Ηλεία

Εγκαίνια Κοινωνικών δομών Δήμου Ήλιδας: ‘Χέρι βοηθείας’ στους οικονομικά αδύνατους

Ακούστε το άρθρο

“Δίπλα στον άνθρωπο”, αυτό ήταν το μήνυμα που δόθηκε χθες στην τέλεση των εγκαινίων των νέων Κοινωνικών δομών του δήμου Ήλιδας, που περιλαμβάνουν την λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο και διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ήλιδας.

Τα εγκαίνια διοργανώθηκαν από κοινού από τον δήμο Ήλιδας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «Ίκελος», που έχει αναλάβει την λειτουργία των δομών και από όλους τους παριστάμενους επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να λειτουργήσουν σωστά οι δομές και επ’ ωφελεία των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, ενώ ζητήθηκε και η στήριξή τους από την τοπική κοινωνία.

Εξήρε την προσπάθεια

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, πλαισιωμένος από ιερείς της πόλης, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια που γίνεται και ανέφερε ότι ο Δήμαρχος Ήλιδας στην προκειμένη περίπτωση είναι ο καλός Σαμαρείτης που μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης παρέχει αυτές τις δομές που προσφέρουν αγάπη, φροντίδα και ζωή.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε εκ μέρους του προσωπικού η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας κα Θεοδώρα Χριστοπούλου και αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ο οποίος τόνισε ότι ο δήμος έκανε πράξη αυτό που είχε υποσχεθεί, προκειμένου να στηριχθούν οι ευπαθείς ομάδες και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις προσπάθειες. Βέβαια, σημείωσε ότι το προσδοκώμενο είναι να μην υπήρχαν τέτοιες δομές, τις οποίες υπαγόρευσε η οικονομική κρίση για να στηριχθούν όσοι έχουν ανάγκη, και ευχήθηκε να επανέλθει η χώρα σε καλύτερες μέρες ώστε να μην χρειάζονται αυτές οι δομές.

Ολοκληρωμένο σχέδιο

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας επεσήμανε ότι η Δημοκρατία πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες και να δίνει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες. Ανέφερε ότι η Περιφέρεια διεκδίκησε πόρους από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο και διαχειρίζεται πλέον 81 εκ. ευρώ πόρους για κοινωνικούς σκοπούς και έκανε λόγο για την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης που εγκρίθηκε σε περιφερειακό επίπεδο συμβατό με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στάθηκε στο έργο των δομών και επεσήμανε ότι η πολιτική της Περιφέρειας είναι να βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο που έχει ανάγκη, μέσα από κοινωνικές δομές.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Ήλιδας κ. Μάκης Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος είπε ότι η αρετή αποτελεί αγαθό και ο δήμος το έκανε πράξη, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια δεν θα σταματήσει εδώ.

Ο ιερέας π. Παναγιώτης Γιατράς απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους υπογράμμισε ότι όταν προσφέρουμε δεν πρέπει να το κάνουμε με υπεροψία και ανωτερότητα, αλλά με αγάπη.

Η πρόεδρος του ‘Ίκελλου’ κα Λεμονιά Νικολοπούλου ζήτησε την στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας της Ηλείας, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι δομές και να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους.

Απαντήσεις για το φαρμακείο

Στην σύντομη ομιλία της η κα Νικολοπούλου εξέφρασε και την πικρία της για το θέμα που έχει ανακύψει με την λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από προσφυγή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ερώτημα στο Υπουργείο Υγείας, η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο για την λειτουργία κοινωνικών φαρμακείων και το τμήμα φαρμακείων και φαρμάκων της περιφερειακής ενότητας Ηλείας με πρόσφατο έγγραφό του παρακαλεί για την αναστολή λειτουργίας του.

Ωστόσο, ο κ. Κατσιφάρας πήρε το λόγο και ζήτησε να σταματήσουν οι καταγγελίες, γιατί το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φαρμακείο δεν είναι εμπορικοί χώροι , δεν πωλούν, αλλά πρόκειται για κοινωνικές δομές που απευθύνονται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την έσχατη φτώχεια. Θέση που υποστήριξε και ο Δήμαρχος Ήλιδας.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Νώντας Παναγιωτόπουλος και Κώστας Τσεριώνης και ο συντονιστής Σπύρος Τζουλέκης, ο πρόεδρος ΝΠΔΔ «ο Ηλείος» Αλέξης Μανωλόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Λυκούργος Πολυχρονόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής της Π.Υ. Αμαλιάδας Κώστας Χριπάτσιος, ο αν. διοικητής του Α.Τ. Αμαλιάδας Κώστας Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κώστας Τσαούσης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Σαψάλης.

Όλη η επικαιρότητα