Ευρώπη

ΕΕ: Άνοιγμα εξωτερικών συνόρων με τα Δ. Βαλκάνια από 1/7, άρση περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα από 15/6

Ακούστε το άρθρο

Οι Βρυξέλλες προτείνουν την άρση όλων των ταξιδιωτικών περιορισμών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ζώνης Σένγκεν στις 15 Ιουνίου και το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων από την 1η Ιουλίου.

Αν και η πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ζώνης Σένγκεν θα έχουν ανοίξει τα μεταξύ τους σύνορα μέχρι τις 15 Ιουνίου, ορισμένες, όπως η Ισπανία, σχεδιάζουν να το κάνουν αργότερα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει «όλοι οι περιορισμοί» που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού να έχουν αρθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Η Κομισιόν προτείνει επίσης ένα «τμηματικό και προοδευτικό άνοιγμα» των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν μετά τις 30 Ιουνίου.

Ο τελευταίος λόγος για τα σύνορα ανήκει στα κράτη, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει παρά συστάσεις.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι από την 1η Ιουλίου οι ταξιδιώτες που προέρχονται από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο) θα πρέπει να γίνονται δεκτοί εντός της Ενωσης, με το δεδομένο ότι η επιδημιολογική κατάσταση των χωρών αυτών είναι «αντίστοιχη ή καλύτερη» σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ.

Η Κομισιόν καλεί επίσης τις χώρες μέλη να συμφωνήσουν σε κατάλογο τρίτων χωρών έναντι των οποίων θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με την υγειονομική τους κατάσταση.

Η απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την ΕΕ ετέθη σε ισχύ στις 17 Μαρτίου κατά συντονισμένο τρόπο ανάμεσα στα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα