Categories: Ενέργεια

EastMed: Ενεργειακός «διάδρομος» η Δυτική Ελλάδα!

Share

H πορεία του ΕΑSTMED στην Δυτική Ελλάδα καθώς και οφέλη αλλά και οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την διέλευση του αγωγού στους τρεις νομούς της Περιφέρειας συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα. Παρουσία μελετητών της ΙGI POSEIDON και της «ΑSPROFOS», τα μέλη των παρατάξεων εξέφρασαν τις απορίες αλλά και τις ενστάσεις τους με τα μέλη των εταιρειών να δίνουν απαντήσεις, διαλευκαίνοντας το τοπίο.

Ο εισηγητής του θέματος, Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης τόνισε πως τα οφέλη για την Δυτική Ελλάδα θα είναι πολλά, αφού μεταξύ άλλων θα μπορούν να διασφαλίσουν φυσικό αέριο περιοχές που μέχρι σήμερα δεν είχαν πρόσβαση και πρόσθεσε πως συνολικά η Περιφέρεια μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό διάδρομο. Παράλληλα, ο κ. Δημητρογιάννης επισήμανε την ανάγκη να προβλεφθεί η δυνατότητα μετακίνησης πράσινου υδρογόνου το οποίο σταδιακά θα αντικαταστήσει το φυσικό άεριο, πρόταση που έχει γίνει αποδεκτή από τους μελετητές αλλά και σύνταξη ειδικής μελέτης ασφάλειας. Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος – ο οποίος τόνισε πως έφερε το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο λόγω της σημασίας του για την περιοχή αλλά χθες έγινε απλά μια συζήτηση /ενημέρωση και η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί σε επόμενη συνεδρίαση – παρέθεσε κάποιες από τις λεπτομέρειες της διέλευσης του αγωγού στην Δυτική Ελλάδα μέσω της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο αγωγός EastMed από κοινού με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ επιτρέπει την μεταφορά πρόσθετων διαφοροποιημένων ποσοτήτων από νέες πηγές ενέργειας από τη λεκάνη της Λεβαντίνης, οι οποίες επί του παρόντος δεν τροφοδοτούν καμία ευρωπαϊκή αγορά. Συνολικά, αποτελεί μια αποτελεσματική διασύνδεση των πηγών της Ανατολικής Μεσογείου και των Ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας, μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, καθώς και με άλλες αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με περίπου 2.000 km μήκος, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 km είναι υποθαλάσσια (περίπου 840 km στα ελληνικά ύδατα), ο αγωγός EastMed συνδέει υποθαλάσσια το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω της Κρήτης, και αφού διατρέξει για περίπου 540 km την ηπειρωτική Ελλάδα, καταλήγει στην Ιταλία μέσω μιας υποθαλάσσιας διαδρομής 210 km εντός του Ιονίου πελάγους, μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Το έργο Αγωγού EastMed έχει σκοπό τη μεταφορά φυσικού αερίου απευθείας από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας. Αντικείμενο του παρόντος εγγράφου είναι η εκπόνηση της ΜΠΚΕ για το τμήμα του EastMed εντός της Ελληνικής δικαιοδοσίας. Ο Αγωγός EastMed αποτελείται από μια Νότια γραμμή και μια Βόρεια γραμμή για τη μεταφορά αερίου από πηγές του Ισραήλ και της Κύπρου, αντίστοιχα, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, στον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ στη βορειοδυτική Ελλάδα. Ανάντη της Κρήτης, οι δύο αυτές γραμμές έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν συμπληρωματικά καθώς και ανεξάρτητα, με την πρόβλεψη, κατάλληλων υποδομών στην Κύπρο, που εξυπηρετούν την κάθε γραμμή. Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, το χερσαίο τμήμα του αγωγού περιλαμβάνει: Το χερσαίο τμήμα του αγωγού διαμέτρου 48” το οποίο διασχίζει την Πελοπόννησο (CCS1) από το σημείο προσαιγιάλωσης LF3 (ΝΑ στην Π.Ε Λακωνίας) έως το σημείο προσαιγιάλωσης LF4 (ΒΔ στην Π.Ε. Αχαΐας στη νότιαακτή του Πατραϊκού Κόλπου). Τον κλάδο Μεγαλόπολης, που προβλέπεται να συνδέσει τον αγωγό CCS1 με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου ,στην περιοχή της Μεγαλόπολης (περιοχή Περιβόλια).

Ο αγωγός θα έχει διάμετρο 16”. LF4 (σημείο προσαιγιάλωσης ΒΔ στην Π.Ε. Αχαΐας, κοντά στην παραλία Λακόπετρα, ΒΔ Πελοπόννησος). Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού διαμέτρου 46” το οποίο διασχίζει τον Πατραϊκό Κόλπο (OSS4) από την θέση προσαιγιάλωσης LF4 έως την θέση προσαιγιάλωσης LF5 (ΝΔ στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας). LF5 (θέση προσαιγιάλωσης ΝΔ στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στον οικισμό Ευηνοχώρι, ΝΔ Στερεά Ελλάδα). Το χερσαίο τμήμα του αγωγού διαμέτρου 48’’ το οποίο διασχίζει τη Δυτική Ελλάδα (CCS2), από τη θέση προσαιγιάλωσης LF5 (ΝΔ στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας) έως την θέση εγκατάστασης του Σταθμού Συμπίεσης του έργου Αγωγού ΠΟΣΕΙΔ Ν στο Φλωροβούνι της Π.Ε. Θεσπρωτίας. Το Σταθμό Μέτρησης και Μείωσης Πίεσης (MS4/PRS4) στη Μεγαλόπολη (αρχή κλάδου Μεγαλόπολης). Το Σταθμό Θέρμανσης στη Μεγαλόπολη στον ίδιο χώρο με τον σταθμό MS4/PRS4. Το Σταθμό Συμπίεσης CS3 στη Π.Ε. Αχαΐας στην Πελοπόννησο και Το Κέντρο Λειτουργίας και Συντήρησης στην Π.Ε. Αχαΐας. Το Υποθαλάσσιο τμήμα του EastMed περιλαμβάνει Τμήματα OSS3 και OSS3N (Κρήτη προς Πελοπόννησο): Υποθαλάσσιες γραμμές από την Κρήτη προς την Πελοπόννησο, και LF3 (Θέση προσαιγιάλωσης στην Πελοπόννησο): το παραθαλάσσιο και παράκτιο τμήμα στην περιοχή της Πελοποννήσου. Το τμήμα του αγωγού που μας αφορά ξεκινάει από τη θέση προσαιγιάλωσης LF3 που βρίσκεται περίπου 300 m βόρεια του οικισμού του Αγ. Φωκά στον Δήμο Μονεμβασιάς της Π.Ε. Λακωνίας και με κατεύθυνση βόρεια-βορειοδυτική καταλήγει στη θέση προσαιγιάλωσης LF4 που βρίσκεται 2,8 km βορειοανατολικά του οικισμού Λακκόπετρα, στη νότια ακτογραμμή του Πατραϊκού Κόλπου στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας της Π.Ε. Αχαΐας. Πιο συγκεκριμένα, η όδευση διέρχεται 6,5 km δυτικά της Μονεμβασιάς, συνεχίζει με πορεία βόρεια-βορειοδυτική διερχόμενη 1,5 km βόρεια-βορειοανατολικά του οικισμού των Μολάων, και συνεχίζει με την ίδια κατεύθυνση μεταξύ των οικισμών Γεράκι και Γραμμούσα.

Ακολούθως, συνεχίζει επί του ημιορεινού όγκου που βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Καλλονής και Γκορίτσας στις παρυφές του όρους Πάρνωνα. Συνεχίζοντας με την ίδια βορειοδυτική κατεύθυνση διέρχεται για μήκος 4 km δυτικά αρχικά και μετά βόρεια της πόλης της Σπάρτης και από εκεί, ακολουθώντας παράλληλη πορεία με την Εθνική οδό Μεγαλόπολης-Σπάρτης, διέρχεται για μήκος 6 km αρχικά δυτικά και κατόπιν βόρεια της πόλης της Μεγαλόπολης και συνεχίζει με κατεύθυνση τον οικισμό της Καρύταινας από τον οποίο διέρχεται σε απόσταση 2 km δυτικά. Κατόπιν, συνεχίζει εντός της Π.Ε. Ηλείας, διέρχεται σε απόσταση 10 km ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και 3 km ανατολικά της τεχνητής λίμνης του Πηνειού. Στην συνέχεια η όδευση εισέρχεται στην Π.Ε. Αχαΐας, οδεύει κατά μήκος της κορυφογραμμής του όρους Μόβρη και κατόπιν τούτου καταλήγει στην παραλία του Καλαμακίου στον Πατραϊκό κόλπο. Το τμήμα CCS1 θα έχει εξωτερική διάμετρο 48’’ και συνολικό μήκος περίπου 300 km. Από την Πελοπόννησο προς τη Δυτική Ελλάδα, ο αγωγός διασχίζει τον Πατραϊκό Κόλπο με βορειοανατολική κατεύθυνση. Το μήκος αυτού του υποθαλάσσιου τμήματος (OSS4) είναι περίπου 17 km και το μέγιστο βάθος είναι περίπου 110 m. M.