Πολιτική

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη: Παρέμβαση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής

Ακούστε το άρθρο

Θέμα: «Tα θέματα των δικυκλιστών ταχυμεταφορέων και διανομέων στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής».

Παρέμβαση της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη κατά τη διεξαγωγή της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων στις 30-03-2017.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας του εργαστηρίου Εργονομίας του ΕΜΠ με θέμα την ασφάλεια εργαζομένων δικυκλιστών στις ταχυμεταφορές (“courier”) και διανομές (“delivery”). Η έρευνα είχε προηγουμένως κοινοποιηθεί στη βουλευτή από τον κ. Ναθαναήλ Δημήτρη, Επικ. Καθηγητή της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ με αφορμή παλαιότερο σχετικό άρθρο της. Κρίνοντας ως πολύ σημαντικά τα αποτελέσματα της έρευνας η βουλευτής ζήτησε να παρουσιαστούν σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, όπως και έγινε. Οι βουλευτές της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ευρήματα της έρευνας του Πολυτεχνείου, τα οποία αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση στον τομέα της εργασίας στις ταχυμεταφορές και “ντελιβερι”.

Ευρήματα που δείχνουν έναν εργασιακό κλάδο με πολύ υψηλά ποσοστά εργατικών ατυχημάτων, πολύ υψηλό ποσοστό αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων που θα πρέπει να διασφαλίζονται σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος. Καταδεικνύεται άλλωστε η αναγκαιότητα και σπουδαιότητα της προσπάθειας της Κυβέρνησης για διασφάλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην παρέμβασή της η βουλευτής τόνισε πως το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά, άμεσα από την Πολιτεία και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε στον Πρόεδρο και στα μέλη της Επιτροπής, την διενέργεια κοινής συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ούτως ώστε να διευρυνθεί το πεδίο της συζήτησης και να έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τα στοιχεία και απόψεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και εργοδοτών, το Υπουργείο Εργασίας και βεβαίως οι Βουλευτές και τα Κόμματα του Κοινοβουλίου. Στην πρόταση της βουλευτού ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανταποκρίθηκε θετικά.

Η προσπάθεια για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στους δρόμους της επικράτειας, πρέπει να καταβάλλεται διαρκώς αμείωτη. Στα πλαίσια αυτά, αλλά και με στόχο να αναδειχθεί το κοινοβουλευτικό έργο και να ενθαρρύνεται η ενεργή ενασχόληση των πολιτών με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, η βουλευτής υπενθυμίζει την δημοσίευση της Έκθεσης των Εργασιών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων κατά την διάρκεια της Α’ Συνόδου της ΙΖ΄ Περιόδου.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται εισηγήσεις των βουλευτών μεταξύ των οποίων και η εισήγησή της για την οδική ασφάλεια των μοτοσικλετιστών εργαζομένων στις ταχυμεταφορές και διανομές.

Η Έκθεση Εργασιών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikes-Epitropes/ektheseis?search=on&commission=0c8fdd9a-f361-4525-b7ab-9e9cdb3876ea

Όλη η επικαιρότητα