Γεύσεις Χριστούγεννα

Eggnog: Εσύ έχεις δοκιμάσει το απόλυτο cocktail των γιορτών;

Αυτό είναι το cocktail που θα φτιάξεις στο σπιτάκι σου αυτές τις μέρες της χαράς!
Ακούστε το άρθρο

H αλήθεια είναι είναι στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε να πίνουμε Eggnog.

Όποιος, όμως, ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τη λέξη ‘αμερικανιά’ ας κάτσει να σκεφτεί στο σύνολο των εορτών μας πόσες αμερικάνικες συνήθειες έχει και συζητάμε μετά. Εν τω μεταξύ,  ας επιστρέψουμε στο απόλυτο cocktail των γιορτών. Είναι γλυκό, είναι κρεμώδες, έχει αλκοόλ.

Τι άλλο θέλεις για να πειστείς ότι αυτό είναι το cocktail που θα φτιάξεις στο σπιτάκι σου αυτές τις μέρες της χαράς;

Η προέλευση του χάνεται στα βάθη των χρόνων. Οι πρώτες αναφορές προερχονται από την Βρετανική αυτοκρατορία τον 16ο αιώνα, όταν οι βασιλικές οικογένειες έπιναν έναν συνδυασμό κρέμας αυγών και αλκοόλ. Έναν αιώνα αργότερα το eggnog πέρασε και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Αντί, όμως, για sherry και cognac, οι άποικοι το σέρβιραν με rye whiskey, το οποίο υπήρχε σε αφθονία στον Νέο Κόσμο. Σύμφωνα με αναφορές, ο πρόεδρος Ουάσινγκτον σέρβιρε στους επισκέπτες του eggnog σε πολυτελή σερβίτσια και κάπως έτσι άρχισε να το μαθαίνει κάθε αμερικάνικη οικογένεια.

Με τα χρόνια, το eggnog επέστρεψε στην Ευρώπη και τώρα ήρθε η ώρα να γίνει και δική σου συνήθεια. Η συνταγή του, πάντως, δεν είναι η πιο απλή και μοιάζει περισσότερο με μαγειρική παρά με συνταγή cocktail.

Θα χρειαστείς 500 ml πλήρες φρέσκο γάλα, 150 ml κρέμα γάλακτος, 2 ξύλα κανέλας, 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, 3 κρόκους & 3 ασπράδια αυγών, 80 γρ. ζάχαρη, 2 βανίλιες, 120 ml bourbon whiskey ή cognac ή ό,τι άλλο ποθείς σε αλκοόλ. Πραγματικά υπάρχουν άπειρες παραλλαγές του eggnog, στις οποίες μπορείς ναχρησιμοποιήσεις από ρούμι μέχρι τεκίλα. Το αφήνω στο δικό σου γούστο.

Τα επόμενα βήματα είναι τα πιο κρίσιμα:

Βάζεις σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τις βανίλιες, τα ξύλα κανέλας και το μοσχοκάρυδο και το ζεσταίνεις σε χαμηλή φωτιά. Δεν θέλουμε να βράσει αλλά να ζεσταθεί, οπότε λίγο πριν πάρει βράση το βγάζεις από τη φωτιά. Όσο συμβαίνει αυτό, χτυπάς σε ένα μπολ τους κρόκους και τη ζάχαρη. Ενώ χτυπάς, ρίχνεις σιγά σιγά το μείγμα του γάλακτος στο μπολ. Έτσι, τα αυγά παστεριώνονται και μπορείς άφοβα να τα καταναλώσεις. Έπειτα ρίχνεις και το αλκοόλ της αρεσκείας σου και αφού ανακατέψεις καλά, το αφήνεις να κρυώσει και να φτάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντας. Τέλος αφού έχεις κάνει μαρέγκα τα ασπράδια, ανακατεύεις το μείγμα και είσαι έτοιμος.

Μην ξεχάσεις στο τέλος να πασπαλίσεις με φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο ή κανέλα σκόνη ή και τα δύο.

Το eggnog στην Aμερική ξεκίνησε σαν μια εθιμική συνήθεια των διακοπών αλλά έφτασε να σημαίνει πολλά περισσότερα. Όπως αναφέρει ο Jerry Thomas, αυτό το πλούσιο μείγμα κρέμας, αυγών και ζάχαρης ήταν ο τέλειος τρόπος για να καλύπτεις το αλκοόλ. Κάπως έτσι έγινε διάσημο την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης.

Στην ‘παρανομία’, όμως, είχε βγει πολύ νωρίτερα. Το 1826, συγκεκριμένα, όταν έλαβε χώρα το Eggnog Riot, μία επανάσταση στο Westpoint που ξεκίνησε με ένα μεγάλο μέρος του λαθρεμπορίου ουίσκι αλλά και πλήθος άλλων παράνομων πράξεων.

Όπως έχουν πει αρκετοί bartenders, το Eggnog ή το αγαπάς ή το μισείς. Αν, όμως, το φτιάξεις με τα χεράκια σου αυτές τις γιορτινές μέρες για σένα και τους αγαπημένους σου είναι σίγουρο ότι θα το λατρέψεις. Και μη φοβάσαι τα αυγά ή την κρέμα, τόσες διατροφικές αμαρτίες έχουν αυτές οι ημέρες, άλλη μία δεν είναι κακή. Ειδικά αν έχει αλκοόλ.

via

Όλη η επικαιρότητα