Κόσμος

ΕΕ: Tο σχέδιο για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ημιαγωγών

Από τα τέλη του 2020 σημειώνεται μια άνευ προηγουμένου έλλειψη ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο, η διαδικασία εφοδιασμού των οποίων επιδεινώθηκε ραγδαία λόγω φαινομένων όπως ο Covid-19, και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία ανθεκτικής αλυσίδας εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει η Πράξη για τα Μικροκυλώματα της Κομισιόν, την ώρα που οι παγκόσμιες ελλείψεις ημιαγωγών έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο εργοστασίων σε ευρύ φάσμα τομέων.

Από τα τέλη του 2020 σημειώνεται μια άνευ προηγουμένου έλλειψη ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο, η διαδικασία εφοδιασμού των οποίων επιδεινώθηκε ραγδαία λόγω φαινομένων όπως ο Covid-19, και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Πράξη για τα Μικροκυκλώματα (μικροτσίπ) στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αυξάνοντας την παραγωγή ημιαγωγών στην ΕΕ, και ενθαρρύνοντας την έρευνα και την καινοτομία. Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τοποθετηθεί ως προς τους νέους κανόνες και είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα μικροτσίπ στην καθημερινότητά μας;

Τα ηλεκτρονικά μικροτσίπ, γνωστά και ως ολοκληρωμένα κυκλώματα, αποτελούν βασικά δομικά στοιχεία ψηφιακών προϊόντων. Χρησιμοποιούνται καθημερινά για την εργασία, την εκπαίδευση και ψυχαγωγία, σε κρίσιμες εφαρμογές αυτοκινήτων, τρένων, αεροσκαφών, υγειονομικής περίθαλψης και αυτοματισμού, καθώς και στους τομείς της ενέργειας, των δεδομένων και της επικοινωνίας.

Για παράδειγμα, ένα κινητό τηλέφωνο περιέχει περίπου 160 διαφορετικά τσιπ, τα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα – έως και 3.500.

Τα μικροτσίπ είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τεχνολογίες που κινούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), οι υπολογιστές χαμηλής ισχύος, οι επικοινωνίες 5G/6G, καθώς και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και οι πλατφόρμες υπολογιστών αιχμής, cloud και υψηλής απόδοσης.

Ποιες είναι οι αιτίες της έλλειψης ημιαγωγών;

Η παραγωγή μικροτσίπ βασίζεται σε μια εξαιρετικά περίπλοκη εφοδιαστική αλυσίδα η οποία συμπεριλαμβάνει χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Μια μεγάλη εταιρεία ημιαγωγών στηρίζεται σε περίπου 16.000 εξαιρετικά εξειδικευμένους προμηθευτές ανά τον κόσμο και οποιοδήποτε γεωπολιτική πρόκληση όπως μια πανδημία ή ένας πόλεμος μπορούν να διαταράξουν τον εφοδιασμό της.

Φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές και ξηρασίες, έχουν επίσης πλήξει εργοστάσια παραγωγής και προκαλέσει ελλείψεις.

Η τρέχουσα έλλειψηπιθανό να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 καθώς απαιτούνται από δύο έως τρία χρόνια για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου μικροτσιπ.

Πώς μπορεί η Ευρώπη να εξασφαλίσει την προμήθεια ημιαγωγών;

Σχεδόν το 80% των προμηθευτών ευρωπαϊκών εταιρειών ημιαγωγών βρίσκεται εκτός της ΕΕ. Η προτεινόμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής τους από το 10% στο 20%, προκειμένου να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα αλλά και τον συνεχή εφοδιασμό της.

Στόχος είναι η συγκέντρωση περίπου 11 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα κράτη μέλη, τρίτες χώρες, και τον ιδιωτικό τομέα. Οι πόροι θα διατεθούν για την ενίσχυση της έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας, μέσω της “κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα” που βρίσκεται υπό την αιγίδα του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη”.

Όλη η επικαιρότητα