Ηλεία

Δυτική Ελλάδα: Πάνω από 50% η μείωση στην παραγωγή λαδιού-Χτύπημα και από το Δάκο

*Τα ελαιτριβεία μετά τις 15 Νοέμβρη θα βάλλουν μπροστά
Ακούστε το άρθρο

Η φετινή ελαιοκομική χρονιά δεν φαίνεται να εκπληρώνει τις προσδοκίες των παραγωγών της Δυτικής Ελλάδος που , ύστερα από ένα κρύο χειμώνα, τον οποίο χρειάζονταν τα δέντρα, και ελλείψει σημαντικών προσβολών από το δάκο, αναμείναν μεγαλύτερη παραγωγή.

Τον Μάιο το σκηνικό άρχιζε να αλλάζει, από την μία με τις ακραίες θερμοκρασίες και από την άλλη με τις πυρκαγιές, όπως στην περίπτωση της Ηλείας. Εκεί, οι πυρκαγιές φαίνεται να μειώνουν τις πρώτες εκτιμήσεις από τους 25000τόννους στους 20.000 τόνους και ίσως και ποιό χαμηλά, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ κ Γιώργου Μικεόγλου. “Μετά και τον καύσωνα του περασμένου Μαΐου, η καρποφορία έχει φθάσει στο 65% της παραγωγής”, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ Μικεόγλου

Όμως οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και το δίμηνο Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου έδωσαν την δυνατότητα να αναπτυχθεί δακοπληθυσμός και να πλήξει τις ελιές σε ορισμένες περιοχές σύμφωνα με τους παραγωγούς.

Η μείωση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από  50% σε σχέση με πέρυσι ενώ ορισμένες περιοχές υποστηρίζουν πως θα φθάσει και το 70%, γεγονός  που δεν τους αφήνει να χαρούν το ότι φέτος η τιμή του λαδιού θα κυμανθεί σε  υψηλά επίπεδα.

Τα ελαιοτριβεία ετοιμάζονται για να βάλουν μπροστά μετά τις 15 Νοέμβρη αφού ακόμα ο μεγαλύτερος αριθμός των αγροτών δεν έχει μπει στους ελαιώνες για την συγκομιδή του καρπού.

 

Εμφανίστηκε και ο δάκος….

Αν και φέτος το θέμα του δάκου φαίνεται πως είχε αντιμετωπιστεί έως και τα τέλη Αυγούστου, μετά τις βροχές με τις υψηλές θερμοκρασίες άρχισε να εμφανίζεται και πάλι και να χτυπά τα ελαιόδεντρα. Όπως λένε οι παραγωγοί το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο συναντούν αυξημένο δακοπληθυσμό στους ελαιώνες.

«Σε σχέση με πέρυσι η παραγωγή είναι πεσμένη φέτος. Δηλαδή έχουμε τη μισή παραγωγή. Για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει ζημιά αλλά δεν ξέρω αργότερα τι μπορεί να προκύψει γιατί υπάρχει και το κουνούπι ενώ αρχίζει και ο δάκος και χτυπάει. Η τιμή από ότι δείχνουν τα πράγματα θα είναι καλύτερη αλλά το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει παραγωγή και εδώ ο κόσμος είναι αγροτόκοσμος και ζουν από την ελιά. Ας ευχηθούμε ότι όλα θα πάνε καλά» , επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Αριστειδόπολος  από το Καλλίκωμο

«Υπάρχει και το κουνούπι ενώ αρχίζει και ο δάκος και χτυπάει», επεσήμανε ο κ. Γιάννης Αριστειδόπολος από το Καλλίκωμο

Μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η μείωση της παραγωγής να αγγίξει φέτος και το 1/3 της περσινής.

«Πάντως η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη. Θα έχει μεγάλη διαφορά η απόδοση των δέντρων σε σχέση με πέρυσι. Θα είναι πολύ πιο κάτω. Είναι πιθανό φέτος η παραγωγή να είναι το 1/3 της περσινής. Είναι πολύ μειωμένη η παραγωγή σε σύγκριση με τα πέρυσι όπου πήγαμε καλά. Εφέτος όσον αφορά τις τιμές ακούγονται διάφορα. Άλλοι λένε 4 ευρώ άλλοι 3,20 ευρώ ακόμα δεν ξέρουμε, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Κώστας Καλογερόπουλος επίσης από το Καλλίκωμο.

«Είναι πιθανό φέτος η παραγωγή να είναι το 1/3 της περσινής» υποστηρίζει ο κ. Κώστας Καλογερόπουλος από το Καλλίκωμο

Η περσινή αποδοτική χρονιά των ελαιόδεντρων όπου είχε σημειωθεί αύξηση της ποσότητας της απόδοσής τους είναι ένας ακόμα παράγοντας που έχει συμβάλλει ώστε φέτος η παραγωγή να είναι μειωμένη σε συνδυασμό με τις αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες.

«Φέτος δεν έχει μεγάλη παραγωγή», τονίζει ο κ. Φώτης Λαμπούσης από το Ανεμοχώρι

«Φέτος δεν έχει μεγάλη παραγωγή και θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι και τα άλλα χρόνια. Η απόδοση των δέντρων είναι μειωμένη και τα περισσότερα έχουν κάτι ψιλολόγια», τονίζει ο κ. Φώτης Λαμπούσης από το Ανεμοχώρι.

«Το θέμα είναι ότι τώρα έχει πνίξει τις ελιές ο δάκος» επισημαίνει ο κ.  Κώστας Μπίθας από το Ανεμοχώρι

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι παραγωγοί που μιλούν για ελλειματικό ψεκασμό κατά του δάκου, γεγονός που συμβάλλει ώστε να προσβάλλονται οι ελιές.

«Και παραγωγή δεν έχουμε αλλά εκείνο που είναι το θέμα είναι ότι τώρα έχει πνίξει τις ελιές ο δάκος. Μέσα στα λιοστάσια δεν έχει περάσει κανένας να ραντίσει. Εμείς πληρώνουμε δακοκτονία χωρίς να ραντίζουν»,  επισημαίνει ο κ. Κώστας Μπίθας από το  Ανεμοχώρι.

Όλη η επικαιρότητα