Ελλάδα

Έδιωξαν οροθετικό με λοίμωξη HIV από πολυκατοικία για να μην κολλήσουν οι ένοικοί – Ρατσιστική επίθεση σε δικαστήριο

Δεν παρενέβη η έδρα του δικαστηρίου
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει προηγούμενο το περιστατικό που έρχεται στο φως για οροθετικό με λοίμωξη HIV γυρίζοντας την κοινωνία μας πολλά χρόνια πίσω.

Σύμφωνα με την καταγγελία ανέδειξαν η Οργάνωση ΑΡΣΙΣ και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, “Θετική Φωνή”., οροθετικός με HIV λοίμωξη υπέστη σοβαρότατο στιγματισμό, αλλά και λεκτική κακοποίηση μέσω ρατσιστικού λόγου σε δικαστική αίθουσα και όχι μόνο… Πρόκειται για ένα περιστατικό που αναδεικνύει το έλλειμμα έγκυρης ενημέρωσης πάνω σε θέματα σύγχρονης αγωγής υγείας,

Το γεγονός διαδραματίστηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση Ασφαλιστικών Μέτρων στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Ο ένας εκ των διαδίκων, ο οποίος δήλωσε Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανέφερε πως ο αντίδικός του έπρεπε να τον είχε ενημερώσει για την HIV-οροθετικότητά του πριν του μισθώσει το διαμέρισμα, διότι εάν το γνώριζε, δεν θα συμφωνούσε (!!!) στη μίσθωση, «εξαιτίας της έκθεσής του σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού – παραδείγματος χάριν μέσω χρήσης … κοινού ποτηριού νερού».

«Προκειμένου να στοιχειοθετήσει το κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται, ανέφερε ότι θα μπορούσε να είχε εισέλθει ο ίδιος στο διαμέρισμα και να ζητήσει ένα ποτήρι νερό, πράξη που θεωρούσε ότι θα μπορούσε να του είχε μεταδώσει τον ιό!», αναφέρει συγκεκριμένα η Οργάνωση ΑΡΣΙΣ στην καταγγελία της.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης στο ανωτέρω δικαστήριο, μάλιστα, η δικηγόρος του εν λόγω καθηγητή φέρεται να πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει μικρά παιδιά τα οποία διατρέχουν επίσης κίνδυνο μετάδοσης, εξαιτίας του ότι … αναπνέουν τον ίδιο αέρα με τον οροθετικό μισθωτή.

Επιπλέον, παραδέχτηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, ότι η πληροφορία για την οροθετικότητά του μισθωτή διέρρευσε από τον εντολέα της στους λοιπούς ένοικους της πολυκατοικίας, οι οποίοι συγκέντρωσαν υπογραφές ζητώντας την άμεση αποχώρησή του από το διαμέρισμα που νομίμως μισθώνει.

Δεν παρενέβη η έδρα του δικαστηρίου

«Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η έδρα του Ειρηνοδικείου Αθηνών, σε κανένα στάδιο της διαδικασίας δεν παρενέβη, και επέτρεψε να ακούγονται στην αίθουσα τέτοια σχόλια που μόνον ρατσισμό, σκοταδισμό και άγνοια μπορούν να δηλώσουν», τονίζουν τα μέλη της ΑΡΣΙΣ.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” καταδικάζει απερίφραστα το περιστατικό «εκφοράς άκρως κακοποιητικού και στιγματιστικού λόγου που σημειώθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και εκφράζει την έκπληξη και τη δυσαρέσκεια του για όσα αναχρονιστικά και σκοταδιστικά ακούστηκαν σε δικαστική αίθουσα εν έτει 2022. Δηλώνουμε, επίσης, την αμέριστη στήριξή μας στο θύμα του κακοποιητικού λόγου. Δεσμευόμαστε πως θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες και καταγγελίες», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Τι δεν γνωρίζουν κάποιοι, μετά από 4 δεκαετίες (!) για τον ιό HIV

Τα ιατρικά δεδομένα σχετικά με τον HIV έχουν αλλάξει ριζικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ο σημαντικότερος κίνδυνος τελικά για τα άτομα που ζουν με τον ιό είναι η άγνοια των υπολοίπων και ο κοινωνικός στιγματισμός.

Σύμφωνα με τη «Θετική Φωνή» αυτά που ελέχθησαν στο δικαστήριο, δεν έχουν καμία απολύτως επιστημονική βάση, καθότι ο HIV δεν μεταδίδεται μέσω της κοινωνικής συναναστροφής, ενώ παράλληλα «αναπαράγουν παρωχημένες, αβάσιμες και στιγματιστικές αιτιάσεις. Ταυτόχρονα, γινόμαστε για μια ακόμα φορά μάρτυρες κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων».

Περιστατικά σαν αυτό, τονίζει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, «αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της ουσιαστικής και σύγχρονης αγωγής υγείας στο σχολικό πρόγραμμα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημά μας προς την Πολιτεία».

Τέλος, τα μέλη του Συλλόγου καλούν κάθε άτομο που έχει δεχθεί οποιουδήποτε είδους επίθεση, κακοποίηση ή παραβίαση των δικαιωμάτων του και των προσωπικών του δεδομένων με αφορμή το ότι ζει με HIV, να το καταγγείλει στη «Θετική Φωνή», ώστε τα μέλη να συνδράμουν στην υποστήριξή του με κάθε δυνατό τρόπο.

Πώς ΔΕΝ μεταδίδεται ο ιός ΗΙV

Είναι γνωστό και απόλυτα διασταυρωμένο εδώ και πολλές δεκαετίες από τους επιστήμονες, πως ο ιός HIV/AIDS, ΔΕΝ μεταδίδεται με:

Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα
Αγκαλιά
Φιλί
Μασάζ
Χειραψία
Τσιμπήματα εντόμων
Συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό
Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους

Πηγή: newsit.gr

Όλη η επικαιρότητα