Ηλεία Πολιτισμός

«Εγκαινιάζεται» η συνεργασία του δήμου Ήλιδας με το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών

Ακούστε το άρθρο

«ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ» Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΩΝ – ΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ

Γιατί ο Πολιτισμός θέλει συνέργειες…

Μια σημαντική πρωτοβουλία  για τα πολιτιστικά δρώμενα του νομού «εγκαινιάζεται» με την συνεργασία του Δήμου Ήλιδας και του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών, αρχής γενομένης με το «ανέβασμα» της γνωστής παράστασης «Γκόλφω», ένα κλασσικό λογοτεχνικό έργο του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, το οποίο θα παρουσιαστεί στην Αμαλιάδα από το «Άρμα Θέσπιδος» του ΔΗΠΕΘΕ, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Χρήστου Στρέπκου.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το απόγευμα της Παρασκευής επισκέφθηκαν τον Πολυχώρο Πολιτισμού Αμαλιάδας ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κ. Πέτρος Βαής, ο σκηνοθέτης κ. Χρ. Στρέπκος και μέλη του ΔΗΠΕΘΕ, όπου και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ «Ο ΗΛΕΙΟΣ» κ. Γιώργο Μπακέλα και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας κ. Βασίλη Καψή.

Κατά την επίσκεψη έγινε ξενάγηση στους χώρους του Πολυχώρου, με τα μέλη του ΔΗΠΕΘΕ να μην κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για την κεντρική αίθουσα και παράλληλα έγινε μια πρώτη οριοθέτηση του πλαισίου αυτής της συνεργασίας που ξεκινά.

Εκτός του γνωστού έργου που αναμένεται να παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας – για το οποίο το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον τρόπο οργάνωσής του λόγω κορονοϊού – η συνεργασία θα επεκταθεί και σε δράσεις τον ερχόμενο χειμώνα.

Προσωπική του επιθυμία ετών, χαρακτήρισε την έναρξη της συνεργασίας του δήμου με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ο κ. Γ. Μπακέλας, η οποία δεν θα μείνει στην παρουσίαση της παράστασης μέσα στο καλοκαίρι, αλλά έχει να κάνει, όπως χαρακτηριστικά είπε, με μια ευρύτερη επαφή στα πολιτιστικά δρώμενα με το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών.

«Θέλουμε να έχουμε μια αμφίδρομη επαφή με το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών, πάνω από όλα μια σχέση αγάπης και φιλίας, η οποία δεν θα διαρκέσει μόνο για το καλοκαίρι. Θα είναι μια σχέση η οποία θα μας ακολουθήσει από δω και πέρα και που πάνω σε αυτή χτίζουμε», δήλωσε αρχικά ο κ. Μπακέλας.

Θα είναι μια σχέση η οποία θα μας ακολουθήσει από δω και πέρα και που πάνω σε αυτή χτίζουμε», δήλωσε ο κ. Γ. Μπακέλας

Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ είπε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί όλο το πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας, με απαρχή, εφόσον δεν υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, την παράσταση με το έργο «Γκόλφω».

Από την πλευρά του ο κ. Π. Βαής επεσήμανε ότι:

«Με αυτή την συνεργασία που ξεκινάμε τώρα, συνεχίζουμε στο πλαίσιο των συνεργασιών, όπως με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας. Με αυτή την συνεργασία στηρίχτηκαν παραστάσεις που έγιναν και θα γίνουν σε όλη την Περιφέρεια και σε μεγάλα θέατρα.

«Ο Πολιτισμός θέλει συνέργειες και εμείς αυτό θα το επιδιώξουμε…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Π. Βαής.

Θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία και με τον δήμο Ήλιδας και για πολλές πλευρές του Πολιτισμού, όπως σεμινάρια θεάτρου και όχι μόνο στην ανταλλαγή θεατρικών παραστάσεων.

Ο Πολιτισμός θέλει συνέργειες και εμείς αυτό θα το επιδιώξουμε…»

Ο σκηνοθέτης της παράστασης κ. Χρ. Στρέπκος χαρακτήρισε την «Γκόλφω» ως ένα ειδυλλιακό δράμα, μια ερωτική ιστορία, η οποία μας διδάσκει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει πάνω απ’ όλα να βάζουν τον έρωτα πάνω από το συμφέρον και το κέρδος.

: «Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, ο Πολιτισμός, μας διδάσκει και δίνει δύναμη στον απλό κόσμο να συνεχίσει και να παλεύει…», τόνισε ο κ. Χρ. Στρέπκος.

«Από την πρώτη μορφή της παράστασης δοκιμάσαμε καινούργια πράγματα, στίγματα αρχαίας τραγωδίας στο έργο και προς τα κει θα πάει η σκηνοθεσία της παράστασης.

Αυτό, δηλαδή, που θα δει το κοινό θα είναι μια νέα «Γκόλφω», περισσότερο την τραγωδία της «Γκόλφως».

Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, ο Πολιτισμός, μας διδάσκει και δίνει δύναμη στον απλό κόσμο να συνεχίσει και να παλεύει…».

Όλη η επικαιρότητα