Ελλάδα

«Έφυγε» στα 45 της η αρχαιολόγος Μαρία Κοσμά

arxaiologos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ενα γελαστό και δυνατό κορίτσι, μία αφοσιωμένη αρχαιολόγος, ένας μαχητικός άνθρωπος με όνειρα, η Μαρία Κοσμά, έχασε την πιο δύσκολη μάχη της ζωής της μόλις στα 45 της χρόνια.


Ηταν μέχρι το τέλος στις επάλξεις τόσο των κοινωνικών-πολιτικών αγώνων όσο και της αρχαιολογίας και έδινε τα πάντα, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.


Από το 1993 εργάστηκε ως αρχαιολόγος στην ΚΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και στη συνέχεια στην Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθηνών). Το 2006 τοποθετήθηκε ως μόνιμη αρχαιολόγος στην ΙΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όπου υπηρέτησε μέχρι τον Οκτώβριο του 2014.


Υπηρέτησε ως προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Ερευνας στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Εύβοιας και Βοιωτίας. Από το 2013 υπήρξε συνδιευθύντρια της ανασκαφικής έρευνας στην Πλακαρή Καρύστου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Vu του Αμστερνταμ.


Τέσσερα μουσεία

Κατά την υπηρεσία της στην ΙΑ’ ΕΠΚΑ είχε ως περιοχή ευθύνης αρχικά την Καρυστία και από τα τέλη του 2011 τη Χαλκίδα και τη Σκύρο, υπήρξε υπεύθυνη για τη λειτουργία τεσσάρων μουσείων (Χαλκίδας, Ερέτριας, Καρύστου και Σκύρου), ενώ μερίμνησε για την κήρυξη και την αναοριοθέτηση κηρύξεων αρχαιολογικών χώρων στην Καρυστία και τη Χαλκίδα. Σημαντικό υπήρξε το ανασκαφικό της έργο μέσα από τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών στις περιοχές αρμοδιότητας.


Η Μαρία Κοσμά κηδεύτηκε το Σάββατο στην Αρκίτσα.

Πηγή: ethnos.gr

Όλη η επικαιρότητα