Πολιτική

Δυτική Ελλάδα: Μαθητές γίνονται Περιφερειακοί Σύμβουλοι για μία ημέρα!

Ακούστε το άρθρο

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της Ημέρας της Ευρώπης που εορτάζεται στις 9 Μαΐου, υλοποιεί μια σειρά από δράσεις, ένα πρόγραμμα εξωστρεφές που απευθύνεται στους νέους της Περιφέρειάς μας, με δράσεις για τρεις κρίσιμους και ευαίσθητους τομείς, την εκπαίδευση, το περιβάλλον και την επιχειρηματικότητα.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

«Απευθυνόμαστε στους ενεργούς πολίτες της Περιφέρειάς μας και ζητάμε να μας μεταφέρουν τις αγωνίες τους, τα άγχη τους, τις προτάσεις τους. Είμαστε έτοιμοι να τους ακούσουμε, να ενσωματώσουμε στις πολιτικές μας τις επιθυμίες τους και να τις μεταφέρουμε στα ευρωπαϊκά όργανα που συμμετέχουμε», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς κατά τα πρότυπα των επισκέψεων των μαθητών στη Βουλή, από αύριο ανοίγει η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στους μαθητές μας και αυριανούς ενεργούς πολίτες.

Από αύριο, λοιπόν, διοργανώνονται μια σειρά από δράσεις στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με στόχο να ενθαρρύνουμε τους πολίτες και κυρίως τα παιδιά μας, να ανακαλύψουν περισσότερα για την Περιφέρειά τους και την Ευρώπη.

«Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης αγκάλιασε, ενθάρρυνε και στήριξε το άνοιγμα αυτό της αίθουσας, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του. Σκοπός της δράσης αυτής είναι οι μαθητές να μαθαίνουν για την περιφέρειά τους, τα όργανα διοίκησης, τις αρμοδιότητες, τα έργα ΕΣΠΑ. Οι επισκέψεις θα γίνονται όλο το χρόνο, προγραμματισμένα. Πρόκειται για ένα όνειρό μου από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα Περιφερειάρχης», ανέφερε ο Απόστολος Κατσιφάρας.

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους δύο Προέδρους του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον νυν Γιώργο Αγγελόπουλο και την πρώην Αναστασία Τογιοπούλου, την Εκτελεστική Γραμματέα Διονυσία Μαράτου, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», τον Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κώστα Γιαννόπουλο και τον προϊστάμενο του Τμήματος Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρο Μπαρή, όσο και όλους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που συμφώνησαν σε αυτή τη δράση.

Επίσης, ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στη δημιουργία του βίντεο «Η Ευρώπη στο Κέντρο», τον συμπατριώτη μας ηθοποιό Γιάννη Τσιμιτσέλη, ο οποίος τη συμβολική αμοιβή του θα την προσφέρει σε ίδρυμα της περιοχής, τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Φαφούτη και όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του βίντεο.

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Γιαννόπουλος επεσήμανε πως «μέσα σε περίοδο κρίσης θεσμικής και οικονομικής, καλούμαστε να υπηρετήσουμε αυτό το κοινό όραμα της Ευρώπης. Πρόκειται για μία ημέρα ορόσημο που θα φέρουμε εδώ τα παιδιά μας. Μια τέτοια δράση αποτελεί την βιωματική εκπαίδευση που θέλουμε, ανοίγει νέους ορίζοντες και νέους δρόμους».

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος σημείωσε πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσπαθεί να καινοτομεί, να δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την σύνδεση της Περιφέρειας με την εκπαίδευση. Πρόκειται για μια δράση που δεν θα είναι στατική, θα έχει μια συνέχεια. Φιλοδοξούμε να δημιουργηθεί μια σχέση αλληλεξάρτησης με την εκπαίδευση, που και εμείς θα προσφέρουμε και θα μας προσφέρουν τα παιδιά».

«Η εκπαίδευση προσπαθεί μέσω προγραμμάτων να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει και να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στις δράσεις αυτές που γίνονται με αυξητικές τάσεις» επεσήμανε ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Μπαρής.

Τέλος, η προϊσταμένη της Μονάδας Γ’: Οργάνωσης – Υποστήριξης (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας) Ελένη Πουλιάση δήλωσε πως «η Ευρώπη είναι των πολιτών και πρέπει να ξέρουν τι κάνουν τα χρήματά τους. Θέλω από την πλευρά μας να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, που είναι οδηγός και εμπνευστής μας για όλα αυτά».

Ήδη υλοποιήθηκε δράση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι επόμενες δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι:

9 Μαΐου

Επίσκεψη σχολείων στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (πρωί)

Εκδήλωση «Η Ευρώπη, μια γειτονιά, μια αγκαλιά» στο Επιμελητήριο Αχαΐας (απόγευμα)

18 Μαΐου

Εκδήλωση «Κάνε κάτι δραστικό, κόψε πια το πλαστικό» στην πλατεία Γεωργίου (πρωί)

25 Μαΐου

Βράβευση νικητών μαθητικού διαγωνισμού στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα.

«Η Περιφέρεια στο Κέντρο»

Από αύριο θα ξεκινήσουν οι επισκέψεις σχολείων στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, με ένα Δημοτικό και ένα Γυμνάσιο, στο οποίο οι μαθητές θα καθίσουν στις θέσεις των Περιφερειακών Συμβούλων και συμμετέχουν ενεργά στη δράση, θα θέσουν τις ερωτήσεις και τις απορίες τους.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής έχει ετοιμαστεί και ένα παιχνίδι με ερωτήσεις – απαντήσεις, με τίτλο «Η Περιφέρεια στο Κέντρο», στο πλαίσιο της βιωματικής εκπαίδευσης των μαθητών σχετικά με το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Στο βίντεο αυτό, το οποίο θα προβάλλεται στα παιδιά, συμμετείχε ο νέος καταξιωμένος ηθοποιός με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία, Γιάννης Τσιμιτσέλης, σε σκηνοθεσία του Πατρινού Παναγιώτη Φαφούτη.

«Η Ευρώπη, μια γειτονιά, μια αγκαλιά»

Την ίδια ημέρα, αύριο βράδυ, και ώρα 6 το απόγευμα, πραγματοποιείται εκδήλωση στο Επιμελητήριο Αχαΐας (Μιχαλακοπούλου 58, πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου, Πάτρα).

Τίτλος της εκδήλωσης «Η Ευρώπη, μια γειτονιά, μια αγκαλιά».

Τη διοργάνωση έχουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Πάτρας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το Δίκτυο Teachers for Europe (T4E).

Θα παρουσιαστούν τα έργα μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο Δίκτυο Teachers for Europe Αχαΐας και δρώμενα, θεατρικά παιχνίδια και τραγούδια, με θέμα την Ευρώπη.

«Κάνε κάτι δραστικό, κόψε πια το πλαστικό»

Παράλληλα, το πρωί της 18ης Μαΐου διοργανώνεται εκδήλωση για το Περιβάλλον στην πλατεία Γεωργίου με θέμα «Κάνε κάτι δραστικό, κόψε πια το πλαστικό».

Συμμετέχουν τα τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Πάτρας.

Οι μαθητές θα ζωγραφίζουν επάνω σε υφασμάτινες τσάντες τις οποίες και θα μοιράσουν στη συνέχεια στους περαστικούς.

Στόχος να ενεργοποιήσουν όλους τους πολίτες για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, που είναι γνωστό σε όλους πόσο κακό κάνει αυτή στο περιβάλλον.

Βράβευση διαγωνισμού

Τέλος, στις 25 Μαΐου στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα, θα πραγματοποιηθεί η τελική εκδήλωση για την βράβευση των μαθητών και των μαθητριών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για την καλύτερα ζωγραφισμένη τσάντα.

Η δράση ουσιαστικά περιλαμβάνει κατασκευή σακούλων με επανάχρηση υλικών.

Οι νικητές θα βραβευθούν με πολλά δώρα.

Δράσεις με την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ήδη το προηγούμενο χρονικό διάστημα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας με τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ένα πρωτότυπο φοιτητικό event με σκοπό τη σύνδεση και την εξοικείωση των φοιτητών με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας.

Μέσα από αυτή τη δράση τους δόθηκε η ευκαιρία να ξετυλίξουν τις ικανότητές τους και να καινοτομήσουν, έχοντας μία πρωτότυπη ιδέα, η οποία μπορεί να γίνει start-up επιχείρηση με τη σωστή καθοδήγηση.

ΔΕΙΤΕ απόσπασμα από το τηλεοπτικό παιχνίδι «Η Περιφέρεια στο Κέντρο» στον παρακάτω σύνδεσμο:

“Η Περιφέρεια στο Κέντρο” (trailer)

https://www.youtube.com/watch?v=ery0z2vYWwk

Όλη η επικαιρότητα