Πολιτισμός

Εγκαίνια έκθεσης για τον Ξενοφώντα Ζολώτα στο Κατάστημα Πάτρας της Τράπεζας της Ελλάδος

Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει στο Κατάστημα Πάτρας την έκθεση με τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος» για τη ζωή και το έργο του Ξενοφώντος Ζολώτα.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, στις 19.00, και θα ανοίξει για το κοινό τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017.

Πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2014 , στο Μουσείο της Τράπεζας στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξενοφώντος Ζολώτα. Η ίδια έκθεση έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα στο Βόλο, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα και τα Χανιά.

Η έκθεση

Ο Ξενοφών Ζολώτας (1904-2004) υπήρξε ο μακροβιότερος Διοικητής στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος και ένας άνθρωπος που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κεντρική τράπεζα της χώρας μας και με τη δημόσια ζωή γενικότερα.

Η έκθεση ακολουθεί την πορεία της ζωής του Ζολώτα από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και τη Λειψία και τα πρώτα του βήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έως τις θητείες του στην Τράπεζα της Ελλάδος, το συγγραφικό έργο του και τη διεθνή αναγνώρισή του.

Ο κατάλογος της έκθεσης

Με αφορμή την έκθεση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΚΕΠΟΕΤ), το οποίο έχει τη γενική επιμέλεια της έκθεσης, εξέδωσε δίγλωσσο κατάλογο των εκθεμάτων, με την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κατάλογος, με πρόλογο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη  Στουρνάρα, παρακολουθεί τη ζωή του Ζολώτα, το συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο του, το έργο του στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις καινοτομίες που εισήγαγε, τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή, τη διεθνή του αναγνώριση, καθώς και την ανθρώπινη πτυχή της προσωπικότητάς του.

Πληροφορίες:

  • Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.
  • Ο κατάλογος διατίθεται δωρεάν στους επισκέπτες της έκθεσης.
  • Η έκθεση θα είναι ανοικτή κατά τις ώρες λειτουργίας του Καταστήματος Πάτρας:
  • Δευτέρα – Πέμπτη: 08.00-14.30
  • Παρασκευή: 08.00-14.00
  • Το Κατάστημα παραμένει κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.

Τράπεζα της Ελλάδος, Κατάστημα Πάτρας, Αγ. Ανδρέου 49-51, Τηλ: 2610 – 639710

Όλη η επικαιρότητα