Ηλεία

ΕΦΑ Ηλείας: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εργασιών για την αναστήλωση του Nαού του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες

Ακούστε το άρθρο

Όπως έκανε γνωστό η Εφορία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Ηλείας, τα έργα αναστήλωσης του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες, προχωρούν κανονικά με την υποστήριξη των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Το 2019 έκλεισε με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εργασιών του έργου της αναστήλωσης του μνημείου και μάλιστα νωρίτερα του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Από τον Σεπτέμβριο που άρχισαν οι εργασίες ως τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως τονίζει η ΕΦΑ Ηλείας,  πραγματοποιήθηκε η προσωρινή απομάκρυνση 4 ολόσωμων κιόνων των δύο μακρών πτερών του ναού, βάρους 13 τόνων ο καθένας, καθώς και των 8 επιστυλίων τους, ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικά τεχνικό έργο. Οι εργασίες συνεχίζονται με τον ίδιο εντατικό ρυθμό και το επόμενο διάστημα προβλέπεται η αποσυναρμολόγηση των υποκείμενων αρχιτεκτονικών μελών μέχρι και το επίπεδο της ευθυντηρίας, η αποξήλωση των γειτονικών πλακών δαπέδου και των υποκείμενων κρατευτών, καθώς και η απομάκρυνση των υποκείμενων και περιμετρικών αργιλικών στρωμάτων.

Το υποέργο «Αποκατάσταση των βορειότερων τμημάτων των μακρών πτερών του ναού του Επικούριου Απόλλωνα Βασσών» της πράξης «Αποκατάσταση – Ανάδειξη Ναού Επικουρίου Απόλλωνα Βασσών» υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, με την υποστήριξη των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Όλη η επικαιρότητα