Ηλεία

Έμπορος ετών… 89 – Ο Παν. Ι. Λάσκαρης είναι ο παλαιότερος επαγγελματίας της Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

Παναγιώτης Ιωάννου Λάσκαρης.  Γεννηθής το 1931…  Έτσι μας συστήθηκε με ένα χαμόγελο ο παλαιότερος έμπορος της Αμαλιάδας, ένας επαγγελματίας, που παρότι έχει «αγγίξει» τα 90 χρόνια ζωής, δεν του περνά καν από το μυαλό να κατεβάσει τα ρολά του μαγαζιού εμπορίας γενικών ανταλλακτικών και λιπαντικών στην οδό Αρχ. Ήλιδος..

Eνα μαγαζί, που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1930, όταν το δημιούργησε ο πατέρας του, και το συνέχισε ο ίδιος  από το 1945 με τον δίδυμο αδελφό του Διονύση, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή το 1995. Από το 1930 και μέχρι το 1990, η οικογένεια είχε και την αντιπροσωπεία της εταιρείας καυσίμων «Shell», εφοδιάζοντας τα πρατήρια της ευρύτερης περιοχής!

Οι χώροι του μαγαζιού; Ανέγγιχτοι από το χρόνο! Ράφια και προθήκες μιας άλλης, μακρινής εποχής, που μαγνητίζουν το βλέμμα, μέχρι μέσα, στο βάθος, σαν να ξετυλίγεται μπροστά σου φιλμ από παλιά ελληνική ταινία…

«Να εξυπηρετώ τον κόσμο»

Ο κ. Παναγιώτης, πατέρας του γνωστού πνευμονολόγου κ. Ιωάννη Λάσκαρη, παραμένει ακμαιότατος και κάθε πρωί νωρίς ανοίγει το μαγαζί, χωρίς να υπολογίζει κρύο ή ζέστη. Εκεί και τα απογεύματα, περιμένει την πελατεία του, τυπικός, όπως κάνει από μικρό παιδί, όταν ήταν δίπλα στον πατέρα του.

«Από το 1945 ανοίγω το μαγαζί ανελλιπώς. Δουλεύω γιατί θέλω να προσφέρω. Να εργάζομαι, να μην κάθομαι. Μου αρέσει η αγορά, μου αρέσει να εξυπηρετώ τον κόσμο. Αυτό έχω μάθει σε όλη μου τη ζωή…», λέει με σιγουριά, χαμογελώντας, καταλαβαίνοντας ότι αυτή η στάση ζωής που έχει επιλέξει, ξαφνιάζει αν μη τι άλλο τους περισσότερους.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ σε σχέση με παλιά. Σήμερα η κατάσταση είναι πιο εύκολη στο εμπόριο, αλλά πιο δύσκολη στην οικονομία…», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Μνήμες… σαν σήμερα

Η συζήτηση, του φέρνει μνήμες από το παρελθόν και με έναν καθαρό λόγο, μετρημένο, αφηγείται:

«Έχω μια μεγάλη γκάμα παλαιών ανταλλακτικών, κυρίως για βαρέα οχήματα. Εξάλλου, ο πατέρας μου προπολεμικά είχε τρία λεωφορεία. Μετά εμείς είχαμε ένα, γιατί μας τα πήραν στον πόλεμο.

Ο πατέρας είχε τότε  μια μικρή γκάμα ανταλλακτικών και λάστιχα, και την εταιρεία καυσίμων Shell. Είχαμε αντιπροσωπεία και πρατήριο, και μάλιστα εφοδιάζαμε άλλα πρατήρια σε πολλά σημεία της Ηλείας.

Αργότερα βέβαια, το 1990,  με τους όρους που τέθηκαν από την Ε.Ε. εγκαταλείψαμε το «κομμάτι» των καυσίμων, μιας και οι εταιρείες ανέλαβαν τον απευθείας εφοδιασμό των πρατηρίων στη χώρα.

Το μαγαζί διέθετε και διαθέτει γενικά ανταλλακτικά και κυρίως για αγροτικά και βαρέα οχήματα».

Συνεργασία με τον πελάτη

Στην ερώτηση, τι είναι αυτό που τον κρατά στην αγορά, στις επάλξεις στα 89 του χρόνια, χαμογελά σαν ένας νέος επαγγελματίας, που θέλει να πετύχει!

«Η επαφή με τον πελάτη, η συνεργασία με τον πελάτη και να βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον στο οποίο έχω μάθει να δρω, είναι αυτά που μου δίνουν δύναμη να συνεχίζω. Αυτά είναι που με ενθουσιάζουν, που με κρατάνε στη ζωή, για να το πω καθαρά…».

Συχνά ακούει από φίλους του, από άλλους εμπόρους το ερώτημα: «γιατί δεν πας σπίτι σου, κάθεσε στο κρύο και δουλεύεις 90 χρονών…». Άλλοι του λένε, ότι περιμένουν πως και πώς να έρθει ο καιρός να πάρουν την σύνταξή τους…

«Τους λέω δεν μπορώ να κοιμάμε όλη μέρα και να κάθομαι έτσι χωρίς σκοπό. Μου αρέσει να σηκώνομαι πρωί – πρωί και να έρχομαι στη δουλειά μου», λέει αφοπλιστικά.

Βάση του εμπορίου, η ειλικρίνεια

Για το συστατικό της επιτυχίας, έχει την καλύτερη απάντηση, απλή κι αληθινή:

«Χρειάζεται ειλικρίνεια στο εμπόριο απέναντι στον πελάτη. Αυτό που προσφέρεις να μην κοιτάς να το «φορτώσεις», να το «διώξεις» για τα χρήματα. Πρέπει να βλέπεις τον πελάτη ως συνεργάτη και να δημιουργείται η απόλυτη εμπιστοσύνη. Αυτή είναι η βάση του εμπορίου».

Ένας έμπορος, ένας επαγγελματίας, που «βάζει» κάτω το marketing και τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς, με απλά, καθημερινά βήματα επαγγελματισμού, γνώσης και σεβασμού…

Όλη η επικαιρότητα