Αρθρογραφία

Είναι έτοιμοι να αναλάβουν ευθύνες;

skitsoeditorial.jpg
Ακούστε το άρθρο

Γράφει ο Χρίστος Πλευριάς xr_plevrias@yahoo.gr

Οι επερχόμενες εκλογές δεν πρέπει να μετατραπούν σε ένα… «παιχνίδι εντυπώσεων» ως συνέπεια μικρόψυχων προσωπικών αντιπαραθέσεων ή πεισματικών διαφορών που δημιουργούν συχνά «πολιτικές ομάδες» ή αυτοδιοικητικές παρέες…

Παρακολουθώ την ευκολία με την οποία, αρκετά πρόσωπα εκφράσουν την επιθυμία της να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια των προσεχών εκλογών και να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εξελίξεις, σαν… έτοιμα από καιρό. Για να δώσουν τη δική τους «μάχη» εκλογής και να θέσουν σε νικηφόρα τροχιά τον συνδυασμό που θα εκπροσωπήσουν.

Και δεν αναφέρομαι βεβαίως, σε όσους σκέπτονται, ή έχουν ήδη αποφασίσει να είναι επικεφαλής κινήσεων. Αποτελούν πάντως, μια ξεχωριστή περίπτωση που θα ήταν χρήσιμο να μας προβληματίσει, στη βάση ποιοτικών χαρακτηριστικών και πραγματικών δυνατοτήτων, ικανών ή μη, για να «κλειδώσουν» επί της ουσίας την υποψηφιότητά τους.

Προκαλεί έκπληξη ωστόσο, σε μια χρονική συγκυρία πρωτοφανούς κρίσης και αξεπέραστων οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών, η πληθώρα των ενδιαφερομένων πολιτών, που, άλλοι «υποψιασμένοι» εδώ και μήνες για την επιλογή τους, και άλλοι αιφνιδιαστικά, εισέρχονται στη βάσανο της ψυχοφθόρας διαδικασίας, ενόψει της σημαντικής εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου.

Η ενεργός παρουσία στα κοινά και ιδιαίτερα στα δημοτικά δρώμενα, αρχικώς δίνει ελπίδες, ότι οι κάτοικοι αυτού του τόπου, νοιάζονται και ασχολούνται για την περαιτέρω πορεία του. Είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, ειδικά αν συγκρίνουμε τα σημερινά δεδομένα με παλαιότερες περιόδους αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οφείλουν όμως, όσοι επιδιώκουν να αναλάβουν τέτοιες ευθύνες, να είναι πλήρως συνειδητοποιημένοι, γι’ αυτό που έχουν επιλέξει να κάνουν… Να έχουν τουλάχιστον την αντίληψη του μεγέθους του εγχειρήματός τους.

Γιατί, το ζητούμενο, δεν είναι οι εκλογές και μόνον αυτές, αλλά τι πρέπει και τι επιβάλλεται να γίνει (και μάλιστα σε διάστημα πενταετίας) μετά από αυτές….

Η διοίκηση των Καλλικρατικών Δήμων με τον κεντρικό σχεδιασμό της ανάπτυξής τους και την παράλληλη υποχρέωση επίλυσης προβλημάτων της καθημερινότητας, απαιτεί έμπνευση, εργατικότητα, συνέπεια και γνώση.

Γι’ αυτό και οι επερχόμενες εκλογές δε θα πρέπει να μετατραπούν σε ένα… «παιχνίδι εντυπώσεων», ως συνέπεια μικρόψυχων, προσωπικών αντιπαραθέσεων, ή πεισματικών διαφορών, που συχνά – πυκνά δημιουργούν «πολιτικές ομάδες» ή «αυτοδιοικητικές παρέες», προκειμένου να… επιβιώσουν στον χρόνο και τον χώρο που θέλουν!

Καλό θα ήταν επίσης, να αναλογιστούν, ότι στον δρόμο που έχουν μπροστά τους, δε θα βρουν μόνο το… ΕΣΠΑ να διαχειριστούν, αλλά ένα «γιγαντιαίο» σύστημα δυσλειτουργιών, και απρόβλεπτων ζητημάτων που ορισμένες φορές οδηγούν τους ΟΤΑ, ακόμη και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Να δουν τι συμβαίνει γύρω τους, σε πραγματικές συνθήκες, όπως π.χ. η τελευταία εικόνα των «βομβαρδισμένων» τοπίων και των καταστροφών που δύσκολα θα μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Να κατανοήσουν ότι, οι Δήμοι δεν διαθέτουν πλέον τόσους κρατικούς πόρους για να είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες τους, ότι εμφανίζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και δη, εξειδικευμένο, ότι λειτουργούν με… αποδεκατισμένες υπηρεσίες και ότι παραμένουν διαρκώς σε συγκρουσιακή σχέση με την κυβέρνηση. Η οποία, ενώ τους επιβαρύνει με πολλαπλές αρμοδιότητες τους αφήνει χωρίς χρήματα και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό…

Και να σκεφτούν φυσικά, ότι τα παραπάνω, ελάχιστα απασχολούν τους δήμους του χωριού ή της πόλης, που ζητά λύσεις άμεσες, και διατυπώνει αιτήματα, για τον δρόμο που δεν περνά μπροστά από το σπίτι του, το κατεστραμμένο μονοπάτι που τον εμποδίζει να φθάσει στο χωράφι του, την λακκούβα που σπάει το αυτοκίνητό του και την καμένη λάμπα που αφήνει στο σκοτάδι την αυλή ή τη γειτονιά του…

Και τότε ειλικρινά και με το χέρι στην καρδιά όσοι επιμένουν για την υποψηφιότητά τους ας αποφασίσουν: Είναι έτοιμοι επειδή το θέλουν και το νιώθουν πραγματικά ή θα βρεθούν μπροστά σε μία πρόωρη ευθύνη που δε θα μπορούν μετά να αντέξουν;

Όλη η επικαιρότητα