Αγροτικά

Η ΕΕ ζητά επιστροφή τόκων από την ΑΤΕ – Οι «λυπητερές» στους Συνεταιρισμούς

Πολλά εκατομμύρια ευρώ θα κληθούν να επιτρέψουν οι συνεταιρισμοί της χώρας λόγω της απόφασης της Κομισιόν να ζητήσει την ανάκτηση των τόκων δανείων που είχαν λάβει από την Αγροτική Τράπεζα πριν από τριάντα ένα ολόκληρα χρόνια.

Ήδη ειδοποιητήρια άρχισε να στέλνει το ΥπΑΑΤ στους συνεταιρισμούς με τα ποσά επιστροφής των τόκων δανείων που είχαν δοθεί το 1986 και η Κομισιόν ζητά να επιστραφούν, επειδή – όπως αποφάσισε το ευρωπαϊκό δικαστήριο – παράνομα είχαν παραγραφεί τη δεκαετία του 90, σύμφωνα με τον agrotypos.gr.

Το 2004 εκδόθηκε η τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποχρέωνε σε επιστροφή των χρημάτων της έκπτωσης (και μάλιστα εντόκως) από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Ωστόσο επί 12 ολόκληρα χρόνια η απόφαση έμενε στα συρτάρια των εκάστοτε αρμόδιων υπουργών οι οποίοι ποτέ δεν την εφάρμοσαν, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος αυτής.

Το 2015 η Ε.Ε. διεμήνυσε για επιβολή προστίμου 300.000 ευρώ την ημέρα, αν δεν επιστραφούν τα χρήματα από τους 130 συνεταιρισμούς που λειτουργούν σήμερα.

Ιστορικό
Με αφορμή το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, στις 26 Απριλίου του 1986, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρότρυνε τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, να αγοράσουν τα κτηνοτροφικά και γεωργικά προϊόντα από τους αγρότες, διότι υπήρχε ένας φόβος στους καταναλωτές από τη ραδιενέργεια, με την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα διευκολύνει τους συνεταιρισμούς και για αυτό το σκοπό χορήγησε δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα.

Το 1992 επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη ψηφίστηκε ο Ν. 2008, καθώς επίσης και ο Ν. 2237 το 1994 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προέβλεπαν ότι επειδή η Πολιτεία ανάγκασε τις 254 συνεταιριστικές οργανώσεις να κάνουν κοινωνική πολιτική, προχώρησε στην έκπτωση των τόκων των δανείων που είχαν εκδοθεί το 1986 κατά 50%.
Ακολούθησαν καταγγελίες ιδιωτών στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση των όρων του ελεύθερου ανταγωνισμού. Το 2004 εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποχρέωνε στην έντοκη επιστροφή των χρημάτων της έκπτωσης από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Όλη η επικαιρότητα