Ελλάδα

«Έφυγε» ο καθηγητής αστροφυσικής Διονύσης Σιμόπουλος

Ακούστε το άρθρο

Ο Έλληνας αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος, «έφυγε» μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος, σε ηλικία 79 ετών και μετά από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, άφησε την τελευταία του πνοή πριν λίγη ώρα στην Αθήνα. Ο Δ. Σιμόπουλος είχε καταγωγή από την Ηλεία και συγκεκριμένα τον Γρύλλο Ηλείας, ήταν πατέρας τριών παιδιών και μέχρι την τελευταία στιγμή έγραφε βιβλία…

Η νεκρώσιμη ακολουθία του θα γίνει την Τρίτη στην Αθήνα και έπειτα, από επιθυμία του, θα ταφεί στο Γρύλλο Ηλείας.

Ποιος ήταν ο Διονύσης Σιμόπουλος

Γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 8 Μαρτίου 1943 αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Είχε καταγωγή από τον Γρύλλο Ηλείας. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα (ΗΠΑ). Την ίδια περίοδο του απονεμήθηκαν διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε θέματα ομιλιών και επικοινωνίας.

Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 και χρημάτισε Επιμελητής (Ιαν.-Σεπ. 1968), Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης (Σεπ. 1968-Σεπ. 1969), και Διευθυντής Πλανηταρίου (Σεπ. 1969-Μαρ. 1973) στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουϊζιάνα (Louisiana Art & Science Museum) καθώς και Ειδικός Σύμβουλος Επιστημονικής Εκπαίδευσης της Σχολικής Επιτροπής (1970-1973).

Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάστηκε ως Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου (Απρ. 1973-Απρ. 2014). Έχει διδάξει σε δεκάδες επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων ως εισηγητής θεμάτων επικοινωνίας, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, έχει παρακολουθήσει ενεργά πολυάριθμα Συνέδρια και Σεμινάρια όπου παρουσίασε εργασίες του, κι έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες.

«Εγώ είμαι Επικούρειος. Ο Επίκουρος έλεγε ότι ο θάνατος είναι εκεί που βρίσκεται. Όσο είναι μακριά μας, δεν μας ενδιαφέρει. Αν επέλθει ο θάνατος, πάλι δεν μας ενδιαφέρει, γιατί εμείς θα έχουμε φύγει. Δεν υπάρχει πρόβλημα με μια τέτοια φιλοσοφία», τόνιζε ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος.

Η συνέντευξή του το 2020 στην εφημερίδα «Πατρίς»:

Ο Καθηγητής Αστροφυσικής Διονύσης Σιμόπουλος στην εφ. Πατρίς: Φορτωμένη με υποσχέσεις, προκλήσεις και κινδύνους η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Όλη η επικαιρότητα