Ηλεία

Eπιχειρηματίες εστίασης στον Πύργο: Ζητούν παράταση ωραρίου και άνοιγμα όλων των επιχειρήσεων

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν κυρίως το ωράριο και την απαγόρευση μουσικής, το ξεκίνημα της εστίασης έφερε και πάλι χαμόγελα αισιοδοξίας στις επιχειρήσεις του κλάδου, που έμειναν κλειστές για έξι ολόκληρους μήνες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πλέον οι επιχειρηματίες της εστίασης, μπορούν να ελπίζουν ότι έστω και με περιορισμούς, θα μπορέσουν να δουλέψουν και να … σώσουν τη χρονιά, που ήταν έως τώρα καταστροφική για αυτούς.

Για το άνοιγμα της εστίασης μίλησαν στην εφημερίδα «Πατρίς» τα μέλη του σωματείου εστίασης Πύργου «Διόνυσος», που ανέφεραν ότι ελπίζουν σιγά-σιγά και λόγω του καλοκαιριού, η πολιτεία να χαλαρώσει κάπως τα υπάρχοντα μέτρα και θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, έστω και με πολλή προσοχή και με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Νίκος Τζαμαλής: «Φυσικά και χαιρόμαστε που άνοιξε η εστίαση μετά από 6 μήνες»

Ο Νίκος Τζαμαλής πρόεδρος του σωματείου εστίασης «Διόνυσος» και ιδιοκτήτης του ρακομελάδικου «Νηπιαγωγείο» τόνισε για το άνοιγμα της εστίασης.
«Χαιρόμαστε πάρα πολύ που άνοιξε η εστίαση μετά από 6 μήνες. Βέβαια μας έπιασαν λίγο στον ύπνο, γιατί έπρεπε να κάνουμε πολλές προετοιμασίες μέσα και σε πολλές αργίες. Όπως και να έχει, το άνοιγμα της εστίασης είναι καλό. Οικονομική βοήθεια δεν υπήρχε από το κράτος, τα προγράμματα της επανεκκίνησης θα ανοίξουν στις 10 Μαΐου, ενώ ένα σημαντικό ακόμη πρόβλημα είναι το ωράριο. Είναι κάτι που διαφωνούσαμε από την αρχή, γιατί θέλαμε τουλάχιστον μία ώρα παραπάνω. Η ώρα που πρέπει να αποχωρεί ο κόσμος από τα καταστήματα είναι στις 10:45. Στην Ελλάδα όμως όσο καλοκαιριάζει το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού ο κόσμος δεν μπορεί να βγει στις 18:00 για φαγητό. Αναγκαστικά βγαίνει στις 21:00. Οπότε το να γεμίσει ένα μαγαζί, είναι πάρα πολύ δύσκολο και επιπλέον τρέχουμε πανικόβλητοι για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Επίσης πολύ σοβαρό θέμα είναι και αυτό της μουσικής και ελπίζουμε την επόμενη εβδομάδα να λυθεί και αυτό, γιατί η εστίαση δεν είναι μόνο φαγητό και ποτό, είναι και διασκέδαση για τον κόσμο».

Θανάσης Μπούκλης: «Το καλό είναι ότι ξεκινήσαμε, αλλά υπάρχουν και κάποια προβλήματα»

Ο Θανάσης Μπούκλης γραμματέας του σωματείου και ιδιοκτήτης του «Εν λευκώ» πρόσθεσε για το άνοιγμα της εστίασης. «Δεν το είχε μόνο ανάγκη ο κόσμος να ανοίξει η εστίαση, το είχαμε ανάγκη και εμείς οι ίδιοι. Άλλωστε είναι η ζωή του κλάδου μας, να ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο. Με το που άνοιξαν τα καταστήματα όλα είχαν κίνηση, γιατί μετά από 6 μήνες, ο κόσμος ήθελε να βγει έξω. Συνέπεσε και ότι την Δευτέρα του Πάσχα ήταν του Αγίου Γεωργίου, ενώ βοήθησε και ο καλός καιρός στο να βγει ο κόσμος έξω. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι ξεκινήσαμε, με πολλά λάθη ίσως από θέμα μέτρων, όμως ξεκινήσαμε καλά και θέλω να κρατήσουμε αυτό το επίπεδο. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν ανοίξει όλα τα καταστήματα και το σωματείο μας ασχολείται με αυτό το θέμα. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν ανοίξει τα καταστήματα με τους εσωτερικούς χώρους, αφού υπάρχουν μαγαζιά τα οποία έχουν μόνο εσωτερικούς χώρους. Όμως υπάρχουν και μαγαζιά τα οποία έχουν εξωτερικούς χώρους για δύο και τρία τραπέζια. Δεν έχει νόημα να ανοίξουμε για τρία τραπέζια. Οικονομικά δεν μπορείς να ανταποκριθείς στα έξοδα, που είναι πάρα πολλά και πρέπει να το καταλάβει αυτό ο κόσμος. Δεν είναι μόνο οι προμήθειες του μαγαζιού, είναι και τα απολυμαντικά, για την απολύμανση του μαγαζιού, αλλά και αυτά που πρέπει να είναι πάνω στο τραπέζι. Όσον αφορά την ενίσχυση από την πολιτεία, η έβδομη επιστρεπτέα που αποδόθηκε ήταν της τάξης των χιλίων ευρώ και δεν νομίζω ότι κάποιος μπορούσε να καλύψει με αυτά κάτι. Ήταν ένα βοήθημα… Για αυτό και πολλοί συνάδελφοι δεν άνοιξαν τη Δευτέρα και την Τρίτη και σκοπεύουν να ανοίξουν αργότερα. Το καλό είναι λοιπόν ότι ξεκινήσαμε, αλλά υπάρχουν και κάποια προβλήματα όπως είναι το ωράριο. Η κουλτούρα των Ελλήνων είναι διαφορετική και δεν μπορούμε να βγούμε στις 17:00 και 20:00. Και μεγάλο πρόβλημα είναι φυσικά και η μουσική…».

Χάρης Τροχανάς: «Ο κόσμος φάνηκε ότι είχε ανάγκη να βγει έξω»

Τέλος ο Χάρης Τροχανάς μέλος του σωματείου και ιδιοκτήτης του «Baroque» café τόνισε. «Ο κόσμος φάνηκε ότι είχε ανάγκη να βγει έξω, να καθίσει ανθρώπινα να πιεί έναν καφέ. Επίσης φάνηκε ότι αυτό το διήμερο αγκάλιασε όλα τα μαγαζιά. Σίγουρα κάποια μαγαζιά ήμασταν ήδη ανοιχτά με take away και delivery, ενώ υπήρξε και κάποια οικονομική βοήθεια από το κράτος, οπότε μπορούμε να πούμε ότι κινηθήκαμε καλά. Το μόνο αρνητικό είναι ότι κάποια καταστήματα που δεν έχουν χώρους έξω, δεν μπορούν να ανοίξουν και ευελπιστούμε ότι αργότερα θα χαλαρώσουν τα μέτρα και θα ανοίξουν και αυτά. Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι το ωράριο, αφού ο κόσμος φεύγει λίγο βιαστικά. Θα μπορούσε να υπάρξει κάποια χαλάρωση στο ωράριο, για να μπορεί ο κόσμος να καθίσει παραπάνω ώρες έξω, ιδίως τώρα που νυχτώνει αργότερα».

Όλη η επικαιρότητα