Ηλεία

Ε. Κοτζάς για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας: “Η Ολυμπία πλέον δεν είναι κομπάρσος”

Ακούστε το άρθρο

Μόνο θετικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο απόηχος των παράλληλων εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, στα πλαίσια της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας.

Με τις εκδηλώσεις αυτές και κυρίως με τις πρωτοβουλίες, τις επαφές και τις συναντήσεις που υπήρξαν κατά το πενθήμερο πριν την τελετή Αφής της Φλόγας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας κέρδισε σημαντικούς «συμμάχους» στην προσπάθεια που γίνεται για να αναδειχθεί στον βαθμό που της αρμόζει η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ταυτόχρονα, πέτυχε να ευαισθητοποιήσει περισσότερους πολίτες για τις αξίες που πηγάζουν από την Ολυμπία, κάνοντάς τους συμμέτοχους στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, όπου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας, η δημοτική Αρχή τίμησε την χορογράφο της τελετής Αφής Άρτεμη Ιγνατίου, τις ιέρειες καθώς και τους βασικούς συντελεστές της τελετής Αφής. Το βράδυ του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου, μια εντυπωσιακή επίδειξη παραδοσιακών χορών από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα που διοργάνωσε ο Δήμος έγινε στον αύλειο χώρο του παλαιού Δημαρχείου Ολυμπίας, που παρά την ψύχρα κατακλύστηκε από κόσμο.

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου ήταν η μέρα με τις περισσότερες εκδηλώσεις. Από το πρωί, έγινε μπροστά από το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας ο πρώτος αγώνας “Laser Run”, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου, όπου συμμετείχαν πάνω από τριακόσιοι αθλητές, από την Ηλεία και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το αθλητικό πρόγραμμα της ημέρας συμπλήρωσε ο αγώνας ράγκμπι με αμαξίδιο που διεξήχθη στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης με τη συμμετοχή ελλήνων και ιταλών αθλητών.

Πρωτοβουλίες για την Ολυμπία

Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του προγράμματος ήταν η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας. Εκεί πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις καθώς το Δ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία, ανάδειξη και προβολή των Ολυμπιακών Αξιών. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ανέλαβε την υποχρέωση να προωθήσει το σχετικό ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη. Αντίστοιχα, η επιτροπή Πολιτισμού – Αθλητισμού της ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα να καταστεί η Αρχαία Ολυμπία ιστορική έδρα της επιτροπής.

Το βράδυ της ίδιας μέρας έγιναν με μεγάλη επιτυχία στο ισόγειο του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας τα εγκαίνια της έκθεσης για την “Ειρήνη και την Φιλία των Λαών”. Δεκάδες καλλιτέχνες από πολλές χώρες παρουσίασαν τα έργα τους, όλα εμπνευσμένα από την Ολυμπία και τις αξίες που πρεσβεύει, ενώ ακολούθησε και ζωντανό μουσικό πρόγραμμα.

Την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο ο φάκελος υποψηφιότητας της Αρχαίας Ολυμπίας ως Ευρωπαϊκή Αθλητική πόλη. Εκεί οι αρμόδιες διεθνείς οργανώσεις δια των εκπροσώπων τους αφού συνεχάρησαν τους δημιουργούς του φακέλου χαρακτήρισαν ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο την Αρχαία Ολυμπία.

Φίλος της Ολυμπίας ο Τόμας Μπαχ

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας έγινε το βράδυ της ίδιας ημέρας. Ο κ. Μπαχ δήλωσε ότι αισθάνεται φίλος της Ολυμπίας και θα μεταφέρει την Εκεχειρία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Υπογράφηκε εξάλλου από τους δημάρχους Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας, κατά τα αρχαία πρότυπα, η Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Το κείμενο συνυπέγραψαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής ΕπιτροπήςΤόμας Μπαχ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Κων/νος Φίλης, η αντιπρόεδρός του Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, κ.α. Λίγη ώρα αργότερα, στο ξενοδοχείο «Olympic Village» δόθηκε επίσημο δείπνο στους υψηλούς προσκεκλημένους του Δήμου. Εκεί ο δήμαρχος Ευθύμιος Κοτζάς βράβευσε τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής «Πιονγκτσάνγκ 2018» και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Την Τρίτη 24 Οκτωβρίου στις 11 π.μ. λίγο πριν την Αφή της Φλόγας, είχαμε στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, επίτιμου δημότη της πόλης, ο οποίος υπέγραψε το κείμενο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Δέσμευση του κ. Παυλόπουλου ήταν να θέσει το θέμα της Εκεχειρίας στον Γ.Γ. του ΟΗΕ και να συμβάλλει με κάθε τρόπο από την πλευρά του στην διεθνή προβολή της Αρχαίας Ολυμπίας. Νωρίτερα υπήρξε και συνάντηση του κ. Κοτζά με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020».

Ικανοποίηση από τον Δήμο

Ο δήμαρχος κ. Κοτζάς κάνοντας τον απολογισμό των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών της δημοτικής αρχής κατά το διάστημα πριν την τελετή Αφής, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι «η Ολυμπία πλέον δεν είναι κομπάρσος να παρακολουθεί αμέτοχη τα Ολυμπιακά δρώμενα. Συμμετέχει, σχεδιάζει και υλοποιεί ένα σημαντικό μέρος των δρωμένων αυτών. Το αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών μας είναι παραπάνω από θετικό, εφόσον ο Δήμος μας αναδεικνύεται ως συνομιλητής κορυφαίων θεσμικών αρχών, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αλλά και το ίδιο το Ελληνικό κράτος, δια του ανωτάτου άρχοντά του».

Ο κ. Κοτζάς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά την ΚΕΔΕ για την πολύτιμη στήριξη που παρείχε για την διοργάνωση των εκδηλώσεων, καθώς επίσης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που επίσης προσέφερε σημαντική υλική και ηθική στήριξη στον Δήμο.

Όλη η επικαιρότητα