Δυτική Ελλάδα: ΟΧΕ, αντιπλημμυρικά και εργολαβίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά τις ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις(ΟΧΕ),, θέλοντας να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα έντονες οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, δημογραφικές και φυσικές προκλήσεις.

Σ’ αυτό το ζήτημα θα επικεντρώσει την εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο , που συνεδριάζει τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, στις 3μμ, (στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου ,στην Πάτρα), ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Ο Περιφερειάρχης αναμένεται να επισημάνει πως με βάση το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και τα αποτελέσματα μελετών προσδιορίστηκαν τα αστικά κέντρα και οι περιοχές όπου θα εφαρμοστούν οι ΒΑΑ και ΟΧΕ αντίστοιχα:

  • Αστικά κέντρα Πατρών και Αγρινίου (πόλεις με πληθυσμό άνω των 70.000 κατοίκων όπως προσδιορίζεται στο ΕΠ)
  • Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία (προσδιορίζεται στο ΕΠ) και
  • Μεσολόγγι –Αιτωλικό (τεκμηριώνεται από τη σχετική μελέτη).

Ο συνολικός προϋπολογισμός που διατίθεται για τις ΟΧΕ ανέρχεται στα 49,8 εκατ. € για ΕΤΠΑ και 1,4 εκατ. € για ΕΚΤ.

Επίσης στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναμένεται να συζητηθεί η έγκριση της πρότασης ένταξης και χρηματοδότησης της Μελέτης με τίτλο : «Μελέτη Οριοθέτησης και αντιπλημμυρικά έργα στον χείμαρρο «Γκουρλέσα» περιοχή Αμαλιάδας Ν. Ηλείας », Π/Υ: 322.000,00 € στη ΣΑΜΠ 001 του Εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2017, η έγκριση του τρόπου δημοπράτησης και του τρόπου ανάθεσης της εργολαβίας: «Συντήρηση-Αποκατάσταση και Άρση της Επικινδυνότητας των: Ν.Ε.Ο. 9α ‘‘Πάτρα-Πύργος΄΄». Προϋπολογισμός εργολαβίας (02.02.11): 5 εκατ. ευρώ, κ.ά.