Ελλάδα Υγεία

Εγκαινιάστηκε στο Σισμανόγλειο η πρώτη μονάδα για ενήλικες με ανορεξία

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής επηρεάζουν περίπου το 8% του γενικού πληθυσμού
Ακούστε το άρθρο

H πρώτη Μονάδα Ψυχογενούς Ανορεξίας για ενήλικες στο ΕΣΥ εγκαινιάστηκε και λειτουργεί στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αποτελούν χρόνιες ψυχιατρικές διαταραχές, με πιο συχνή την ψυχογενή ανορεξία που έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Αποτελούν πλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς, συχνές διαταραχές, επηρεάζοντας περίπου το 8% του γενικού πληθυσμού

Ως ένα έργο με τεράστια σημασία σε ένα πεδίο, στο οποίο έχουν εντοπιστεί κενά διαχρονικά και επιτέλους γίνονται ενέργειες για να καλυφθούν, χαρακτήρισε τη Μονάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τη χθεσινή εκδήλωση εγκαινίων.

Η Μονάδα έχει δυναμικότητα 6 κλινών με προοπτική επέκτασης και καλύπτεται από 4 γιατρούς του νοσοκομείου, καθώς και 8 νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό.

Την ανάγκη να διαγιγνώσκονται εγκαίρως και να αντιμετωπίζονται οι διαταραχές πρόσληψης τροφής, επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα. «Ιδίως όσον αφορά την ανορεξία, επηρεάζει ιδιαίτερα εφήβους και νέους ενήλικες και προκαλεί θανάτους. Είναι άρα ένα θέμα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπίζεται, να προλαμβάνονται οι θάνατοι και να ηρεμεί η κραυγή αγωνίας των γονιών και των συγγενών» ανέφερε η κ. Γκάγκα και συνεχάρη «τον οραματιστή της μονάδας, ψυχίατρο κ.Ερρίκο Τζεμπελίκο, τη διοίκηση, τη νοσηλευτική, ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία και όλο το προσωπικό που αγκαλιάζει τη νέα μονάδα με αγάπη».

«Το Σισμανόγλειο επιλέχθηκε για να στηρίξει μια τέτοια Μονάδα, καθώς διαθέτει εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, νέες, εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, πρωτοποριακές υπηρεσίες και θεραπείες, καθώς και τεχνογνωσία στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών» εξήγησε η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, κυρία Ζωή Ράπτη, υπογραμμίζοντας την αύξηση στις διατροφικές διαταραχές συνεπεία της πανδημίας.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί δύο Κέντρα Ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία ψυχικών διαταραχών, όπως είναι και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η Υποδιοικητρια 1ης ΥΠΕ,κυρία Μαρίζα Οικονόμου και ο διοικητής του Σισμανόγλειου καθώς και των διασυνδεόμενων Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης, κ. Ηλίας Δαλαϊνας.
πηγή:πρώτο θέμα

Όλη η επικαιρότητα