Οικονομία

E-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα δήλωσης εισφορών

Ακούστε το άρθρο

Σε λειτουργία βρίσκεται η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή αίτησης-δήλωσης εισφορών παράλληλα απασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ «Αίτηση-δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης», απευθύνεται σε ενεργούς μη μισθωτούς ασφαλισμένους (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) που απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν παράλληλα και ως μισθωτοί.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του φορέα, με τη νέα αυτή ψηφιακή υπηρεσία καταργείται η υποχρέωση επίσκεψης των ασφαλισμένων στα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, προκειμένου να δηλώσουν την παράλληλη απασχόλησή τους.

Τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ ενημερώνονται αυτόματα κατά τη δήλωση της παράλληλης απασχόλησης στη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία και, στη συνέχεια, αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών και, κατ’ επέκταση, η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το ελεύθερο επάγγελμα, μέχρι τη διενέργεια της εκκαθάρισης.

Για την πρόσβαση στην υπηρεσία, o χρήστης εισέρχεται, μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ: www.efka.gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες»->Εισφορές Μη Μισθωτών-> «Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης» -> «Αίτηση – Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης».

Στη συνέχεια, οι ασφαλισμένοι μπορούν να δηλώσουν τους μήνες που έχουν παράλληλη μισθωτή απασχόληση ή αντίστοιχα τους μήνες που απασχολούνται αποκλειστικά ως μη μισθωτοί. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η δήλωση περί παράλληλης μισθωτής απασχόλησης αφορά στον τρέχοντα μήνα και ισχύει έως την υποβολή νεότερης αίτησης-δήλωσης η οποία θα μεταβάλει την κατάσταση από το μήνα υποβολής της και μετέπειτα.

Τα ανωτέρω στοιχεία θα λαμβάνονται υπόψη κατά τις μηνιαίες μηχανογραφικές επεξεργασίες για την έκδοση των εισφορών, προκειμένου να αναστέλλονται ή να εκδίδονται τα ειδοποιητήρια κατά περίπτωση.

Σημειώνεται ότι, κατά την πρώτη εφαρμογή έως και την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021, θα παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλλεται η σχετική αίτηση-δήλωση περί παράλληλης ή μη μισθωτής απασχόλησης για τους μήνες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο.

Όλη η επικαιρότητα