Ελλάδα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Εμπλοκή από την Ευρωβουλή στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων

Ακούστε το άρθρο

Αποδεκτή προς εξέταση έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προσφυγή που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας κατά της Fraport για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Σε απάντηση της για το θέμα η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι «έχει ζητηθεί η εξέταση προκαταρκτικής έρευνας. Η επιτροπή πιστεύει ότι τα θέματα που θίγετε στην αναφορά σας πρέπει επίσης να υποβληθούν επίσης στις ευρωπαϊκές Επιτροπές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».

Η απάντηση αυτή εντάσσεται στην σταθερή διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πηγές της ΕΕ εκτιμούν πως δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα ή καθυστέρηση στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Οι καταγγελίες που έχει υποβάλλει η ΟΣΥΠΑ, αφορούν τα οικονομικά στοιχεία της Fraport και της Slentel Ltd, το γεγονός ότι η Fraport είναι στην πραγματικότητα εταιρεία του γερμανικού Δημοσίου, προβληματισμούς σχετικά με την εγκαθίδρυση μονοπωλίου στην ελληνική περιφέρεια και κοινοτικές ενισχύσεις που έχει λάβει η Ελλάδα για την αξιοποίηση των αεροδρομίων τα τελευταία χρόνια. Κατά την έρευνα που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα η ΟΣΥΠΑ θα παρουσιάσει εκτενώς τον φάκελο με τα προβλήματα που διαπιστώνει στη διαδικασία «ιδιωτικοποίησης» και στη σύμβαση παραχώρησης.

Για «προσωρινή δικαίωση του αγώνα της ΟΣΥΠΑ και της πρωτοβουλίας μας» κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εκχώρηση του Αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» στα Χανία, που καλεί τον εισαγγελέα «να αναλάβει πρωτοβουλία και να διερευνήσει την παράνομη είσοδο και εγκατάσταση της Fraport στο αεροδρόμιο «Ι.Δασκαλογιάννης».

Όσον αφορά το ΤΑΙΠΕΔ, πηγές πλησίον του ταμείου ανέφεραν στο insider.gr ότι στη μόνη διαδικασία που εμπλέκεται άμεσα το Ταμείο είναι η διαδικασία κοινοποίησης των συμβάσεων παραχώρησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Διεύθυνση Ανταγωνισμού DG Comp) για την επιβεβαίωση της μη ύπαρξης κρατικών ενισχύσεων στη συναλλαγή και μη νόθευσης των κανόνων του ανταγωνισμού. Η επίσημη απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων αναμένεται ίσως και αυτήν την εβδομάδα.

Όλη η επικαιρότητα