψηλή ανεργία και η αστάθεια στον χώρο του επιχειρείν προοιωνίζεται νέο κύμα μεταναστών προς τον Καναδά από το επόμενο φθινόπωρο.

Αυτή, τουλάχιστον, είναι η αίσθηση που διαμορφώνεται στην ελληνική παροικία του Μόντρεαλ καθώς όλο και περισσότερα νέα παιδιά σπεύδουν να ζητήσουν την βοήθεια συγγενών και φίλων με σκοπό την εγκατάσταση τους εδώ και την αναζήτηση σταθερής εργασίας.

«Ο ανιψιός μου πήρε την απόφαση να έρθει στον Καναδά μετά το λουκέτο που έβαλε σ’ ένα μικρό εστιατόριο φαστ φουντ που είχε στην Ζάκυνθο», λέει στον «Ε.Κ.» ο Θανάσης Ζαχαρόπουλος, συνταξιούχος οικοδόμος, με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας.

«Βρέθηκε να χρωστάει παντού. Στην Εφορία, στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και στους μισούς προμηθευτές καθώς το μαγαζί δεν πήγε καλά. Τώρα, στα 45 του, μαζί με την γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους δεν βλέπουν άλλη διέξοδο από τη μετανάστευση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η περίπτωση του Παναγιώτη Θεοφάνη, 69 ετών, πρώην εργαζόμενου σε βιοτεχνία γουναρικών στη δυτική πλευρά του Μόντρεαλ που περιμένει τον Σεπτέμβριο τον γιο του. «Γύρισε στην Ελλάδα το 2007, στον Πειραιά, ασχολήθηκε με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά τώρα, πάνω από ένα χρόνο χωρίς μόνιμη εργασία, έχει ήδη βγάλει εισιτήριο επιστροφής στον Καναδά».

Αλλά δεν είναι μόνο οι προσωπικές μαρτυρίες που δείχνουν τη διόγκωση της τάσης μετανάστευσης από την Ελλάδα. Η πρεσβεία του Καναδά στην Αθήνα ανήρτησε την Πέμπτη δυο ανακοινώσεις με οδηγίες για τους Καναδούς υπηκόους που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα αλλά και για τη διαδικασία νομιμοποίησης για όσους μη Καναδούς θέλουν να εργαστούν ή να σπουδάσουν εδώ.

Ακριβής εικόνα για το πόσοι Ελληνες έχουν μεταναστεύσει στον Καναδά από την αρχή της κρίσης και μετά δεν υπάρχει. Και αυτό γιατί η μεγάλη πλειονότητα όσων έφτασαν στη χώρα ήταν καναδικής υπηκοότητας. Δηλαδή ομογενείς ή παιδιά ομογενών που είχαν πάρει την απόφαση να επιστρέψουν στην Ελλάδα και εξαιτίας των συνθηκών γύρισαν στον Καναδά. ‘Η, ακόμα, νέοι με καναδική υπηκοότητα από κάποιον από τους δυο γονείς τους.

Η Ευτυχία Μεσίσκλη

Τέτοια είναι η περίπτωση της Ευτυχίας Μεσίσκλη, 34 ετών, από την Πάτρα που εγκαταστάθηκε στο Μόντρεαλ πριν περίπου δυο μήνες. Το καναδικό διαβατήριο της απεδείχθη εξαιρετικά χρήσιμο.

«Η σημασία της υπηκοότητας στον Καναδά είναι τεράστια. Δεδομένου ότι οι διαδικασίες για τα απαιτούμενα χαρτιά διαμονής είναι πολύ χρονοβόρες -συχνά και ψυχοφθόρες- η κάρτα της υπηκοότητας είναι πολύτιμη και διευκολύνει κατά μεγάλο βαθμό τους οικονομικούς μετανάστες», λέει στον «Ε.Κ.».

Και προσθέτει: «Προσωπικά, κατάφερα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να βρω εργασία, να εξασφαλίσω τα της ιατρικής μου περίθαλψης αλλά ακόμα και να έχω έναν απλό αριθμό τηλεφώνου, καθώς είναι βασική προϋπόθεση να έχεις κάποιο στοιχείο καναδικής ταυτότητας, προκειμένου να τον αποκτήσεις.

»Γενικότερα, στις δημόσιες υπηρεσίες εξυπηρετούμαι πολύ πιο εύκολα και ανώδυνα, κάτι που ισχύει και στις τραπεζικές μου συναλλαγές. Σημειώνω, ότι δύσκολα κανείς μπορεί να αποκτήσει λογαριασμό τραπέζης αν δε προμηθευτεί πρώτα τα απαραίτητα residency papers ή και άδεια από τον εργοδότη. Διαφορετικά, ο Καναδάς είναι σίγουρα ένα μέρος που μπορεί να σε ταλαιπωρήσει πολύ, παρουσιάζοντας μάλιστα κενά στο γραφειοκρατικό του σύστημα».

Στον αντίποδα, εκατοντάδες νέοι μετανάστες μ’ ελληνική υπηκοότητα θα πρέπει να περιμένουν πολλούς μήνες έως ότου ολοκληρωθεί η διεκπεραίωση των νομιμοποιητικών τους εγγράφων, αποκτήσουν δικαίωμα εργασίας και κάρτα πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της καναδικής κυβέρνησης το 2015 εκδόθηκαν 477 κάρτες μονίμου κατοίκου σ’ Ελληνες πολίτες, αριθμός κατά πολύ υψηλότερος του 2014, όταν είχαν εκδοθεί 373 κάρτες, κυρίως στις επαρχίες Οντάριο (Τορόντο) και Κεμπέκ (Μόντρεαλ).

Αλλά, και πάλι, το στοιχείο αυτό δεν είναι δηλωτικό του αριθμού των νέων Ελλήνων μεταναστών καθώς, όπως αναφέρθηκε, στον Καναδά επιλέγουν να μεταναστεύσουν κυρίως όσοι έχουν καναδικό διαβατήριο. Πρόσφατη αναφορά της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού έλεγε ότι στον Καναδά οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι υπολογίζονται στους 350.000.

Εθνικός Κηρυξ-

Όλη η επικαιρότητα