Οικονομία

Το EFSF προβλέπει μεγαλύτερες ανταλλαγές ελληνικών ομολόγων

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε το πρόγραμμα χρηματοδότησής του από τις αγορές, αυξάνοντας το συνολικό ύψος του για φέτος κατά 9 δισ. ευρώ στα 49 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η αύξηση αυτή γίνεται για να λάβει υπόψη το ΕΤΧΣ έναν μεγαλύτερο όγκο ανταλλαγών ομολόγων στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Το ΕΤΧΣ σχεδιάζει να εκδώσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ομόλογα ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ με διάρκειες 10 ετών και μεγαλύτερες. Αυτό σημαίνει, προσθέτει η ανακοίνωση, ότι η ανταλλαγή ομολόγων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που εφαρμόζονται από την αρχή του έτους, περιλαμβάνονται ανταλλαγές ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με κυμαινόμενο επιτόκιο, που κατέχουν ελληνικές τράπεζες, με νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου και μεγαλύτερης διάρκειας.

Στόχος της ανταλλαγής είναι να μην έχει το ελληνικό δημόσιο κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων των συγκεκριμένων τίτλων, οι οποίοι δόθηκαν στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους και ανέρχονται συνολικά σε 42,7 δισ. ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα