Categories: Ελλάδα

Ε. Λέκκας: Απο τα 14.000 σχολικά συγκροτήματα στη χώρα, έχουν ελεγχθεί οι εγκαταστάσεις μόνο των 9.000

Share

Με αφορμή τις φθορές που αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις του 12ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου, οι οποίες έκαναν τον γύρο του Διαδικτύου, ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, μίλησε στην ΕΡΤ και τον Κώστα Λασκαράτο αναφορικά με την εν λόγω κατάσταση, η οποία πυροδότησε κύμα ανησυχίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν δύο κύρια ερωτήματα: Κάθε πότε ελέγχονται τα σχολικά συγκροτήματα και ποιοι είναι οι αρμόδιοι για να κάνουν αυτούς τους ελέγχους;

«Στη χώρα μας υπάρχουν 14.000 σχολεία, εκ των οποίων τα περίπου 9.000 έχουν ελεγχθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστρασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έθεσε τις προδιαγραφές των ελέγχων, τόσο των πρωτοβάθμιων όσο και των δευτεροβάθμιων. Επομένως, σε 20 χρόνια, έχουν ελεγθεί σχεδόν 9.000 σχολικές εγκαταστάσεις, αλλά 5.000 παραμένουν πιθανόν επικίνδυνες.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι ότι τα σχολεία που θεωρούνται ασφαλή, είναι πολύ πιθανό να ελέγχθηκαν 20 ή και 25 χρόνια πριν. «Ο έλεγχος των σχολείων πρέπει να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον κάθε μία πενταετία ή έστω δεκαετία. Έχουμε λοιπόν όλο αυτό το δομημένο ιστό των σχολικών συγκροτημάτων, τα οποία όπως αντιλαμβάνεστε, έχουν ιδιαίτερη σημασία περισσότερο από κάθε άλλο κτίριο».

«Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν ελεγχθεί 9.000 σχολεία, ένω 5.000 σχολικά συγκροτήματα δν έχουν. Στα τελευταία, βέβαια, συνεχίζουν να πηγαίνουν παιδιά και αξίζει να τονιστεί ότι βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή χώρα. Ποιος ευθύνεται γι αυτό;», σχολίασε ο κ. Λασκαράτος.

Ο πρόερδρος του ΟΑΣΠ απάντησε: «Δεν είναι μόνο ο συστημικός κίνδυνος που μας αφορά. Είναι ο συνολικός κίνδυνος που προέρχεται και από τα άλλα φυσικά φαινόμενα ή από τεχνολογικά ατυχήματα. Όπως είδαμε πρόσφατα, το τραγικό γεγονός που έγινε στις Σέρρες. Έτσι λοιπόν τα σχολεία θα πρέπει να ελεγχθούν για όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους για να αποδώσουμε στην κοινωνία σχολεία, τα οποία είναι ασφαλή για τα παιδιά».

Ερωτηθείς ποιος είναι ο φορέας που θα πρέπει να ελέγξει τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «η ευθύνη για τον έλεγχο των σχολείων ανήκει στους εκάστοτε φορείς που έχουν τη λειτουργία και τη συντήρηση των κτιρίων αυτών, δηλαδή στους Δήμους ή σε άλλα ιδρύματα που πιθανώς να ανήκουν και στις Περιφέρειες. Σε κάθε περίπτωση όμως, εκείνο το οποίο θα πρέπει να υπάρχει είναι ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο ελέγχου, το οποίο το έχουμε κάνει πρόσφατα και έχει εκδοθεί και ΦΕΚ. Συνεπώς, υπάρχει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για να ελέγχονται τα σχολεία».

Πηγή: ΕΡΤ