Ελλάδα

«Έφυγε» από τη ζωή η τραγουδίστρια Αλεξάνδρα (VIDEO)

imagehandler_7.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μια ιδιαίτερη φωνή, η Αλεξάνδρα, «έφυγε» από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής.  Η Αλεξάνδρα Κυριακάκη, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, ξεκίνησε την καριέρα της σαν ηθοποιός στα 15 της χρόνια, πλάι στον Μάνο Κατράκη, αλλά σύντομα πέρασε στο τραγούδι για βιοποριστικούς λόγους, όπως είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις της. 

Η Αλεξάνδρα, ήταν  δημοφιλής τραγουδίστρια της ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής που διέγραψε τη δική της πορεία στο ελληνικό τραγούδι με πολλές και επιτυχημένες εμφανίσεις σε Κέντρα, Θέατρα και συναυλίες.

Η πρώτη της εμφάνιση έγινε δίπλα στον Γιάννη Πουλόπουλο γύρω στα 1970, αλλά πιο γνωστή έγινε τα επόμενα χρόνια όταν βρέθηκε στο πάλκο δίπλα στον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου. Εμφανίσθηκε, αρχικά, τόσο στο πάλκο όσο και δισκογραφικά το 1970 με την επανεκτέλεση του τραγουδιού «Η δουλειά κάνει τους άντρες» του Μάνου Λοΐζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ακολούθησαν συνεργασίες με τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Νότη Μαυρουδή, τον Χρήστο Νικολόπουλο, καθώς και με τον Μάνο Χατζιδάκι.

Για λόγους που ποτέ δεν έγιναν γνωστοί, η Αλεξάνδρα εγκατέλειψε εντελώς τη δισκογραφία μετά το 1983 και δεν επέστρεψε ποτέ σ’ αυτήν. Δεν εγκατέλειψε ωστόσο εντελώς το τραγούδι. Κατά τη δεκαετία του 1990 έπαιζε ζωντανά με τον ταμπουρά της στο «Cafe Παράσταση» – όπου και την προσέγγισε ξανά ο Χατζιδάκις, για να γίνει ακόμα ένας δίσκος, αλλά αρνήθηκε -, ενώ το 2003 έκανε μία ακόμα εμφάνιση, στο πέμπτο αφιέρωμα στις «Γυναικείες Φωνές». Παρέμεινε, από επιλογή, εντελώς εξαφανισμένη από τη μουσική επικαιρότητα, μέχρι που μαθεύτηκε ο θάνατός της.

Η κηδεία της θα γίνει το μεσημέρι της Τρίτης 28 Ιουλίου. Ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ξεκίνησε ως ηθοποιός και μάλιστα πλάι στον Μάνο Κατράκη, καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια και μάλιστα πλάι στον Μάνο Χατζιδάκι, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Νότη Μαυρουδή.  Ήταν εκλεκτική η Αλεξάνδρα. Και παρότι αποσύρθηκε νωρίς από το τραγούδι, άφησε το αποτύπωμα μιας γνήσιας, εκφραστικής και αγαπητής στον κόσμο ερμηνεύτριας. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

Δείτε μία συνάντηση της Αλεξάνδρας Κυριακάκη με τους μεγάλους του ρεμπέτικου τραγουδιού και στη συνέχεια σε μία ερμηνεία ενός τραγουδιού του Γιάννη Παπαϊωάννου. 

protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα