Οικονομία

Εφορία: Τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ακούστε το άρθρο

Νέα κόλπα επιστρατεύει φέτος η Εφορία προκειμένου να εντοπίσει πιθανούς φοροφυγάδες, κάνοντας όμως τη ζωή δύσκολη ακόμα και των φορολογουμένων που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν.

Ενα λάθος του φορολογουμένου που φιλοξενεί ένα φιλικό του πρόσωπο μπορεί να αποβεί καθοριστικό για τον φιλοξενούμενο οδηγώντας σε μπλοκάρισμα της υποβολής δήλωσης ή πρόσθετες επιβαρύνσεις. Τα τεκμήρια διαβίωσης μπορεί να κάψουν τους φοιτητές και τους γονείς τους που βρίσκονται αντιμέτωποι με έξτρα φόρο στην περίπτωση που τα παιδιά νοικιάζουν σπίτι για τις σπουδές τους μακριά από τον τόπο κατοικίας τής οικογένειάς τους.

Η Εφορία επιβάλλει φόρο με συντελεστή έως και 45% αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια δεν λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους. Οι παγίδες στη φετινή φορολογική δήλωση σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακίνητα είναι πολλές, ενώ οι μισθώσεις κατοικιών μέσω Airbnb θα έχουν φέτος την τιμητική τους στις διασταυρώσεις και στους ελέγχους των μηχανισμών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Φιλοξενούµενοι

Από το ηλεκτρονικό σκάνερ του Taxisnet περνούν φέτος οι φορολογούμενοι που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση «φιλοξενούμενοι». Στόχος είναι να εντοπιστούν φαινόμενα ψευδούς φιλοξενίας. Οσοι φιλοξενούνται στην κατοικία συγγενών ή φίλων το δηλώνουν υποχρεωτικά στον πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης. Εκεί συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ατόμου που τους φιλοξενεί.

Για πρώτη φορά φέτος οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση αλλά δεν είναι εξαρτώμενα μέλη τους (παιδιά, συγγενείς με αναπηρία) οφείλουν να το δηλώσουν στον κωδικό 007-008 του πίνακα 2 της δήλωσης. Μαζί θα δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενουμένων και τους μήνες φιλοξενίας. Με το που θα δηλωθούν τα στοιχεία αυτά, το Taxisnet πραγματοποιεί άμεσα διασταύρωση της φιλοξενίας. Αν ο φορολογούμενος που παρέχει φιλοξενία υποβάλει πρώτος τη φορολογική του δήλωση και δεν έχει δηλώσει σε αυτήν τον «φιλοξενούμενο» τότε η δήλωση του δεύτερου μπλοκάρεται.

Ο φιλοξενούμενος είναι αδύνατον να υποβάλει φορολογική δήλωση. Το σύστημα τον έχει εγκλωβίσει. Η δήλωση του θα ξεμπλοκάρει μόνο στην περίπτωση που δηλωθεί ως φιλοξενούμενος από τον φιλοξενούντα.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα