Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δυτική Ελλάδα: Βαρομετρικό χαμηλό από την Αδριατική μας φέρνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες- Δείτε αναλυτικά

Ακούστε το άρθρο

Βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Αδριατικής θάλασσας με κέντρο που φθάνει τα 995hPa θα κινηθεί αύριο Τρίτη νοτιοανατολικότερα με το ψυχρό του μέτωπο να δίνει σε πρώτη φάση ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Δυτική Ελλάδα.
gfs 0 24 copy copy copy copy copy copy copy copy copy

Την Τετάρτη σε δεύτερη φάση κινούμενο ολοένα και πιο νοτιοανατολικά μέσα στο Ιόνιο θα ”μετατοπίσει” τα έντονα φαινόμενα στην ανατολική & στην βόρεια ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.
gfs 0 54 copy copy copy copy copy copy copy

Ενώ τέλος μέσα στην Πέμπτη, συνεχίζοντας την νοτιοανατολική του πορεία θα έχει φθάσει νότια της Κρήτης, με ταυτόχρονη εξασθένισή του. Σε αυτή την φάση τα φαινόμενα θα αφορούν κατά κύριο λόγο τα ανατολικά ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα και θα είναι κατά κύριο λόγο ορογραφικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με τα μέχρι ώρας διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία μέχρι το τέλος της Παρασκευής θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά και σ’αυτές τις περιοχές.Υπάρχει μία πιθανότητα να επιμείνουν σε τμήματα της Κρήτης και των Δωδεκανήσων κ’ μέσα στο Σάββατο.
gfs 0 78 1

Επίσης, χιονοπτώσεις πυκνές αναμένονται να σημειωθούν στα ορεινότερα τμήματα της Ηπειρωτικής χώρας με ελάχιστο υψόμετρο τα 1300-1400 μέτρα στην βόρειο Ελλάδα.

Ειδικότερα όσον αφορά την Δυτική Ελλάδα αναμένουμε τις εξής καιρικές συνθήκες

Τρίτη 7/3: Αναμένονται νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.Τα φαινόμενα μέχρι και το πρώτο μισό της ημέρας θα επηρεάζουν την Ήπειρο,το Βόρειο και πιθανόν τμήματα του κεντρικού Ιονίου και της βορειοδυτικής Αιτ/νιας.Από τις μεσημβρινές ώρες και μετέπειτα θα αρχίσουν σταδιακά να επεκτείνονται και στα υπόλοιπα τμήματα της Δυτικής χώρας.Ο υδράργυρος ως προς τις μέγιστες τιμές του θα ανέλθει στους 14-15oC κατά μέσο όρο,ενώ οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο νότιοι-νοτιοδυτικοί στα 5-6bf.

Τετάρτη 8/3: Κατά περιόδους άστατος καιρός σε όλα τα δυτικά με μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες αλλά και με διαστήματα βελτίωσης.Ενώ πιο ουσιαστική βελτίωση του καιρού αναμένουμε από τις απογευματινές ώρες.Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή,την στιγμή που οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά νότιοι-νοτιοανατολικοί 3-4bf στρεφόμενοι σταδιακά μέσα στην ημέρα σε πιο βόρειους στα 4-5 και στα ανοιχτά 6bf.

Πέμπτη 9/3: Άστατος καιρός με αρκετά διαστήματα βελτίωσης αλλά και κάποιες μπόρες και τοπικού χαρακτήρα καταιγίδες,κυρίως κατά την διάρκεια των μεσημβρινών και απογευματινών ωρών στα πιο ηπειρωτικά (ημιορεινά-ορεινά) τμήματα.Ο υδράργυρος θα ανέλθει όσον αφορά τις μέγιστες τιμές του τους 16-17oC,ενώ οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από βόρειες γενικά διευθύνσεις στα 4-6bf.

Παρασκευή 10/3: Τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα δείχνουν βελτιωμένο καιρό στα δυτικά της χώρας μας με πιθανόν άστατο καιρό στα ηπειρωτικά κυρίως της δυτικής-νοτιοδυτικής Ελλάδας το μεσημέρι και το απόγευμα με παροδικές μπόρες. Η θερμοκρασία θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα της Πέμπτης με τους ανέμους να παραμένουν γενικά βορείων διευθύνσεων στα 4-5bf.

Επιπλέον,χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινότερα τμήματα >1400μ. στα βορειοδυτικά και >1600-1700μ. στα υπόλοιπα κυρίως κατά τις βραδυνές ώρες της Τρίτης και την νύχτα προς την Τετάρτη.

Πρόγνωση Καιρού Πάτρας

Τρίτη 7/3: Νεφώσεις από την αρχή της ημέρας οι οποίες σταδιακά θα πυκνώνουν και κατά την διάρκεια των απογευματινών και βραδυνών ωρών θα εκδηλωθούν φαινόμενα με την πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας να είναι αυξημένη στο διάστημα μεταξύ των αργά απογευματινών και πρώτων βραδυνών ωρών.Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 11-16 με 17oC,και οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί 3bf και στην περιοχή του Ρίου θα αγγίξουν τα 4-5bf.

Παράλληλα υπάρχει και το ενδεχόμενο χιονοπτώσεων στα ορεινότερα τμήματα του νομού Αχαΐας >1700-1800 μέτρων.

Τετάρτη 8/3: Άστατος ο καιρός στην πόλη με διαστήματα βελτίωσης αλλά και κάποια φαινόμενα κυρίως κατά την διάρκεια του μεσημεριού και του απογεύματος σαφώς λιγότερα από αυτά της Τρίτης.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11-15oC,την ώρα που οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 2-3bf και στο Ρίο 4bf.

Πέμπτη 9/3: Ακόμη πιο βελτιωμένος ο καιρός στην πόλη με διαστήματα ηλιοφάνειας με την πιθανότητα για κάποιες μπόρες να υφίσταται κατά την διάρκεια των μεσημβρινών ωρών.Πιο αυξημένη αυτή η πιθανότητα παρουσιάζεται για τα πιο ηπειρωτικά (ημιορεινά-ορεινά) τμήματα του νομού.Ο υδράργυρος δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοι στα 3-4bf και στην θαλάσσια περιοχή του Ρίου στα 5bf.

Παρασκευή 10/3: Κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατήσει βελτιωμένος καιρός με την θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 11 και 17oC και τους ανέμους να διατηρούνται γενικά ανατολικοί ασθενείς στην πόλη,ενώ στην περιοχή του Ρίου θα έχουν πιο βορειοανατολική συνιστώσα και θα αγγίζουν τα 4-5bf.

Επιμέλεια πρόγνωσης:Νικόλας Σερέτης – (Ρωμανός Πατρών)

thebest.gr

Όλη η επικαιρότητα