Ηλεία

Ευχέλαιο για το Δωδεκαήμερο στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Φθάνοντας στο τέλος του Ιερού Σαρανταημέρου των Χριστουγέννων, το οποίο είναι μία πνευματική πορεία προς το Σπήλαιο της Βηθλεέμ, προκειμένου να προετοιμασθούμε κατάλληλα για να αισθανθούμε την νύκτα των Χριστουγέννων, την χαρά που ένοιωσαν οι Ποιμένες, οι Μάγοι και οι Άγγελοι, όταν προσκύνησαν τον Νεογέννητο Ιησού Χριστό, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, τελέστηκε το βράδυ της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου ε.έ. το Θεοσύστατο και τελευταίο από τα επτά Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αυτό του Ιερού Ευχελαίου προς πνευματική ενίσχυση, ίαση και αγιασμό των ευλαβών Χριστιανών μας, εν όψει του Αγίου Δωδεκαημέρου, το οποίο αποτελεί, σημαντικό γεγονός και σταθμό στην λειτουργική ζωή της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.  Αυτές τις  Άγιες  ημέρες ο Ορθόδοξος Χριστιανικός κόσμος καλείται να γιορτάσει και να ζήσει αληθινά το μεγάλο γεγονός της σωτηρίας και της λυτρώσεως των ανθρώπων και του κόσμου από τα δεινά των κακών και του Διαβόλου. Καλείται δε να δεχθεί το μυστήριο της ενσάρκου οικονομίας και να γεμίσει Θεία Χάρη και Ευλογία!

Το Ιερό Μυστήριο τελέσθηκε από τους Αιδεσιμοτάτους π. Γρηγόριο Πάπαρη,  π. Βασίλειο Λαγκαδινό, π. Αυγερινό Τσουκαλά και τον οικείο Εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα, ενώ για την ενσάρκωση και ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου του Θεού και πως πρέπει ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί να εορτάζουμε τα Χριστούγεννα, ομίλησε επίκαιρα και εμπνευσμένα, ο Αιδεσιμότατος π. Βασίλειος Λαγκαδινός, Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Πύργου.

Ευάριθμοι Χριστιανοί σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης, προσήλθαν κατά την τέλεση του Ιερού Μυστηρίου, για το οποίο υπάρχει στην Αγία Γραφή σαφής παραγγελία του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου να τελείται, προκειμένου να λάβουν την ευλογία του Θεού, χριόμενοι με το Άγιον Έλαιον το οποίο είναι φορέας των δωρεών του Αγίου Πνεύματος!

Βέβαια αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι με το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου δεν συγχωρούνται οι αμαρτίες μας, αν δεν εξομολογηθούμε πρώτα στον Πνευματικό μας. Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς αυτές τις άγιες ημέρες του Δωδεκαημέρου ή του Πάσχα, έχουν την λανθασμένη αντίληψη ότι συμμετέχοντας στο Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, λαμβάνουν την άφεση των αμαρτιών τους και συνεπώς δεν είναι απαραίτητο να προβούν στο Μυστήριο της Μετανοίας την Ιερά Εξομολόγηση. Το Μυστήριο του Ευχελαίου δεν αναπληρώνει το Μυστήριο της Μετανοίας (Ιερά Εξομολόγηση), διότι είναι ξεχωριστά Μυστήρια.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Όλη η επικαιρότητα