Γεύσεις

Εύκολες και γρήγορες γκουρμέ συνταγές

Ακούστε το άρθρο

Όποιος έχει τα χτένια, ξέρει να φτιάχνει και το καρπάτσιο.

Εύκολες συνταγές για να δώσετε γκουρμέ χαρακτήρα στο τραπέζι σας.

Χτένια και γαρίδες γκρατινέ

Υλικά: 150 ml γάλα, φρέσκο, 2 φύλλα δάφνης, 1 κ.γ. διάφορα πιπέρια, κόκκους, ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 25 γρ. αλατισμένο βούτυρο, 25 γρ. αλεύρι, 100 κρέμα γάλακτος, 50 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη, 60 γρ. ψίχουλα ψωμιού, 25 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση, ελαιόλαδο, για λάδωμα, 250 γρ. χτένια (χωρίς την πέτσα), ψιλοκομμένα, 200 γρ. γαρίδες κατεψυγμένες, καθαρισμένες, ψιλοκομμένες, αλάτι χονδρό, κατά βούληση, μαϊντανός, φύλλα, για γαρνιτούρα

Εκτέλεση: Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τα φύλλα δάφνης, τα πιπέρια, το κρεμμύδι και βάζουμε να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά. Προσοχή δεν πρέπει το γάλα να βράσει, απλά να ζεσταθεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 60 λεπτά.

Σουρώνουμε και αφήνουμε το γάλα στην άκρη. Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε σταδιακά  το αρωματικό γάλα και διατηρούμε στη φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει. Να φτιάξουμε δηλαδή μία μπεσαμέλ. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμη.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μοτσαρέλα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ στους 180οC. Σε ένα μπολ βάζουμε τα ψίχουλα ψωμιού, την παρμεζάνα, πιπέρι και ανακατεύουμε. Σε ατομικά πυρίμαχα σερβίτσια που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, ρίχνουμε τα χτένια, τις γαρίδες και τα περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.

Πασπαλίζουμε τα θαλασσινά με το μείγμα ψωμιού και το χονδρό αλάτι. Ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει χρυσή κρούστα η επιφάνεια. Γαρνίρουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Μοσχαρίσιο καρπάτσιο με κάππαρη και ελιές

Υλικα

Για το μοσχαρίσιο καρπάτσιο: 500 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο, καθαρισμένο από το λίπος, 40 γρ. ελαιόλαδο, 40 γρ. μουστάρδα, 10 γρ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο, 10 γρ. φασκόμηλο, ψιλοκομμένο, 10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο, 10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο

Για τη γαρνιτούρα και το τελείωμα του πιάτου: 80 γρ. παρμεζάνα, σε φλούδες, 80 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, κομμένες ζουλιέν, 20 γρ. κάππαρη, 40 γρ. ελαιόλαδο, 10 γρ. χυμό λεμόνι, αλάτι θαλασσινό

Εκτέλεση

Για το μοσχαρίσιο καρπάτσιο: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα μυρωδικά με τη μουστάρδα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φιλέτο από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει σκούρο και χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε το κρέας και, αφού κρυώσει πρώτα, το αλείφουμε με το μείγμα της μουστάρδας. Τυλίγουμε το φιλέτο σφιχτά με μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει ‒αλλά όχι να παγώσει‒, ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε σε λεπτές φέτες .

Για τη γαρνιτούρα και το τελείωμα του πιάτου: Κόβουμε το φιλέτο σε λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με ζαμπονομηχανή. Στρώνουμε το κρέας κυκλικά σε ένα κρύο πιάτο και γαρνίρουμε με την παρμεζάνα, τις ελιές και την κάππαρη. Αλατίζουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό του λεμονιού.

Συνταγή από εδώ.

Ταρτάρ σολομού

Υλικά: 300 γρ. φρέσκο σολωμό φιλέτο, 150 γρ. καπνιστό σολωμό, 1 αβοκάντο, το χυμό και το ξύσμα από 1/2 λεμόνι, 1 κ.σ. μαγιονέζα, 2 τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (πολύ ψιλοκομμένα), σχοινόπρασο, άνηθο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Παγώνουμε τον φρέσκο σολωμό στην κατάψυξη για να σφίξει για 30′. Τον ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε τον καπνιστό σολωμό και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι καθώς και το ξύσμα. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα. Ανακατεύουμε τα υλικά. Παγώνουμε το ταρτάρ στο ψυγείο. Το σερβίρουμε σε τσέρκι να φορμαριστεί.

Συνταγή από εδώ.

Φιλέτο πάπιας με σάλτσα πορτοκάλι

Υλικά: 800 γρ. φιλέτο πάπια, χυμό και ζεστ από 2 πορτοκάλια, 20 γρ. ζάχαρη, 1 ποτήρι λευκό κρασί, 150 γρ. ζωμό λαχανικών, 2 κ.σ. κορν φλάουρ, 30 γρ. βούτυρο, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε τη ζάχαρη με πολύ λίγο νερό. Προσθέτουμε το χυμό από τα πορτοκάλια και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Σε ένα μπολάκι λιώνουμε το κορν φλάουρ μέσα στο ζωμό λαχανικών κρύο. Σε αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το μείγμα με το ζωμό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να ξεκινήσει να πήζει και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το πορτοκάλι. Κρατάμε στη ζέστη. Ψήνουμε το φιλέτο πάπιας σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο αρχικά από τη μεριά του δέρματος και ύστερα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Βγάζουμε από τη φωτιά, λεπτοκόβουμε και ρίχνουμε επάνω τη ζεστή σάλτσα.

Συνταγή από εδώ.

Όλη η επικαιρότητα