Έφθασαν τα Χριστούγεννα, τι καλό θα φάμε;

Share

Τα Χριστούγεννα αποτελούν την πιο γιορτινή και λαμπερή περίοδο του χρόνου, η οποία προσφέρεται για ξεγνοιασιά, καλοπέραση και διασκέδαση.

Τα άγχος και η πίεση της καθημερινότητας λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων μας έχει οδηγήσει στην αναγωγή του απολαυστικού φαγητού και γλυκού ως ύψιστη απόλαυση που συνδέεται άμεσα με κάθε εορταστική εκδήλωση. Κατά συνέπεια το εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων με τις λιχουδιές και τα γλυκίσματα, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της χριστουγεννιάτικης απόλαυσης.

Πιθανότατα να μας απασχολεί την περίοδο αυτή είναι αν μπορούμε να φάμε χωρίς τύψεις το γλυκό που θα μας προσφέρουν τα Χριστούγεννα. Βεβαίως και ναι, όπως βέβαια μπορούμε να το γευτούμε & κατά τη διάρκεια ενός ισορροπημένου διατροφικού σχήματος αρκεί να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο. Συνεπώς η κατανάλωση γλυκισμάτων χωρίς τύψεις είναι επιτρεπτή σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, πολύ δε περισσότερο τώρα, αρκεί να μην αγγίζει τα όρια του υπερκαταναλωτισμού. Σημαντικό επίσης είναινα έχουμε φροντίσει ώστε να περιέχει ελαιόλαδο και όχι βούτυρο, λιγότερη ζάχαρη και μάλιστα καστανή, όχι σαντιγί και πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά, ενώ καλό θα είναι να περιορίσουμε και τους κρόκους αυγών στην εκάστοτε συνταγή.

Η σημασία της ζάχαρης και του λίπους

Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί δεν είναι τόσο η ζάχαρη που εμπεριέχεται στα γλυκά όσο τοψλίπος, αυτό που ευθύνεται για την αύξηση βάρους. Ας μην ξεχνάμε ότι 1 γρ ζάχαρης αποδίδει 4 θερμίδες, ενώ 1 γρ. λίπους 9 θερμίδες. Παράλληλα το λίπος (βούτυρο κατά βάση που χρησιμοποιείται) είτε τα λάδια που υφίστανται επεξεργασία κατά την παρασκευή των γλυκισμάτων είναι κύριες πηγές κορεσμένων και trans λιπαρών, δηλαδή μιας κατηγορίας που πολλές μελέτες έχουν ενοχοποιήσει για διάφορα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα δοκιμάσουμε τα παραδοσιακά μας μελομακάρονα ή δίπλες, ή κουραμπιέδες, ούτε πως θα πάθουμε έμφραγμα αν φάμε κάτι από αυτά, αλλά πως η μεγάλη και υπερβολική κατανάλωση τους θα μπορούσε να θέσει τον εαυτό
μας σε κίνδυνο.

Η κατανάλωση γλυκών

Η κατανάλωση 1 μικρού γλυκίσματος ημερησίως στην περίοδο των γιορτών είναι κάτι που και την υγεία μας δεν επιβαρύνει και σύμφωνο με τις περιστάσεις είναι. Καλύτερα βέβαια να το καταναλώνουμε στο πρωινό μας γεύμα αφού πριν έχουμε καταναλώσει ένα φρέσκο φρούτο.

Το να παίρνουμε το κουτί με τα μελομακάρονα μπροστά μας ή να τρώμε 3 δίπλες μαζεμένες επειδή είναι ζεστές ή κάθε φορά που προσφέρουμε σε κάποιον επισκέπτη τσιμπολογούμε και από ένα χριστουγεννιάτικο γλυκάκι επειδή …Χριστούγεννα είναι, αυτό συνιστά την υπερβολή.

Θερμίδες και γαλοπούλα

Όσον αφορά την γαλοπούλα αυτή δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα άλλα τρόφιμα της κατηγορίας του κρέατος. Έτσι σε 100 γρ. περιέχονται 9,2 γρ. κορεσμένου λίπους, 1,3 γρ. πολυακόρεστου λίπους και 101 γρ. χοληστερόλης, σύνθεση περίπου όμοια μ’ αυτή του κοτόπουλου. Οι θερμίδες της γέμισης εξαρτώνται από τα συστατικά της γέμισης. Συνολικά μια παραδοσιακή μερίδα γαλοπούλας με 150 γρ.γαλοπούλας και γέμιση από ρύζι κουκουνάρι, σταφίδες και κάστανο έχει περίπου 700-800 θερμίδες και μαζί με μια σαλάτα αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφική πρόταση για το εορταστικό τραπέζι. Προσοχή όμως στην υπερκατανάλωση της γαλοπούλας με τη δικαιολογία του τύπου ότι τρώμε
μια φορά το χρόνο και συνεπώς ας φάμε μέχρι «σκασμού». Η λανθασμένη αυτή διατροφική συμπεριφορά είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει.

Αλκοόλ, συνυφασμένο με τις γιορτές

Σχετικά με το αλκοόλ, ένα ποτήρι κρασί λευκό έχει 60 θερμίδες και ένα ποτήρι κρασί κόκκινο αποδίδει 80 θερμίδες, ένα ποτήρι ουίσκι (1 δόση) έχει 120 θερμίδες, ένα ποτό βότκα έχει 180 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι σαμπάνια αποδίδει 160 θερμίδες. Ότι κι αν προτιμάμε σίγουρα δεν χρειάζεται να ξεφεύγουμε στην ποσότητα. Το μέτρο στην κατανάλωση του αλκοόλ είναι πολύ σημαντικό θέμα όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για την ασφάλειά μας κατά τη διάρκεια της οδήγησης τις μέρες των εορτών. Σίγουρα από διατροφική άποψη η επιλογή
του κρασιού είναι η πιο υγιεινή.

1. Δεν πάμε στις συγκεντρώσεις πεινασμένοι, αλλά έχουμε φροντίσει
να φάμε κάτι ελαφρύ σνακ π.χ. ένα φρούτο με 1 χούφτα ωμούς ξηρούς
καρπούς από το σπίτι τουλάχιστον μία ώρα πριν.

2. Αφού βρεθούμε εκεί δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε με αλκοόλ τη
βραδιά μας αλλά προτιμούμε 1 ποτήρι νερό ώστε να μην αυξήσουμε
την πείνα μας.

3. Μπορούμε να καταναλώσουμε 10-15 κομμάτια ξηρούς καρπούς
πριν από το γεύμα, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και να φάμε λιγότερο στη συνέχεια.

4. Προσπαθούμε να μιλάμε περισσότερο και να μασάμε αργά χωρίς να
γεμίζουμε δύο και τρεις φορές το πιάτο μας.

5. Ξεκινάμε πάντα με τη σαλάτα που καλό είναι να καλύπτει σχεδόν το
μισό μέρος του πιάτου μας.

6. Συνεχίζουμε με επιλογή λευκού κρέατος (π.χ. ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί χοιρινό, μοσχάρι και αρνί, αφού αφαιρέσουμε το ορατό
λίπος και το δέρμα του. Αντίθετα αν μας αρέσει η ποικιλία των γεύσεων προσθέτουμε μια κουταλιά από κάθε πιάτο του μπουφέ ή του
τραπεζιού, ώστε να καλύψουμε το υπόλοιπο μισό μας πιάτο.

7. Δεν τσιμπολογούμε διάφορα σνακ που ίσως υπάρχουν στο μπουφέ
ή το τραπέζι, γιατί έτσι ξεφεύγουμε θερμιδικά χωρίς να το αντιληφθούμε.

8. Προσπαθούμε να αποφύγουμε τα τηγανιτά τρόφιμα που πλαισιώνουν το τραπέζι και τα φαγητά με βούτυρο, σάλτσα και κρέμα γάλακτος.

9. Δεν προτιμάμε τα γλυκά με σαντιγί, αλλά ένα κουραμπιέ ή μελομακάρονο καλύτερα.

10. Καταναλώνουμε ποτά όπως 1- 2 ποτήρια κρασί και ολοκληρώνουμε με σόδα ή νερό τη βραδιά μας τουλάχιστον μισή ωρίτσα μετά.

Ας μην είμαστε λοιπόν διστακτικοί στο να δοκιμάσουμε τις ιδιαίτερες γεύσεις των Χριστουγέννων. Μπορούμε απολαύσουμε αυτήν την εορταστική περίοδο χωρίς ωστόσο να τη χρησιμοποιούμε ως άλλοθι για εκφράσουμε την υπερφαγική μας μανία. Λίγη προσοχή χρειάζεται μόνο στην ποσότητα και στον τρόπο παρασκευής τους. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι και στις γιορτές μπορούμε να ζούμε χωρίς στερήσεις και χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμόμας και κατά συνέπεια την υγεία μας.

Καλές γιορτές!