Ηλεία

Φυτεία κάνναβης αξίας… 90.000 ευρώ – Από την Αμαλιάδα ο αρχηγός της σπείρας

Ακούστε το άρθρο

Τέλος στην δράση σπείρας που καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης έβαλαν μετά από κοινή επιχείρηση αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Ήλιδας και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, οι οποίοι κινήθηκαν εκτός ορίων νομού Ηλείας και συγκεκριμένα στην περιοχή των Ιωαννίνων και κατάφεραν ‘χτύπημα’ στην οργανωμένη σπείρα που θα αποκόμιζε από την συγκεκριμένη καλλιέργεια, όταν θα την διακινούσε στην αγορά, χρηματικό ποσό του ξεπερνά τις 90.000 ευρώ!

Την επιχείρηση συνέδραμαν και αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας Πύργου.

Στα χέρια των αστυνομικών έπεσαν ένας 42χρονος ημεδαπός από την Αμαλιάδα, ο οποίος είναι ο αρχηγός της σπείρας, και δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ένας 23χρονος και ένας 29χρονος, και κατασχέθηκαν περισσότερα από 100 δενδρύλλια κάνναβης, καθώς και περισσότερα από 3 κιλά και 600 γραμμάρια της ίδιας ουσίας.

Στενή παρακολούθηση από τον Σεπτέμβριο!

Το Τμήμα Ασφαλείας Ήλιδας και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Πύργου είχαν πληροφορίες από το καλοκαίρι για την δράση του 42χρονου και από τις αρχές Σεπτεμβρίου είχαν αρχίσει να παρακολουθούν τις κινήσεις του.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, σε δασική περιοχή των Ιωαννίνων, και πιο συγκεκριμένα στην θέση ‘Σμυρτιά’, ο 42χρονος και οι δύο συνεργοί του καλλιεργούσαν οργανωμένη φυτεία ναρκωτικών, η οποία αποτελούνταν από εκατό δενδρύλλια κάνναβης.

Οι αστυνομικοί είχαν θέσει σε στενή παρακολούθηση τον 42χρονο και όπως διαπίστωσαν ο αρχηγός της σπείρας είχε αναθέσει την καλλιέργεια των δενδρυλλίων στους δύο αλλοδαπούς και ο ίδιος μετέβαινε τακτικά από την Αμαλιάδα στα Ιωάννινα για να τους μεταφέρει προμήθειες και να επιτηρεί την φυτεία.

Οργανωμένη επιχείρηση

Χθες, οι αστυνομικοί έκριναν ότι είχε φθάσει η ώρα και πραγματοποίησαν επιχείρηση το πρωί στην συγκεκριμένη δασική περιοχή, όπου εντόπισαν την φυτεία των εκατό δενδρυλλίων κάνναβης και εντός του χώρου εντόπισαν επίσης και συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τους δύο υπηκόους Αλβανίας που ήταν οι ‘καλλιεργητές’, ενώ σε ταυτόχρονη επιχείρηση ο 42χρονος αρχηγός τους εντοπίστηκε και συνελήφθη στο σπίτι του στην Αμαλιάδα.

Όπως διαπιστώθηκε, οι δράστες καλλιεργούσαν τα δενδρύλλια κάνναβης, τύπου SKUNK, σε πέντε  ειδικά διαμορφωμένους χώρους (καβάτζες), που περιβάλλονταν από φυσική βλάστηση, ενώ στον ίδιο χώρο είχαν κρεμάσει για αποξήρανση, ποσότητα  κάνναβη συνολικού βάρους τριών κιλών και εξακοσίων γραμμαρίων.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί βρήκαν στο χώρο της φυτείας και κατέσχεσαν τρία εκριζωμένα και αποξηραμένα φυτά κάνναβης, καλλιεργητικά εργαλεία (πριόνια, αξίνες κλπ.), ενώ σε κοντινή απόσταση εντόπισαν μια σκηνή στην οποία διέμεναν προσωρινά οι δράστες, βρίσκοντας στο εσωτερικό της ακόμη δύο αποξηραμένα φυτά κάνναβης και (18) γραμμάρια της ίδια ναρκωτικής ουσίας.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών προέκυψε ότι τα φυτά είχαν φυτευθεί στις 27 Απριλίου και αρχικά επρόκειτο για 180 δενδρύλλια κάνναβης, τα 80 εκ των οποίων είχαν συγκομιστεί κατά το χρονικό διάστημα των πέντε μηνών περίπου.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι δύο αλλοδαποί λάμβαναν εντολές από τον 42χρονο, ο οποίος από μόνος του είχε επιλέξει τον χώρο της φυτείας και ήταν αυτός που επέβλεπε την ανάπτυξη των φυτών. Όπως προαναφέρθηκε,  το παράνομο περιουσιακό όφελος που θα αποκόμιζαν οι δράστες, από την καλλιέργεια της κάνναβης εκτιμάται ότι ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 90.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για καλλιέργεια ναρκωτικών και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Γνωστός στις αρχές

Να σημειωθεί ότι από τον έλεγχο των στοιχείων των δραστών προέκυψε ότι ο 42χρονος είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν, αρκετές φορές, τις αστυνομικές αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών ουσιών και μάλιστα είχε αποφυλακισθεί πριν από ενάμιση χρόνο περίπου. Σε ότι αφορά τους δύο αλλοδαπούς, προέκυψε ότι είχαν εισέλθει και διέμεναν παράνομα στην χώρα.

Όλη η επικαιρότητα