WEB tv Ηλεία

Ηλεία: Έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στην Ιερά Μόνη Κάτω Δίβρης (PHOTOS-VIDEO)

Έφτασαν το πρωί της Πέμπτης οι πρώτες οικογένειες προσφύγων στην Ιερά Μόνη Κάτω Δίβρης Ηλείας.

Προβληματισμό στην τοπική κοινωνία της Δίβρης στην Αρχαία Ολυμπία, έχει προκαλέσει η άφιξη και εγκατάσταση 105 συνολικά Αφγανών προσφύγων στους χώρους της Ιεράς Μονής,  οι οποίοι χωρίς τον κατάλληλο προγραμματισμό βρέθηκαν στην περιοχή, στα πλαίσια του σχεδιασμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Ας πάρουμε λοιπόν  τα πράγματα από την αρχή.

Από νωρίς χθες  το πρωί οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου,  είχαν προγραμματίσει την εγκατάσταση προσφύγων στην Ιερά Μονή  της Κάτω Δίβρης αλλά και στην Μονή Πορετσού, κτιριακές δομές που παραχωρήθηκαν μετά από απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας.

Η φημολογία που είχε αναπτυχθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες, αφού επίσημη ενημέρωση δεν υπήρχε από κανέναν, έκανε λόγο ότι στην περιοχή θα εγκατασταθούν Σύριοι πρόσφυγες, μονογονεικές οικογένειες, μητέρες με παιδιά.

Το γεγονός αυτό είχε θετική ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία της Δίβρης, η οποία έβλεπε θετικά το όλο θέμα, προσδοκώντας σε τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά και να πάρει μία σχετική ζωντάνια και πάλι η περιοχή.

Η έκπληξη…με τους Αφγανούς

Η πρώτη αντιστροφή του θετικού κλίματος, ήρθε με την άφιξη των λεωφορείων και την αποβίβαση από αυτά όχι Σύριων προσφύγων αλλά Αφγανών και μάλιστα σημαντικού  αριθμού παιδιών, μεγάλα σε ηλικία.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τον προβληματισμό των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, οι οποίοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός αυτό, επισημαίνοντας ότι η παρουσία μουσουλμάνων σε έναν ιερό θρησκευτικό μέρος δεν είναι και ότι καλύτερο.

Μάλιστα εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την ελλιπή προετοιμασία του χώρου και τις αντιδράσεις που θα δημιουργηθούν από τους πρόσφυγες.

Επίσης κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις των κατοίκων, αποτέλεσε και το γεγονός ότι σε επαφές που είχαν με την Μητρόπολη Ηλείας είχαν πάρει τις διαβεβαιώσεις ότι στην Ιερά Μονή θα φιλοξενηθούν αποκλειστικά μητέρες με τα παιδιά τους, Συριακής καταγωγής.

Μία λέξη….απροετοίμαστοι

Η δεύτερη αρνητική έκπληξη για όλους και κυρίως για τους πρόσφυγες, ήταν η μη ολοκλήρωση των εργασιών της δομής.

Όταν έφτασαν οι πρόσφυγες  θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην δομή δεν υπήρχε ρεύμα, αφού οι εργασίες δεν είχαν ολοκληρωθεί ακόμα.

Επίσης στα αξιοσημείωτα είναι  ότι παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι ορεινή και επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες ,δεν υπήρχε πρόβλεψη για θέρμανση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αργά το βράδυ έφτασαν κάποια θερμαντικά σώματα από την ΜΚΟ που έχει αναλάβει την οργάνωση της δομής , ενώ μέχρι τότε οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να ανάψουν φωτιά στο αίθριο του κτιρίου για να ζεσταθούν.

Φυσικά ούτε λόγος για ιατρική και φαρμακευτική μέριμνα σε έναν χώρο που υπάρχουν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Αντέδρασαν και ζήτησαν να επιστρέψουν στην Μόρια

Όλα τα παραπάνω γεγονότα όπως ήταν φυσικό προκάλεσαν την αντίδραση των προσφύγων, οι οποίοι μετά από ένα πολύωρο ταξίδι, βρέθηκαν σε έναν χώρο που πραγματικά δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος για να τους φιλοξενήσει.

Μάλιστα σε έντονο ύφος σε κάποιες περιπτώσεις, ζητούσαν από τους υπευθύνους της δομής να επιστρέψουν στην Μόρια.

Όσο και αν μας φαίνεται παράξενο, ζητούσαν να επιστρέψουν σε έναν χώρο, που από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως κολαστήριο….

Η ένταση ήταν τέτοια που συνέβη  και λιποθυμικό επεισόδιο.

Η ένταση εκτονώθηκε σταδιακά,  μετά από τις προσπάθειες, των λιγοστών σε σχέση με τον αριθμό των προσφύγων, υπευθύνων της ΜΚΟ.

Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές

Ξεπερνώντας την αρχική έκπληξη οι τοπικοί φορείς αλλά και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην περιοχή, επισήμαναν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου από την μία να ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες για να καταστεί λειτουργική η δομή αλλά και να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες συνθήκες για την ιατρική μέριμνα και την ασφάλεια τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των φιλοξενούμενων.

Ο κ Γεωργίοπουλος επισήμανε ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ενδυνάμωση του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής, μόνιμη ύπαρξη ασθενοφόρου στην Ολυμπία αλλά και παρουσία πυροσβεστικού οχήματος  στην Δίβρη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι τοποθετήσεις τόσο του Αντιδήμαρχου της περιοχής Βασίλη Αρβανίτη όσο και του Προέδρου της Τ.Κ Παναγιώτη Αβράμη.

Όλη η επικαιρότητα