Ηλεία

Εγκατάσταση Πρότυπου Μετεωρολογικού Σταθμού της ΕΜΥ στο Αεροδρόμιο Επιταλίου

Η πρόταση για την εγκατάσταση του Πρότυπου Σταθμού της ΕΜΥ στο Επιτάλιο, υποβλήθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο από τον πρόεδρο της Αερολέσχης Πύργου, Θεόδωρο Γιαννακούλια.
Ακούστε το άρθρο

Τις εγκαταστάσεις του Αεροδρομίου Επιταλίου επισκέφθηκε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης  Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, όπου είχε συνάντηση με μέλη της Διοίκησης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) και της Αερολέσχης Πύργου, με στόχο την εγκατάσταση Πρότυπου Αυτόματου Μετεωρολογικού Σταθμού από την ΕΜΥ.

Η πρόταση για την εγκατάσταση του Πρότυπου Σταθμού της ΕΜΥ στο Επιτάλιο, υποβλήθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο από τον πρόεδρο της Αερολέσχης Πύργου, Θεόδωρο Γιαννακούλια, με τον οποίο έχει αναπτυχθεί μια εξαιρετική συνεργασία, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ίδρυση Πεδίου Προσγείωσης Ελαφρών Αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις του πρώην Κρατικού Αερολιμένα. Πρόταση που έγινε αμέσως αποδεκτή από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, αφού στόχος του είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων προς όφελος της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας.

Μια προσπάθεια η οποία, όπως εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος στον Διοικητή της ΕΜΥ, Ταξίαρχο Αθανάσιο Γατόπουλο και στον Υπεύθυνο Εκσυγχρονιστικών Προγραμμάτων της ΕΜΥ και Προϊστάμενο Μετεωρολογικών Σταθμών, Σμήναρχο Γεράσιμο Αρμένη, βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο, καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες εργασίες στον χώρο καθώς επίσης η προμήθεια και εγκατάσταση του υλικού που είχε υποδείξει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε εντός του Νοεμβρίου να υποβληθεί ο φάκελος για την τελική έγκριση λειτουργίας του. Παρόντες στην συνάντηση ήταν, πέραν  του κ. Γιαννακούλια,  και τα μέλη του Δ.Σ της Αερολέσχης, Γιώργος Σπηλιόπουλος και πατ. Ιωάννης Καραγιάννης.

Ο εν λόγω Σταθμός, θα είναι ένας από τους 80 συνολικά που πρόκειται να εγκατασταθούν σε όλη την επικράτεια, εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου αναβάθμισης του Δικτύου της χώρας (μέσω ΕΣΠΑ), με σύγχρονα ψηφιακά συστήματα, για την παραγωγή και διάθεση μέσω διαδικτύου δεδομένων από τους Σταθμούς, προς κάθε ενδιαφερόμενο, για την κάλυψη των αναγκών της ΕΜΥ.

Όπως εξήγησαν στον κ. Γιαννόπουλο οι κ.κ Γατόπουλος και Αρμένης, η εγκατάσταση του Σταθμού στο Αεροδρόμιο του Επιταλίου, τίθεται σε προτεραιότητα από την ΕΜΥ, οριοθετώντας χρονικά τις εργασίες στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Σημείωσαν μάλιστα πως, πέραν των ανεμολογικών δεδομένων που θα “δίνει” ο Σταθμός για την ασφαλή λειτουργία (προσγειώσεις – απογειώσεις) του Αεροδρομίου, λόγω της υποδομής και των επιπλέον αισθητήρων που θα φέρει η εγκατάσταση, και αυτών που θα υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμοστούν – ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής – θα δίνει πολύτιμα στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν στην Πολιτική Προστασία, στην γεωργία κ.α.

Βασίλης Γιαννόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

«Στόχος μας η ενδυνάμωση και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων του χώρου»

«Η Περιφερειακή Αρχή δεν μένει στην αδειοδότηση της χρήσης ως Πεδίο Προσγειώσεων. Στόχος μας είναι η διαρκής ενδυνάμωσή του και η αξιοποίηση στο έπακρο όλων των δυνατοτήτων που έχει αυτός ο χώρος, προκειμένου να γίνει πόλος έλξης για την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων – που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα κ.α – στην ευρύτερη περιοχή, προς όφελος της ίδιας της περιοχής και συνολικά της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Η εγκατάσταση του Πρότυπου Μετεωρολογικού Σταθμού είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Παράλληλα, ο εν λόγω Σταθμός μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο, καθώς τα στοιχεία που θα καταγράφει και θα μεταδίδει, σε 24ωρη βάση και με μεγάλη ακρίβεια, λόγω και της υπερσύγχρονης τεχνολογίας, θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την ασφαλή λειτουργία του αεροδρομίου, και να βοηθήσουν παράλληλα τον μηχανισμό λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο».

Θοδωρής Γιαννακούλιας, Πρόεδρος Αερολέσχης

«Το αεροδρόμιο θα λειτουργήσει πολύ θετικά για την περιοχή μας»

«Ο μετεωρολογικός σταθμός που θα εγκατασταθεί θα είναι σημαντικός για τη περιοχή και ειδικά για την αγροτική μας ανάπτυξη παρέχοντας πληροφορίες για τον καιρό τόσο στους αγρότες όσο και στην Πολιτική Αεροπορία. Με την εγκατάσταση αυτού του μετεωρολογικού σταθμού στο αεροδρόμιο Επιταλίου όπως μας ενημέρωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης έχουμε τελειώσει διαδικαστικά. Τα ανεμούρια που ήταν το τελευταίο πράγμα μπήκαν, το πυροσβεστικό όχημα είναι πλήρως ελεγμένο και θα μπει ο εξοπλισμός επάνω ώστε να είναι λειτουργικό. Πιστεύω μέσα στον Νοέμβριο θα γίνει αίτημα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για να έρθουν οι υπεύθυνοι να δουν τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του αεροδρομίου προκειμένου να δοθεί η άδεια και να λειτουργήσει. Εμείς σαν Αερολέσχη προσπαθούμε η λειτουργία του να μείνει όπως ήταν παλιά. Έχει μπει και ασύρματος για να μιλάμε με τα αεροπλάνα, όλα τα υπόλοιπα είναι σχεδόν έτοιμα. Είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα πως το αεροδρόμιο θα λειτουργήσει και θα λειτουργήσει θετικά για την περιοχή μας και τουριστικά».

Αθανάσιος Γατόπουλος, Διοικητής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

«Εξαιρετικός χώρος για τις μελλοντικές πτήσεις αλλά και για την αγροτική ανάπτυξη»

«Το αεροδρόμιο του Επιταλίου είναι μια περιοχή στην οποία δεν έχουμε ξαναέρθει. Ο χώρος είναι εξαιρετικός για την εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού όχι μόνο για τις μελλοντικές πτήσεις του αεροδρομίου αλλά και για την ευρύτερη περιοχή για την αγροτική ανάπτυξη. Μαζί με την Μετεωρολογία στο αεροδρόμια της Καλαμάτας, της Ανδραβίδας, του Αράξου, Μεθώνης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου όλη η δυτική ακτή της Πελοποννήσου αποκτά ένα πλούσιο κλιματολογικό και μετεωρολογικό αρχείο».

Γεράσιμος Αρμένης, Σμήναρχος – Μετεωρολόγος, Υπεύθυνος Εκσυγχρονιστικών Προγραμμάτων της ΕΜΥ και Προϊστάμενος Μετεωρολογικών Σταθμών

«Σκοπός η υποστήριξη της περιοχής στον γεωργικό και τον τουριστικό τομέα»

«Ήρθαμε στο Επιτάλιο για να κάνουμε μια επόπτευση του χώρου προκειμένου στο προσεχές μέλλον και συγκεκριμένα μέσα στο 2022 να κάνουμε μια εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος αυτόματου μετεωρολογικού σταθμού υψηλών προδιαγραφών με σκοπό την υποστήριξη της εθνικής οικονομίας της περιοχής είτε αφορά τον γεωργικό τομέα είτε τον τουριστικό. Επιπλέον με την ανάπτυξη του δικτύου και την επέκτασή του στην περιοχή αυξάνονται οι δυνατότητες Πολιτικής Προστασίας. Όλα αυτά είναι μέσα στα πλαίσια έργου ΕΣΠΑ που θα υλοποιηθεί μέσα στο 2022 και το 2023 ενώ ο σχεδιασμός της Υπηρεσίας μας προβλέπει επέκταση και με άλλα συστήματα στα προσεχή πέντε χρόνια πoυ θα ωφελήσουν πολύ την οικονομία της περιοχής».

Όλη η επικαιρότητα