Ηλεία

«Έφυγε» ο Θουκυδίδης Κοσμόπουλος – «Φτωχότερη» η Αρχαία Ολυμπία

Ακούστε το άρθρο

Φτωχότερη είναι από χθες η κοινωνία της Ολυμπίας, εξαιτίας του θανάτου του Επίτιμου Αναπληρωτή Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Θουκυδίδη Κοσμόπουλου, ενός ανθρώπου με σημαντική προσφορά στον τόπο, που είχε κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.«Έφυγε» πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολυμπία, ενώ μετά το Γυμνάσιο βρέθηκε στην Αθήνα όπου και ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του στην Πάντειο Σχολή. Υπηρέτησε ως Εφοριακός στο Υπουργείο Οικονομικών, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.  Ο ίδιος, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημ. «Πατρίς» το 2013, είχε πει χαρακτηριστικά «Δεν ήμουν εγώ για την εφορία». Ωστόσο, επειδή ήταν ανήσυχο πνεύμα, καταπιάστηκε με τη συγγραφή, ξεκινώντας με τις ερμηνείες του φορολογικού κώδικα, επίτευγμα, προσθέτοντας συνεχώς τις τροποποιήσεις που ψηφίζονταν.

Το Κάμπινγκ, ο Δήμος και ο Ολυμπιονίκης

Επιστρέφοντας στην Ολυμπία – μετά την αφυπηρέτησή του από το Υπουργείο Οικονομικών – δημιούργησε το «Κάμπινγκ Ντιάνα», στο οποίο έδωσε μέχρι και την τελευταία ρανίδα της ενέργειά του, μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο, Λία.

Μεγάλη του αγάπη ωστόσο, ήταν η κλασσική αρχαιότητα, κι αυτή του η αγάπη τον ώθησε στη συγγραφή σχετικών δοκιμιακών μελετών. Το συγγραφικό του έργο – στο σύνολο – ξεπερνά τις 4.000 σελίδες, ενώ κατά καιρούς, έχει κάνει δημοσιεύσεις και στον τοπικό τύπο.

Ο Θουκυδίδης Κοσμόπουλος, είχε σημαντική συμμετοχή και προσφορά στα δημοτικά πράγματα του τόπου,  έχοντας υπηρετήσει τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ως Δημοτικός Σύμβουλος Αρχαίας Ολυμπίας και έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Αναπληρωτής Δημάρχου. Έδινε πολύ συχνά το «παρών» στις συνεδριάσεις, ως παρατηρητής, αλλά δεν ήταν λίγες οι φορές που κατέθετε την άποψη του σε καίρια και σοβαρά θέματα του Δήμου. Και όλοι τον άκουγαν πάντα με προσοχή και σεβασμό.

Ως ενεργός πολίτης, δεν σταμάτησε στα αυτοδιοικητικά, αλλά από το 2009 έως το 2011, διατέλεσε πρόεδρος του Α.Ο «Ολυμπιονίκης», αφήνοντας και εκεί σημαντικό έργο. Γι’ αυτό και με την αποχώρησή του το Δ.Σ ομόφωνα τον ανακήρυξε Επίτιμο πρόεδρο.

Βασίλεψε η ψυχή του

Στήριγμά του, σε ότι κι αν έκανε στην ζωή του, ήταν η λατρεμένη του σύζυγος Λία, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Τον ενθάρρυνε και τον στήριζε σε κάθε του βήμα και απόφαση. Και δεν έφυγε από το πλευρό του, ούτε για μια στιγμή, από τις 12 Οκτωβρίου που εισήχθη στο «Ολύμπιο» Θεραπευτήριο της Πάτρας μέχρι και χθες στις 10:00 το πρωί που «βασίλεψε» η ψυχή του.

Η Ολυμπία και οι άνθρωποι της, από χθες, είναι φτωχότεροι. Η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι, αιρετοί, απλοί πολίτες, θα συγκεντρωθούν σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην  Ολυμπία, για τον αποχαιρετήσουν.

Η εφημ. «Πατρίς» εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Όλη η επικαιρότητα