WEB tv Ηλεία

Ειδικό Σχολείο Πύργου: «Έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για μεταστέγαση» – Δηλώσεις Αντωνακόπουλου και Πλεμμένου

Τι αναφέρει και η διευθύντρια του σχολείου Βασιλική Καλατζή
Ακούστε το άρθρο

Ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, όπως και ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος, με δηλώσεις τους, αναφέρθηκαν στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με το ειδικό σχολείο Πύργου, που βρίσκεται στα Λαστέικα, τονίζοντας ότι είναι γνωστές οι ελλείψεις που έχει εδώ και αρκετά χρόνια και ότι γίνεται κάθε προσπάθεια από τον Δήμο να βρεθεί λύση, με τη μεταστέγαση του σχολείου σε νέο χώρο, εντός του ιστού της πόλης.

Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος
τόνισε για το θέμα.

«Είναι σίγουρο, πως όχι μόνο για το ειδικό σχολείο στα Λαστέικα, αλλά σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν διάφοροι αυτόκλητοι δημοσιογράφοι που δημοσιεύσουν φωτογραφίες, οι οποίες δημιουργούν έναν πανικό, αδικαιολόγητο. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι κάτι το καινούργιο και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν αυτό το παιχνιδάκι, κάθε φορά να παίζουν από μόνοι τους το ρόλο του δημοσιογράφου, του ντετέκτιβ, του εισαγγελέα. Εάν ήταν έτσι, γιατί δεν το είχαν ανακαλύψει τόσο καιρό αυτό το πρόβλημα; Οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, οι διευθυντές των σχολείων δεν μπορούν να αναφέρουν αυτό το πρόβλημα ως σοβαρό, γιατί για αυτά τα θέματα, καθημερινά υπάρχουν σχολικές επιτροπές, υπάρχουν οι διευθυντές των σχολείων, τα συνδικαλιστικά τους όργανα και νομίζω ότι δεν είναι και αυτοί τόσο αδιάφοροι για τα παιδιά και για την ίδια τους τη ζωή.

Δεν πρέπει κάθε φορά που αναδεικνύεται ένα πρόβλημα που αγγίζει ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας, κάποιοι για να πάρουν λίγη δημοσιότητα να παριστάνουν τον αυτόκλητο εισαγγελέα. Έχουμε γεμίσει από τέτοιους. Θέλουμε πραγματικούς πολίτες, όλο το χρόνο, όλο το εικοσιτετράωρο, να είναι κάποιοι ενεργοί και παρόντες και όχι κάποιοι να ψάχνουν για ένα λεπτό δημοσιότητας».

«Ο καυστήρας δεν λειτουργεί, έχει απομονωθεί»

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πύργου και υπεύθυνος για την παιδεία κ. Γιάννης Πλεμμένος, γνωστοποίησε ότι ο λέβητας που είναι στις τουαλέτες, δεν είναι σε λειτουργία και στάθηκε και αυτός στην προσπάθεια που γίνεται για την μεταστέγαση του σχολείου.

«Έχει γίνει μία καταγγελία για το ειδικό σχολείο στα Λαστέικα, για τον καυστήρα. Να ενημερώσουμε, πως το συγκεκριμένο σχολείο δεν πήγε τώρα εκεί, είναι εδώ και τέσσερα χρόνια, από το 2018. Οπότε από το 2018 υπήρχε εκεί ο καυστήρας, δεν τον βάλαμε εμείς και από την πρώτη στιγμή που έχω αναλάβει τα καθήκοντά μου, προσπαθούμε να βρούμε λύση με το συγκεκριμένο καυστήρα. Πρώτα πρέπει να ενημερώσουμε, γιατί βγήκε μία φήμη ότι υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, γιατί ο καυστήρας δεν λειτουργεί, έχει απομονωθεί. Οπότε δεν μιλάμε για θέμα κινδύνου. Το θέμα είναι η μεταφορά του καυστήρα και γι’ αυτό έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες με έγραφα προς την ΚΤΥΠ, γιατί πρέπει να φτιαχτεί διαφορετική στέγη για να υποδεχτεί αυτό τον καυστήρα. Μιλάμε για ένα νέο δωμάτιο λοιπόν, το οποίο δεν είναι κάτι τόσο εύκολο να γίνει από την μία μέρα στην άλλη. Προσπαθώ εδώ και δύο μήνες να βγάλουμε μια άκρη με τα χαρτιά και τα έγγραφα που έχουμε στείλει και στην ΚΤΥΠ. Έχουμε ήδη κάνει κάποιες συζητήσεις με την διευθύντρια την κα Καλατζή και το διευθυντή Πρωτοβάθμιας και έχουμε δει έναν καινούργιο χώρο για το συγκεκριμένο σχολείο. Το σχολείο εκεί είχε μπει από την προηγούμενη δημοτική αρχή και θεωρώ ότι δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος για παιδιά, οπότε έχουμε δει έναν καινούργιο χώρο εντός του ιστού της πόλης και έχουμε προχωρήσει στις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε, για να προχωρήσουμε στην μεταστέγαση του σχολείου, όσο πιο σύντομα γίνεται».

«Το κτίριο είναι πολύ μικρό και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός ειδικού σχολείου»
Δήλωση όμως στην εφημ. «Πατρίς» έκανε και η διευθύντρια του σχολείου κα Βασιλική Καλαντζή, που αναφέρθηκε στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή και θέλουν όσο το δυνατόν γίνεται πιο γρήγορα, λύσεις.

«Έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με τη λειτουργία του καυστήρα στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου. Κατόπιν αυτοψίας που έκανε ο σύλλογος των ΑΜΕΑ και συγκεκριμένα η πρόεδρος η κα Ρηγοπούλου, επειδή ενδιαφέρεται για τα σχολεία ειδικής αγωγής την περιοχή, διαπιστώθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν. Είχα συζητήσει και το καλοκαίρι εγώ μαζί της για τα προβλήματα του σχολείου. Το κτίριο είναι πολύ μικρό και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία ενός ειδικού σχολείου. Επίσης έχουμε πρόβλημα με μία αίθουσα που είναι λυόμενη και την οποία έχει τοποθετήσει εδώ ο δήμος Πύργου. Αυτή η αίθουσα είναι μη λειτουργική και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα σε αυτή, οπότε χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος. Και το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι με το κλιμακοστάσιο και με τις τουαλέτες που είναι για παιδιά με αναπηρία. Οι τουαλέτες είναι πολύ μικρές και τα παιδιά έχουν πρόβλημα και δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν. Καθυστερούν πάρα πολύ στη χρήση των τουαλετών και δίπλα είναι το κλιμακοστάσιο, ο λέβητας, που είναι πάρα πολύ παλιός. Ο λέβητας λειτουργεί κανονικά, αυτά τα τέσσερα χρόνια που είναι εδώ το σχολείο, με κάποια προβλήματα. Ο δήμος φρόντιζε να στέλνει κάποιο συνεργείο για να κάνει την επισκευή και να τον θέτουμε σε λειτουργία. Επειδή ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα το κρύο, ζήτησα από το Δήμαρχο και από το Δήμο να έρθει πάλι συνεργείο για να δει το λέβητα, για να ξεκινήσει η λειτουργία του. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεσταθεί το κτίριο, αν και αυτός ο λέβητας δεν καλύπτει τις ανάγκες μας. Έχω κάνει πάρα πολλές προσπάθειες να φύγει ο καυστήρας από εκεί που είναι και να βγει σε εξωτερικό χώρο. Έχω κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις για αυτό το θέμα, με σχετικά έγγραφα».

Όλη η επικαιρότητα