Ηλεία Παιδί Υγεία

Εγκληματικό να μένουν ανεμβολίαστα τα παιδιά – Τι δηλώνουν στην «Π» παιδίατροι του Πύργου

«Ο εμβολιασμός σώζει ζωές …»

«Είναι εγκληματική αμέλεια να μην φέρνουν οι γονείς τα παιδιά τους για να εμβολιαστούν»

Σοκ στην Ελληνική κοινωνία, από τον χαμό παιδιού από διφθερίτιδα

Σοκ έχει προκαλέσει στην ιατρική κοινότητα, αλλά και στην Ελληνική κοινωνία, η είδηση ότι ένα 8χρονο παιδί έχασε τη ζωή του από διφθερίτιδα. Μία παιδική ασθένεια που έχει εξαφανισθεί από τον υγειονομικό χάρτη λόγω των εμβολιασμών. Πρόκειται για παιδί 8 ετών που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία σε κακή κατάσταση, και οι γιατροί δεν κατόρθωσαν να το κρατήσουν στη ζωή.

Όπως έγινε γνωστό, αλλά και δήλωσε σε Αθηναίικα ΜΜΕ ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία κ. Μανόλης Παπασάββας, πρόκειται για παιδί που πιθανότητα δεν είχε πραγματοποιήσει το τριπλό εμβόλιο που προστατεύει από τη διφθερίτιδα και το οποίο πρέπει να γίνει σε μικρή ηλικία. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων αλλά και το ίδιο το υπουργείο Υγείας διερευνούν την υπόθεση, ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Το θέμα, πάντως, αναδεικνύει για άλλη μία φορά τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από το αντιεμβολιαστικό κίνημα, τη στιγμή που είχε να σημειωθεί θάνατος σε παιδί από διφθερίτιδα τουλάχιστον 30 χρόνια.

Τι είναι η διφθερίτιδα – Πώς αντιμετωπίζεται

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων).

Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται έπειτα από τρεις εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα).

Οι παιδίατροι του Πύργου είναι κατηγορηματικοί! «Εμβολιάστε τα παιδιά σας»

Η Εφ. Πατρίς Πύργου επικοινώνησε με παιδιάτρους του Πύργου για να τους ζητήσει την άποψη τους για το αν πρέπει τα παιδιά να εμβολιάζονται και όπως θα διαβάσετε στις δηλώσεις τους, όλοι ήταν κατηγορηματικοί!

Όλα τα παιδιά πρέπει να κάνουν τα εμβόλια που είναι στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, για να αποφευχθούν τέτοιες τραγικές καταστάσεις.

Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2019 να χάνεται ένα παιδί από διφθερίτιδα, μια νόσος που είχε «εξαφανιστεί» στην Ελλάδα λόγω του σωστού εμβολιασμού.

Πρέπει όλοι οι γονείς να καταλάβουν ότι αν δεν πάνε τα παιδιά τους για εμβολιασμό θέτουν σε πολύ σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.

Και μην ξεχνάμε πως με το μεταναστευτικό έχουν έρθει στην χώρα μας κάποιες ασθένειες που είχαν να εμφανιστούν στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια.

Άρα ο εμβολιασμός όλων και ιδίως των παιδιών είναι αναγκαίος για να μην χάνονται τόσο άδικα αθώες ψυχές.

Ας δούμε όμως τι λένε οι παιδίατροι του Πύργου!

Χρήστος Μητσέλος παιδίατρος

«Οι γονείς να φέρνουν τα παιδιά για εμβολιασμό»

«Πρέπει όλα τα παιδιά να κάνουν τα εμβόλια που είναι απαραίτητα για να μην έχουν κάποιο πρόβλημα στην εξέλιξη της ζωής τους. Δεν χωράει καμία αμφιβολία γι’ αυτό το ζήτημα. Αν δεν κάνει το παιδί τα απαραίτητα εμβόλια, μπορεί να νοσήσει ανά πάσα στιγμή και μάλιστα να έχει άσχημες επιπτώσεις στην υγεία του αυτή η νόσος. Είναι πολύ επικίνδυνο να μην φέρνουν οι γονείς τα παιδιά τους για εμβολιασμό. Όλα τα δοκιμασμένα εμβόλια πρέπει να γίνονται για το καλό των παιδιών αλλά και όλων γενικά. Είναι κρίμα να χάνονται παιδιά επειδή οι γονείς τους δεν τα εμβολίασαν όπως θα έπρεπε».

Μαριάννα Τζαβάρα παιδίατρος

«Είναι τραγικό να χάνεται ένα παιδί»

«Είναι απαραίτητο και άκρως αναγκαίο να εμβολιάζονται τα παιδιά. Δεν πρέπει κανένα παιδί να μην κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, επειδή υπάρχει μια παραπληροφόρηση ότι ο εμβολιασμός δεν χρειάζεται. Υπάρχει δυστυχώς ένα κίνημα που θέλει να μην εμβολιάζονται τα παιδιά και που λένε, χωρίς κανένα στοιχείο, πως τα εμβόλια είναι για τα πλουτίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες και οι γιατροί. Είναι όμως λάθος αυτό και είναι τραγικό να χάνεται ένα παιδί από μια ασθένεια που είχε εξαφανιστεί για 30 χρόνια, επειδή κάποιοι γονείς δεν πάνε τα παιδιά τους για τον αναγκαίο εμβολιασμό».

Ιωάννα Νικολοπούλου παιδίατρος

«Τα εμβόλια έχουν σώσει πολλές ζωές»

«Είναι τραγικό να χάνεται ένα παιδί επειδή δεν εμβολιάστηκε, όπως θα έπρεπε. Οι γονείς πρέπει να εμβολιάζουν τα παιδιά τους και να μην το αμελούν αυτό ή να το θεωρούν μη αναγκαίο. Τα εμβόλια έχουν σώσει πολλές ζωές και είναι η 2η αίτια που μπορεί να σώσει ένα παιδί από μια σοβαρή ασθένεια. Η πρώτη είναι το καθαρό νερό. Πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας σε όλους αυτούς που πολεμούν τον εμβολιασμό και στηρίζουν χωρίς στοιχεία ότι τα εμβόλια δεν βοηθούν τα παιδιά. Είμαι 100% υπέρ των εμβολίων στα παιδιά για να μην έχουμε παρόμοια τραγικά περιστατικά όπως αυτό με το παιδί που χάθηκε λόγω του μη εμβολιασμού του».

Σπύρος Λιατσής παιδίατρος

«Εγκληματική αμέλεια των γονέων ο μη εμβολιασμός …»

«Είναι εγκληματική αμέλεια από τους γονείς να μην φέρνουν τα παιδιά τους για εμβολιασμό. Όλα τα παιδιά πρέπει να κάνουν τα εμβόλια που είναι απαραίτητα και είναι στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Δεν πρέπει κανείς γονέας να αμελεί την υποχρέωσή του να φέρει το παιδί για να εμβολιαστεί. Μπορούν να αποφευχθούν πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Ιδίως τώρα που έχουμε το μεταναστευτικό και έρχονται στην χώρα μας άνθρωποι από χώρες που μπορεί να έχουν κάποιες επικίνδυνες ασθένειες, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να εμβολιάζονται τα παιδιά. Αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά μπορεί να αναζωπυρωθούν ασθένειες τις οποίες τις είχαμε ξεχάσει στην Ελλάδα. Άρα όλα τα παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται και να μην το αμελούν αυτό οι γονείς τους».

Όλη η επικαιρότητα